miercuri, februarie 8, 2023
-2 C
București
spot_img

Cui recomandă OMS a doua doză de rapel anti-COVID

OMS recomandă a doua doză de rapel anti-COVID doar populației vulnerabile și persoanelor cu risc ridicat de infectare.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) recomandă ca pentru întărirea imunităţii după vaccinarea anti-Covid să li se ofere a doua doză de rapel persoanelor cu un risc ridicat de infectare.

Explicație: Imunitatea de la vaccin, chiar după doza a treia, a slăbit după apariţia tulpinii Omicron. Noile subvariante, foarte contagioase, trec de scutul anticorpilor şi după boală.

Prin urmare, experţii Organizației Mondiale a Sănătății recomandă al doilea rapel pentru cei mai expuşi: personalul din domeniul sanitar, vârstnici, gravide şi persoane cu imunitatea foarte slăbită sau cu afecţiuni precum diabet, hipertensiune, boli cardiace, pulmonare şi renale.

Cifrele sunt evidente și vorbesc de la sine, spun medicii: foarte puţini dintre cei vaccinaţi au ajuns la ce e mai rău. Iar doza suplimentară e recomandată pentru un plus de protecţie chiar cu vaccinurile disponibile acum.

Al doilea rapel se poate face după patru până la şase luni după o primă serie de vaccinări, dar nu pentru toţi adulţii, spun experţii OMS.

Text: Filip Gheorghe

Foto: arhiva INFO ANUNȚ

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole