De ce ciocolata este atât de delicioasă, ne spun oamenii de știință

Date:

Share post:

Părinții spuneau despre ciocolată că este o bucățică de fericire. Și așa și este. Cât durează fericirea? Cât timp savurăm prima înghițitură de ciocolată care se topește în gură atât durează și fericrea care dispare repede în neant, dar ne inundă sufletul la momentul oportun.

Ciocolata este delicioasă, acesta este un fapt susținut de cercetări. Întrebarea, de fapt, este de ce o mușcătură din bunătățile sale delicioase este suficientă pentru a trimite o persoană într-o stare de fericire totală. Științific vorbind.

După ce a efectuat un studiu care a inclus patru tipuri de ciocolată neagră și o limbă imprimată 3D, o echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că totul se reduce la stratul exterior alunecos al ciocolatei – adică la grăsimea acesteia.

“Principala noastră concluzie este că grăsimea contează foarte mult”, a declarat Anwesha Sarkar, profesor de coloizi și suprafețe la Universitatea din Leeds, pentru The Washington Post.

Lucrarea de cercetare, publicată la începutul acestei luni în revista Applied Materials and Interfaces a Societății Americane de Chimie, citată de media mai sus menționată, detaliază modul în care echipa de oameni de știință a analizat călătoria ciocolatei de la ambalajul de aluminiu până la papilele limbii – replicând fiecare etapă cu un model asemănător cu cel uman al organului, pe care l-au folosit în locul unui tester uman real pentru a elimina cât mai multe variabile posibile.

Procesul de consumare a ciocolatei începe cu ceea ce Sarkar a numit “faza de lins”, adică atunci când ciocolata intră pentru prima dată în contact cu limba. Acesta este momentul în care se pune în mișcare “senzația de ciocolată” netedă, a spus Sarkar.

Apoi, pe măsură ce începe să se topească și saliva intră în amestec, particulele solide de cacao din ciocolată sunt eliberate, împreună cu un val de endorfine care stimulează fericirea.

După efectuarea experimentului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că senzația de mătase atât de apreciată a ciocolatei se datorează faptului că picăturile sale de grăsime fac ca particulele de cacao, care altfel ar fi granulate, să coboare ușor în gură. Dar înseamnă asta că ciocolata trebuie să fie bogată în grăsimi pentru a fi savurată?

Răspunsul este da. Prin urmare pentru a fi fericiți dar și slabi și sănătoși, mai ales după 50 de ani, o bucățică de ciocolată este de ajuns pentru momentul zilei de fericire maximă.

spot_img

Articole asemănătoare

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României. Pentru ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, 21-24 noiembrie 2024

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania. KineDok este un program unic în Europa

Noii miniștri au depus jurământul la Chișinău

Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție, la Chișinău. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.