Supraimpozitatea muncii part-time va duce la dispariția acestui tip de activitate. Odată cu desființarea posturilor de acest tip, bugetul de stat va pierde o serie de contribuții pe care se baza până acum.
Disperat să adune bani la buget, Guvernul a ajuns să ia decizii care l-ar putea costa foarte mult. Una dintre măsurile care intră în această categorie este supraimpozitarea muncii part-time. Experții în resurse umane susțin că, prin adoptarea ordonanței de urgență de modificare a Codului Fiscal, Executivul nu a făcut altceva decât să readucă politica de personal din România la nivelul din 2017 – 2018.
Începând cu luna august 2022, vom asista în mod sigur la dispariția multor contracte cu normă redusă, în condițiile în care angajatorii care au salariați care lucrează part-time sunt obligați să calculeze și să plătească contribuțiile (pensie și sănătate) aferente salariului minim brut pe țară din luna în care se face raportarea, scrie Ordinea Zilei.
Indiferent dacă ai un angajat încadrat cu două ore sau patru ore, tu, ca firmă, trebuie să virezi la stat suma minimă de 1.083 de lei. La ora actuală, salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei.
Puși în fața acestei schimbări majore, mulți angajatori vor prefera să desființeze locurile de muncă în regim part-time, iar oamenii care munceau în aceste condiții se vor vedea nevoiți să caute alte surse de venit și chiar alte locuri de muncă.
Luată fără un minim calcul, decizia supraimpozitării muncii part-time va lăsa fără resurse financiare multe categorii profesionale.
CITEȘTE CONTNUAREA PE ORDINEA ZILEI.