Cum arată exponatul lunii PATINELE DE OS de la Muzeul Județean Teleorman

Date:

Share post:

Cum arată exponatul lunii PATINELE DE OS de la Muzeul Județean Teleorman.

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna decembrie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatul Lunii”.

Pentru perioada 1-31 decembrie sunt prezentate publicului PATINELE DE OS.

Patinele de os prezentate au ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman în anul 2023, fiind donate de către Florin Pirontea, profesor din com. Suhaia, jud. Teleorman.

Aceste piese provin din…

Conform informațiilor primite, aceste piese provin din Suhaia și datează aproximativ de la începutul sec XX. Erau folosite de locuitorii satului pentru traversarea Lacului Suhaia în timpul iernii, când acesta era înghețat și gheața suficient de groasă pentru a susține greutatea unui om, în special pentru a ajunge mai repede în zăvoaiele de pe malul Dunării de unde își procurau lemne.

Patinele prezentate nu sunt pereche, dar furnizează informații prețioase în interpretarea pieselor arheologice similare ca morfologie și modalitate de dezvoltare a uzurii. De altfel, sunt mărturii că în perioadele mai târzii, începând cu Evul Mediu, patinele nu erau folosite în pereche. Acest aspect era condiționat probabil de posibilitățile de confecționare dar și de gradul de uzură inegal al patinelor folosite.

Ambele patine au fost confecționate din oase de cal (oase metatarsiene), cu o duritate suficient de bună pentru scopul propus. La extremități a fost modificată forma osului: una dintre ele are o formă triunghiulară și este ușor ridicată spre vârf pentru a facilita trecerea peste obstacole mici de pe suprafața gheții.

Absența perforațiilor la nivelul epifizelor arată că piesele de la Suhaia, asemenea altora cunoscute, au fost folosite fără a fi legate de picior.

Mai multe informații despre patine

În literatura de specialitate sunt menționate patine care nu sunt prevăzute cu un sistem de prindere, constând în perforații. Argumentul a fost acela că frecarea dintre încălțăminte și patine, prin presiunea exercitată de corp, este mult mai mare decât între patină și gheață, deci riscul ca purtătorul să cadă este minim.

Patinele de gheață au fost probabil primele instrumente de locomoție inventate de om.

Era un sistem de locomoție ieftin, atât în ceea ce privește procurarea materiei prime, cât și timpul investit pentru transformarea tehnologică, ceea ce însemna că toți membrii comunității puteau să se deplaseze cu ajutorul patinelor.

Analiza urmelor de uzură cauzate de deplasarea pe gheață au adus informații valoroase privind maniera în care patinele erau folosite iar comparațiile cu piesele arheologice au demonstrat existența unui tipar comun, perpetuat de-a lungul timpului.

Patinele prezentate sunt piese etnografice însă, în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman se păstrează piese asemănătoare datate fie în epoca bronzului, fie în prima epocă a fierului, provenite de la Alexandria, Blejești și Lăceni.

Text și foto: PR Muzeul Județean Teleorman

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Brazi de poveste la muzeu. FOTO

Brazi de poveste la muzeu. Mai multe amănunte despre acest subiect fascinant, în cele ce urmează. 

Ultimul eveniment din 2024 al proiectului „Re:Imagine Brașov – Oraș al Artelor”

Ultimul eveniment din 2024 al proiectului „Re:Imagine Brașov – Oraș al Artelor”.

Eveniment: Salonul național de Arte Vizuale ,,Erotica” – Bârlad 2024

Eveniment: Salonul național de Arte Vizuale ,,Erotica” - Bârlad 2024. După o întrerupere de șapte ani, artistul și profesorul...

Nou: Colecția Muzeului Național Brukenthal va fi prezentată în Biblioteca Senatului din Roma

Nou: Colecția Muzeului Național Brukenthal va fi prezentată în Biblioteca Senatului din Roma. După ce în luna noiembrie volumul