Clubul Guvernatorilor băncilor centrale din regiune s-a reunit la București

Date:

Share post:

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), reprezentată de guvernatorul Sergiu Cioclea și vice-guvernatorul Cristina Harea au participat la cea de-a 40-a ședință a Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din regiunea Balcanilor, Mării Negre și Asiei Centrale, care s-a desfășurat, în perioada 19-21 septembrie, la București sub patronajul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Reuniunea s-a axat pe măsurile de politică monetară și stabilitate financiară în circumstanțele actuale, dominate de înăsprirea condițiilor monetare în țările dezvoltate și refluxul de capital de pe piețele emergente. În particular, guvernatorii au menționat tendința de creștere a dobânzilor pe piețele financiare din regiune și volatilitatea valutară în mai multe țări membre ale Clubului, se arată într-un comunicat media al BNM.

Șefii băncilor centrale au subliniat necesitatea reducerii vulnerabilităților macroeconomice, deficitelor bugetare și dezechilibrelor balanței de plăți pentru a preveni eventualele efecte de contagiune. În cadrul ședinței, Sergiu Cioclea a prezentat experiența Republicii Moldova în gestiunea și depășirea crizei financiar-bancare din 2014-2015. „Astăzi economia Republicii Moldova este mai robustă grație acordului DCFTA și reorientării comerțului exterior spre piețele Uniunii Europene”, a declarat guvernatorul BNM.

În același context s-a discutat despre promovarea tehnologiilor noi în domeniul plăților rapide și necesității găsirii soluțiilor pentru a permite funcționarea lor pentru tranzacții transfrontaliere.

Ședința de la București a marcat cea de-a 20-a aniversare a Clubului creat în 1998, care reunește guvernatorii și reprezentanți ai băncilor centrale din 26 de țări membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, China, Croația, Georgia, Grecia, Israel, Kazahstan, Kârghâstan, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Tajukistan, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Foto: BNM

 

spot_img

Articole asemănătoare

Precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Redăm în cele ce urmează câteva precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit.

Afirmația zilei este despre starea de bine

Afirmația zilei este despre starea de bine. Ne trezim dimineața cu gândul ”vreau azi să fiu bine”. Ok, dar cine te împiedică?

Cursuri IT gratuite pentru …

Cursuri IT gratuite pentru ... Despre cine sunt beneficiarii, dar și inițiatorii acestei idei, în cele ce urmează.

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.