Descoperă istoria, teatrul și realitatea Capitalei pornind de la Kilometrul o

Date:

Share post:

Kilometrul 0 al Capitalei României este marcat prin intermediul unui monument despre care v-am vorbit deja într-un articol precedent. În zona din jurul monumentului „Kilometrul 0” există o serie de obiective mai puțin promovate, pe care mi-am propus să le aduc în atenția turistului.

Pasajul Latin este în drumul nostru dacă venim dinspre Centrul Vechi cu dorința de a ne îndrepta către Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB).

Statuia Lupoaicei

Chiar înainte de a intra în acest pasaj, cunoscut cândva sub numele de Lipscani, avem ocazia de a admira o statuie pe care Capitala României a primit-o în dar, în 1906, de la municipalitatea Romei.

Statuia Lupoaicei din București este o copie fidelă a celebrei Lupa Capitolina, despre care se spune că a fost turnată în bronz, în secolul al V-lea î.Hr. Statuia redă o lupoaică la dimensiuni reale (75 cm. înălțime și 114 cm. lungime), care îi alăptează Romulus și Remus, legendarii întemeietori ai Romei.

Bucureștiul a primit acest dar din partea Romei pentru a marca 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani, celebrând astfel latinitatea României.

Lupoaica se pare că și-a găsit liniște în Piața Roma.

Povestea monumentului de la București este destul de complicată din cauza întâmplărilor prin care a trecut de-a lungul anilor. Inițial, statuia a fost așezată pe un piedestal din piatră amplasat la „Arenele Romane”, în Parcul Carol I. Ulterior, a tot fost mutată prin diferite locații din București.

În plus, a fost de mai multe ori furată (fie în totalitate, fie doar Romulus și Remus) și regăsită.

S-au născut mai multe legende în jurul acestor dispariții misterioase. Una dintre ele face referire la pariurile dintre studenți, în perioada interbelică fiind un adevărat titlu de glorie să poți fura Lupoaica. Altă legendă vorbește despre adevărate conspirații ale Securității, care, în vremea comunistă, folosea Lupoaica pentru a supraveghea oamenii și de aici disparițiile periodice și schimbările de locații.

Astăzi, Lupoaica admiră Bucureștiul de la înălțimea soclului său din Piața Roma, la foarte mică distanță de intrarea în Pasajul Latin, venind dinspre Centrul Vechi.

Pasajul Latin

Și pentru că tot am amintit de Pasajul Latin, acesta este un alt obiectiv pe care trebuie să-l vizitați.

Pasajul Latin din Capitală.

Denumit inițial Pasajul Lipscani, construcția acestui obiectiv a durat destul de mult și a început în 1960. Lucrările au întârziat din cauza faptului că săpăturile realizate au scos la lumină urme de locuire din secolul al XV-lea. Pasajul este utilizat pentru a face legătura între Piața Roma și Biserica Sfântul Gheorghe Nou. În același timp, le permite celor care doresc să se oprească să admire reproducerile basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian și astfel să descopere informații importante despre istoria acestui popor.

Odată ce am parcurs Pasajul Latin și am ajuns în fața Bisericii Sfântul Gheorghe Nou este obligatoriu să ne rezervăm câteva momente pentru a admira imensa statuie din bronz a domnitorului Constantin Brâncoveanu, dar și lucrarea „Kilometrul 0”.

Ne vedem la muzeu

De aici se poate merge  pe bulevard, către TNB, un alt obiectiv turistic pe care în regăsim în această zonă.

Clădirea Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” este o adevărată nestemată arhitectonică. În interiorul instituției se găsesc veritabile comori culturale. Iar când fac o astfel de afirmație nu mă refer doar la piesele de teatru care se joacă, de cele mai multe ori, „cu casa închisă”. Mă refer la Muzeul TNB care îl poate face și pe cel mai sceptic vizitator să se îndrăgostească de această artă, cea teatrală. În prezent, instituția trece printr-o perioadă de reamenajare și nu este deschisă publicului larg, dar în mod sigur, în momentul în care își va deschide porțile pentru vizitatori, va deveni un obiectiv căutat de turiștii dornici să descopere povestea teatrului românesc.

Universitatea din București, un punct de reper pentru învățământul românesc.

Iar pentru a ne putea satisface dorința de a vizita un muzeu, vă recomand Muzeul Universității din București, despre care ne-am propus să vă vorbim curând. Îl găsiți în aripa din stânga a Facultății de Drept din cadrul Universității din București.

Până să ajungeți la destinație aveți ocazia de a admira, mergând la pas, frumusețea zonei centrale a Bucureștiului. Practic parcurgeți un arc de cerc pornind din Piața Roma către Palatul Facultății de Drept și astfel descoperiți singuri istoria, teatrul și realitatea de la Kilometrul 0 al Capitalei.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.