sâmbătă, septembrie 23, 2023
21.8 C
București
spot_img

Clubul Guvernatorilor băncilor centrale din regiune s-a reunit la București

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), reprezentată de guvernatorul Sergiu Cioclea și vice-guvernatorul Cristina Harea au participat la cea de-a 40-a ședință a Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din regiunea Balcanilor, Mării Negre și Asiei Centrale, care s-a desfășurat, în perioada 19-21 septembrie, la București sub patronajul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Reuniunea s-a axat pe măsurile de politică monetară și stabilitate financiară în circumstanțele actuale, dominate de înăsprirea condițiilor monetare în țările dezvoltate și refluxul de capital de pe piețele emergente. În particular, guvernatorii au menționat tendința de creștere a dobânzilor pe piețele financiare din regiune și volatilitatea valutară în mai multe țări membre ale Clubului, se arată într-un comunicat media al BNM.

Șefii băncilor centrale au subliniat necesitatea reducerii vulnerabilităților macroeconomice, deficitelor bugetare și dezechilibrelor balanței de plăți pentru a preveni eventualele efecte de contagiune. În cadrul ședinței, Sergiu Cioclea a prezentat experiența Republicii Moldova în gestiunea și depășirea crizei financiar-bancare din 2014-2015. „Astăzi economia Republicii Moldova este mai robustă grație acordului DCFTA și reorientării comerțului exterior spre piețele Uniunii Europene”, a declarat guvernatorul BNM.

În același context s-a discutat despre promovarea tehnologiilor noi în domeniul plăților rapide și necesității găsirii soluțiilor pentru a permite funcționarea lor pentru tranzacții transfrontaliere.

Ședința de la București a marcat cea de-a 20-a aniversare a Clubului creat în 1998, care reunește guvernatorii și reprezentanți ai băncilor centrale din 26 de țări membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, China, Croația, Georgia, Grecia, Israel, Kazahstan, Kârghâstan, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Tajukistan, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Foto: BNM

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole