marți, februarie 7, 2023
-0.1 C
București
spot_img

Cum arată exponatul lunii – sculptura „Alarmă atomică – Truism năprasnic”

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă propune în perioada 1 – 31 octombrie 2022, în cadrul  Exponatului Lunii Octombrie, un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituției.

Ce reprezintă acest proiect deosebit

Este vorba despre sculptura „Alarmă atomică – Truism năprasnic”, creație a sculptorului Gheorghe Vartic.

Sculptura „Alarmă atomică – Truism năprasnic” face parte din ciclul ”Truism”. Ideea de la care a pornit acest ciclu de sculpturi, realizate toate în perioada anilor 1980-1986, a fost războiul. De aici și denumirea ciclului sculpturilor, pentru că un truism este o afirmație atât de evidentă încât nu mai este necesar să fie enunțată.

Descriere 

Sculptura „Alarmă atomică – Truism năprasnic” are înălțimea de 75 cm și lățimea de 40 cm. Tehnica abordată este una mixtă, fiind folosite materiale diverse: marmură, bronz, fier, lână, se arată în comunicatul emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Un capitol important în creația lui Gheorghe Vartic îl reprezintă sculpturile de inspirație istorică, începând cu strict documentara și urâta sculptură „Memento” și continuând cu ciclul „Truism” cu toate apelativele „straniu”, „atroce”, „aberant”, „abject”, „năprasnic”, „sordid„ etc.

Punct de vedere avizat

„Această categorie a creației lui Gheorghe Vartic incită la meditație și atitudine prin referiri și implicații de conținut și formă, nu întotdeauna de descifrat, dar pe măsura înțelegerii oferă persistente satisfacții ideatice rezultate din îngemănarea inedită dintre subiect, materialul folosit, aspectul epidermei lucrării și înscrierea în spațiu”, scria jurnalistul Romulus Boteanu în „File de Istorie”, 1984, citat de specialiștii Muzeului Judeţean Teleorman.

Editor: Elena Ștefan

Foto: Muzeul Județean Teleorman

 

 

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole