Colaborare între București și Chișinău în ceea ce priveşte delegarea unor servicii publice

Date:

Share post:

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, a anunțat că a convenit împreună cu primarul interimar al Capitalei Republicii Moldova, Silvia Radu, stabilirea unei colaborări în ceea ce priveşte delegarea unor servicii publice, menită să contribuie la cheltuirea eficientă a banilor publici.

“În cadrul vizitei la Bucureşti a doamnei primar general Silvia Radu am semnat un acord de colaborare care consfinţeşte acţiuni concrete în domeniile Educaţie, Sănătate, Cultură. Nu dorim să ne oprim aici. Am vrea şi am stabilit în cadrul întrevederii pe care am avut-o să continuăm cu o colaborare în ceea ce priveşte delegarea unor servicii publice, astfel încât să se realizeze dezideratul comun ca banii publici să fie cheltuiţi cu chibzuinţă, să nu existe risipă financiară, iar tot ceea ce există în bugetul municipalităţii să fie cheltuit cu inteligenţă, în folosul şi în beneficiul cetăţenilor. Avem şi noi o experienţă de un an şi jumătate în care am redus foarte mult costurile, iar calitatea serviciilor publice a crescut, iar costurile au scăzut, ceea ce este de dorit pentru orice municipalitate”, a declarat Firea.

Primarul Bucureștiului a subliniat faptul că cele două municipalităţi doresc să coopereze şi în ceea ce priveşte regenerarea urbană. Firea a precizat totodată că Radu este foarte interesată de consolidarea clădirilor de patrimoniu şi doreşte să afle mai multe despre experienţa municipalităţii bucureştene în domeniu.

“De asemenea, dorim să împărtăşim din experienţa noastră, chiar dacă nu este vastă, dar este un început necesar şi pentru Chişinău, privind dezvoltarea în sensul unui oraş smart şi ne dorim să sprijinim municipalitatea din Chişinău cu experienţa noastră, astfel încât şi cetăţenii de la Chişinău să beneficieze de toate noile descoperiri în privinţa digitalizării, siguranţei şi securităţii cetăţenilor, fie că e vorba de semaforizări inteligente, parcări inteligente, siguranţa cetăţenilor care sunt în parcuri sau a elevilor la şcoală”, a menţionat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a mai spus că îşi doreşte ca relaţia bilaterală să depăşească “atât etapa din anii ’90, a podurilor de flori, cât şi etapa care era consacrată în special unei colaborări culturale şi educaţionale”.

“Am venit aici ca o soră, iar noi toţi am venit aici ca fraţii voştri şi nu doar ca prieteni sau vecini, iar fraţii, între ei, trebuie nu doar să se iubească, ci şi să se şi sprijine în diferitele momente ale vieţii. Pentru mine, personal, este o mare bucurie să mă aflu la Chişinău, chiar în această lună, atât de simbolică, în anul centenar. Pe 27 martie, acum o sută de ani, Sfatul ţării, parlamentul de la Chişinău, vota cu o largă majoritate unirea Basarabiei şi, iată, noi, după atâţia ani, suntem împreună pentru a pune întreaga noastră activitate în slujba cetăţenilor”, a spus Firea.

La rândul său, Silvia Radu a apreciat că vizita Gabrielei Firea la Chişinău reprezintă un pas înainte “în dezvoltarea frumoaselor relaţii” stabilite la Bucureşti, pe 14 februarie, când a fost semnat un program de colaborare între cele două municipalităţi.

“Aş vrea să îi mulţumesc încă o dată doamnei primar pentru faptul că este dispusă să ajute oraşul Chişinău cu un program care a fost semnat la Bucureşti, printr-un protocol, unde s-au expus un şir de acţiuni care vor ţine de implementarea unor proiecte concrete, în domenii atât de importante pentru Chişinău: Educaţie, Sănătate, Cultură”, a declarat ea.

Radu a vorbit și despre posibilitatea preluării sistemului companiilor municipale existent la Bucureşti.

“Am discutat despre o serie de posibilităţi de preluare a practicilor care au adus succes, fiind implementate la Bucureşti. Am discutat despre cadrul legal existent în Bucureşti care, la fel, ar putea fi preluat pentru a îmbunătăţi situaţia lucrurilor din municipiul Chişinău. Am vorbit despre eficienţa în gestiunea întreprinderilor municipale, proiecte educaţionale ce ţin de toate vârstele şi categoriile, începând de la copiii din grădiniţă şi terminând cu studenţii”, a precizat ea.

Sursa:www.ordineazilei.ro
spot_img

Articole asemănătoare

Fiscul din Moldova a primit un număr de 101 807 declarații cu privire la impozitul pe venit 2023. Și alte informații

Fiscul din Moldova a primit un număr de 101 807 declarații cu privire la impozitul pe venit 2023. Și alte informații, în cele ce urmează.

Premieră! Invitație: să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului Sibiu

Premieră! Invitație: să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului Sibiu. Muzeul Național Brukenthal în cadrul SCAF – Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu vă invită să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului.

Info: activitate de promovare a adopțiilor câinilor fără stăpân. Foto

Info: activitate de promovare a adopțiilor câinilor fără stăpân, la Iași. În ziua de 07 septembrie 2024, intervalul orar 10:00-14:00, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași...

Iată cine va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival

Iată cine va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival (BIFF) 2024.