Cum se deschide Bucureștiul în fața unui tânăr pasionat de istorie?

Date:

Share post:

Mediul universitar din București pune la dispoziția tinerilor abia ieșiți de pe băncile liceelor o multitudine de oportunități, datorită numărului mare de instituții de învățământ superior care funcționează în cel mai important oraș al țării. Mulți dintre cei care studiază în Capitala României sunt veniți din provincie. Ei aleg să-și părăsească locurile în care s-au născut și au crescut pentru a putea să-și pună în aplicare planurile legate de absolvirea unei facultăți care să le ofere posibilitatea accesării carierei profesionale dorite.

Alin Nicolae Dinu este din județul Buzău, are 26 de ani și este licențiat al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București. După ce și-a finalizat studiile de licență, Alin a urmat și un program de master, de „Studii Medievale”, în cadrul aceleiași instituții de învățământ. Între timp, a finalizat și modulele I și II de psihopedagogie, în regim postuniversitar.

Bucureștiul reprezintă pentru el locul în care s-a putut forma pentru cariera dorită: cea de istoric.

Bucureștiul este cel mai animat punct al țării

Alin a venit pentru prima dată în București atunci când abia împlinise 18 ani și își terminase liceul. Este absolvent al Liceului Tehnologic „Costin Nenițescu”, din Buzău. Pe diploma sa scrie tehnician în turism și alimentație publică.

Chiar dacă după trecerea examenului de Bacalaureat nu s-a ales doar cu o diplomă, ci și cu o meserie „la purtător”, Alin a dorit să meargă mai departe, să-și continue studiile.

Alin este absolvent al Facultății de Istorie, din cadrul Universității din București.

Astfel, la 18 ani lua drumul Bucureștiului. Un drum parcurs cu trenul. După o călătorie de vreo două ore, i s-a deschis în față imaginea orașului care avea să-l găzduiască în următorii ani.

De când mă știu sunt pasionat de istorie, de sport (fotbal și handbal) și de călătorii. Îmi plac foarte mult și filmele pe care le urmăresc cu interes atunci când am timp liber. Motivul pentru care am ales să studiez în București are strânsă legătură cu cea mai mare pasiune a mea: istoria. Este o pasiune pe care am moștenit-o din familie, de la tata, care a predat această disciplină vreme de zece ani. El a reușit să-mi trezească interesul pentru istorie încă din copilărie, povestindu-mi diferite întâmplări legate de evenimentele marcante din viața poporului român. Un alt motiv pentru care am ales să-mi părăsesc locurile natale pentru a putea studia este acela că Buzăul nu dispune, nici măcar la această oră, de o facultate de istorie proprie. În plus, a contat foarte mult și interesul meu de a fi mereu în contact cu cele mai moderne conținuturi în acest domeniu, selecționate și predate de unele dintre cele mai de seamă cadre didactice de istorie din România. La toate acestea se adaugă și mirajul capitalei noastre, care are darul de a impresiona pe oricine, indiferent de activitatea practicată. Este probabil cel mai animat punct al țării”, precizează Alin.

Își aduce și acum aminte de prima impresie pe care i-a făcut-o Bucureștiul. „Am ajuns pentru prima dată în București la 18 ani, cu ocazia înscrierii la facultate. Am parcurs drumul Buzău – București cu trenul, o călătorie de aproximativ două ore. Am recunoscut imediat stadionul din Giulești, pe care îl mai văzusem doar la televizor. Era mult mai impunător văzut pe viu și imediat mi-au revenit în memorie momentele de glorie din viața echipei de fotbal Rapid, cu jucătorii ei legendari și cu frenezia specifică a fanilor. În cele din urmă, am ajuns la porțile Facultății de Istorie, din cadrul Universității din București, nu înainte de a fi întâmpinat de un trafic de poveste…deși era abia ora 7:00 dimineața. Orașul era atât de impunător față de Buzăul meu natal… radia…vibra! Am fost profund impresionat și de amabilitatea personalului Facultății de Istorie, atât de sociabil și răbdător…ceea ce a accentuat cumva sentimentul meu de apartenență în cadrul acestui mediu universitar”, povestește tânărul.

Locurile sale preferate din București au legătură cu …istoria

După ce și-a început parcursul ca student, Alin a avut posibilitatea să descopere pas cu pas orașul. Astăzi, când privește în urmă, își dă seama că astfel i s-a oferit șansa de a vedea „pe viu” multe locuri care l-au ajutat să-și completeze cunoștințele din domeniul istoriei.

L-am rugat să facă un top trei al locurilor sale preferate din București. Fără nici cea mai mică ezitare a indicat, în primul rând, Biblioteca Facultății de Istorie. „Este locul unde am putut să cercetez și să mă documentez asupra amplelor teme ce țin atât de istoria românească, cât și de cea universală. Acolo am putut găsi surse atât de variate și folositoare demersului istoric, elaborate de mințile unui repertoriu impresionant de  personalități”, explică tânărul.

În topul său apare și Muzeul Municipiului București. „Palatul Suțu, această oază de cultură și civilizație, situată vis-a-vis de Facultatea de Istorie, mi se pare  foarte ancorată în realitate, tocmai prin prezentarea unor expoziții care se schimbă foarte des și care ne oferă noi informații variate, din diverse zone culturale. Într-una din sălile de la etaj, am putut vizita o expoziție cu titlul  „Numele meu a fost Constantin  Basarab Brâncoveanu”. Atmosfera creată de această expoziție te readucea în vechime. Aici vizionai tablouri ale domnitorului și ale familiei, sabia purtată de voievod, dar și haine din vremea sa. Mi-au rămas în minte și cărțile tipărite în vremea domnitorului. De exemplu, Biblia de la București (1688) – cărți religioase tipărite spre folosul întregii obști. Un alt aspect care mi s-a părut deosebit de important a fost acela al ambientului  creat, prin lumina ce venea asupra exponatelor. Toată expoziția era astfel mult mai bine pusă în valoare, prin fiecare piesă inclusă”.

Alin este fascinat și de Biserica Stavropoleos, un loc încărcat de istorie, ce conține și un important fond de carte veche, manuscrise și tipărituri, unde chiar a putut cerceta, având aprobarea clerului, lucrări atât de importante pentru istoria veche românească.

Locurile minunate din Capitala României îl fac să-și dorească și mai mult ca orașul să fie cunoscut peste tot în lume. „În opinia mea, Bucureștiul ar trebui să își promoveze imaginea din ce în ce mai vizibil, mai ales în mediul online, unde se simte atâta nevoie, prin publicații / articole / fotografii, atât din istoria trecută, cât și recentă. De asemenea, să producă reviste /broșuri / flyere la scară mai mare, în care să fie realizată o legătură între trecutul – prezentul – și viitorul istoric al acestui oraș minunat. Să producă reviste /broșuri / flyere cu substrat turistic / geografic / social. Să crească numărul de infotouch-uri. Și, nu în ultimul rând, să găsească alternative pentru reducerea poluării”.

„Un oraș pentru toți”

Bucureștiul este un oraș cu multe oportunități profesionale.

Pentru tânărul din Buzău, Bucureștiul este un loc fascinant care îi poate satisface multe dintre pasiuni.

De altfel, atunci când este în oraș își petrece mare parte din timp în acele zone pe care el le iubește. Pentru studiile sale, preferă să meargă la Biblioteca Centrală Universitară, iar atunci când vrea să-și încarce bateriile face o nouă vizită la Muzeul Național de Istorie a României. Se relaxează în Parcul Cișmigiu sau în Grădina Botanică. Fiind un mare fan al sportului, profită de fiecare ocazie pentru a merge ca spectator la competițiile găzduite de Arena Națională. Și, ca orice tânăr, iubește ieșirile la mall, cu prietenii.

Îmi place Bucureștiul pentrul că este un oraș încăntător, care știe să vină mereu în întâmpinarea nevoilor oamenilor pe care îi găzduiește. Obiectivele sale istorice, spațiile de petrecere a timpului liber atât de variate, precum și ușurința cu care îți poți găsi noi cunoștințe / prieteni sunt doar câteva dintre motivele pentru care prefer acest oraș. Desigur, nu mă prea încântă poluarea și timpul foarte mare de așteptare pentru a ajunge dintr-o zonă în alta, Bucureștiul fiind un oraș atât de dinamic. Fiecare oraș mare din lume are propriile trăsături. Pentru Capitala României, aș putea să remarc ansamblurile arhitecturale proprii istoriei Bucureștiului în special și României, în general; dar și vastitatea lăcașelor de cult…adevărate oaze de liniște sufletească. Bucureștiul este un oraș prietenos cu cei veniți din provincie. În București, fiecare persoană se poate simți în largul său, fiind un oraș atât de efervescent, cu atât de multe atracții și obiective, un oraș pentru toți. Din câte știu, Bucureștiul oferă cele mai multe locuri de muncă din România. Și încă este mare nevoie de angajați, pentru a suplini sectoarele economice ale orașului / țării. Mereu apare o oportunitatea de dezvoltare profesională în București. Părerea mea este că Bucureștiul este un oraș în care un tânăr se poate dezvolta profesional. Pe viitor, chiar intenționez să devin cadru didactic în București”, punctează Alin.

După o călătorie de două ore cu trenul, Alin a ajuns prima dată în București la vârsta de 18 ani.

Tânărul din Buzău a venit în București datorită mediului universitar din Capitala României. Alin și-a dorit să studieze cu cei mai buni profesori, pentru a avea astfel șansa unei cariere în domeniul care îl pasionează.

Învățământul superior din România mi se pare demn de a asigura continuitate și de a forma personalități umane pe foarte multe paliere, la cele mai înalte standarde europene. Avem, atât în țară, cât și în diaspora, foarte multe persoane capabile (ce au urmat formele de instrucție din România) și care au reușit să atragă respectul și considerația comunităților umane în care își practică meseria. Profesorii din cadrul învățământului superior din România par a fi foarte pregătiți în a îndruma tinerii, în opinia mea. Aceștia sunt adaptați nevoilor în continuă schimbare ale acestei societăți și de fiecare dată poți găsi un sfat, o îndrumare din partea acestora. Este și cazul corpului profesoral din cadrul Facultății de Istorie, a Universității din București, unde am absolvit și unde m-am simțit ca acasă. Dascălii mi-au fost de un real ajutor și m-au făcut să iubesc și mai mult istoria acestui neam. Colegilor, pe care i-am întâlnit în cadrul Facultății de Istorie, le port toată admirația. De gașcă, mereu săritori, oameni faini, cu care am avut de fiecare dată ce discuta. Cu foarte mulți chiar am păstrat legătura. La fel ca și în alte aspecte, lumea studențească din București este foarte vastă. Este un spațiu al incluziunii sociale, un loc proprice dezvoltării armonioase a personalității umane”, precizează Alin.

Autor: Ștefania Enache

Foto: Corina Gheorghe

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.