Cum a ridicat Victor Gomoiu spitalul de la Bariera Vergului

Date:

Share post:

Sistemul medical din București a cunoscut, de-a lungul timpului, transformări importante datorate implicării unor personalități care și-au dedicat viața îmbunătățirii stării de sănătate a populației. Este și cazul chirurgului Victor Gomoiu, care, în anul 1927, a avut curajul de a deschide un spital într-o zonă mai puțin iubită de oamenii vremurilor de atunci: Bariera Vergului.

Construirea Spitalului „Sfânta Elena”, astăzi Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, a reprezentat unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale perioadei interbelice. Victor Gomoiu a fost aspru criticat pentru că a ales să-și pună în practică opera de caritate într-o zonă mărginașă a Capitalei. Medicul nu a ținut cont de „gura lumii” și și-a dus la bun sfârșit planul . Intenția sa clară era aceea de a dezvolta un spital care să-i ajute pe oamenii de la periferia orașului, care, din cauza sărăciei crunte în care trăiau, aveau mari probleme de sănătate.

Gomoiu i-a încredințat inițial sarcina de a realiza planurile noii construcții lui Gheorghe Simotta, dar se pare că proiectul propus de celebrul arhitect nu a fost pe placul medicului. Prin urmare, s-a așezat chiar el la masa de lucru și după zile și nopți de studiu a realizat planurile spitalului pe care și-l dorea.

Unitatea medicală funcționează acum într-o clădire modernă, cu șase etaje.

Victor Gomoiu s-a luptat foarte mult pentru a face rost de banii necesari acestei lucrări. Fondurile au venit, prin subscripții publice, de la mai multe instituții, printre care Ministerul Sănătății, CFR, Ministerul Muncii și Banca Națională. În schimbul susținerii financiare de care s-a bucurat, medicul Victor Gomoiu s-a angajat să-i trateze gratuit, timp de zece ani, pe toți salariații acestor instituții.

În urma efortului uriaș pe care l-a făcut, chirurgul Victor Gomoiu a reușit să pună bazele Complexului de asistenţă medico-socială de la Bariera Vergului. Serviciile medicale erau asigurate în mod gratuit în cadrul celor zece cabinete de specialitate pe care le includea. Complexul avea, de asemenea, două laboratoare, o farmacie și 60 de paturi pentru bolnavii care necesitau internare.

Pentru acea epocă, proiectul acesta reprezenta un pas uriaș, în condițiile în care unitatea medicală includea specializări ca boli interne, chirurgie, obstetrică-ginecologie, pediatrie și stomatologie.

În jurul acestui complex de asistență medico-socială s-a dezvoltat Spitalul „Sfânta Elena”, care a făcut istorie în perioada interbelică datorită numărului impresionant de pacienți care i-au trecut pragul.

După anul 1945, unitatea medicală se specializează în pediatrie. Comuniștii decid să redenumească spitalul și așa apare Spitalul de copii „23 August”. După 1990, medicului Victor Gomoiu i se face un act de justiție, iar spitalul pe care el l-a proiectat și ridicat îi va purta numele.

Rămâne în continuare un spital dedicat copiilor. De altfel, aici au profesat nume importante din pediatria românească, printre care prof. dr Valeriu Popescu, prof. dr. Dimitrie Dragomir, prof. dr. Constantin Arion.

Renașterea Spitalului clinic pentru copii „Dr. Victor Gomoiu”

În ultimii ani spitalul a renăscut, unitatea medicală fiind construită de la zero. Mai mult, pe locul vechiului amplasament urmează să fie dezvoltat un centru de excelenţă în oncologie pediatrică.

S-a luat decizia construirii de la zero a unui spital din cauza vechimii clădirii, vechime care nu mai permitea un act medical de calitate.

Spitalul include toate specializările din pediatrie.

Spitalului clinic pentru copii „Dr. Victor Gomoiu” funcționează astăzi într-o clădire modernă, cu șase etaje. Investițiile totale în acest proiect s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Unitatea medicală include 220 de paturi și este structurată astfel: trei secții clinice de pediatrie, o secție clinică de chirurgie pediatrică, o secție de neurologie pediatrică, o secție de ortopedie pediatrică, o secție de ATI, un compartiment ORL un compartiment de dermatologie pediatrică și un compartiment de reabilitare medicală.

Spitalului clinic pentru copii „Dr. Victor Gomoiu”, aflat în administrarea Primăriei Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), este unul dintre proiectele majore dezvoltate în acest oraș în ultimii ani.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.