“Destinația: ACASĂ”

Date:

Share post:

Evacuarea sașilor în Septembrie 1944 din Domnești/Sângeorzu Nou, traseu cu căruțe trase de cai sau boi.” Așa începe doamna Rosemarie Nief descrierea unei călătorii alături de familie și obiecte din casa părintească care îi vor însoți în aproape toată Europa.

Drumul acestor piese etnografice se oprește la noi: “În iunie 2021 colecția mea ajunge la “Destinația: ACASĂ” călătorind cu domnul Horst Göbbel și dr. Hans-Georg Franchy, HOG Bistritz-Nösen. Colecția a fost predată de ei, cu amabilitate și respect și considerație pentru istorie, Muzeului Bistrița și acceptată cu entuziasm și generozitate…”.

Sunt fragmente dintr-o mărturie care prezintă o microistorie reprezentativă pentru comunitatea germană din județul nostru. Am reconstituit traseul, pe care îl veți parcurge, într-o expoziție în care urmărim călătoria unei familii, alături de obiectele dragi, de-a lungul marii istorii.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu HOG Bistritz Nösen a prezentat vernisajul expoziției “Destinația: ACASĂ”. Evenimentul a avut loc la Casa Argintarului din str. Dornei nr.5.

Vernisajul expoziției a fost completat de un program muzical. Acestaa început cu
Imnul sașilor transilvăneni, urmat de elevii Liceului de Muzică “Tudor Jarda” care au susținut un miniconcert.

Din program amintim: Eduard Caudella – Ochi albaștri-s drăgălași; Antonio Vivaldi – Iarna; F. A. Drla – Dans ungar; Fernando Sor – Grand solo; Mauro Giuliani – Grand ouverture; Ich folge dir gleichfalls – Johannes Passion- Bach; Standchen – Schubert.
Responsabili proiect: Gela Neamțu și Mihaela Bolog. Manager, Alexandru Gavrilaș.

Text și foto: Complexul Muzeal Bistrița

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.