Donația de grafică a artistei Hortensia Puia Masichievici-Mișu, eveniment băcăuan

Date:

Share post:

Începând de joi, 21 iulie, la Galeriile „Alfa” ale Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău se deschide:

expoziția Donația de grafică a artistei Hortensia Puia Masichievici-Mișu (1917 – 2010), artistă remarcabilă, posesoare a numeroase premii naționale și internaționale (Medalia de aur a Academiei Tommaso Campanella, Roma, 1972, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru grafică, 1992; Premiul „Ioan Andreescu“ al Academiei Romane, 1994; Premiul „Le Parchemin d’honneur“ la Trienala Mondială a Stampei, Chamalières, Franța, 2000).

Expoziția cuprinde 69 de lucrări de desen, acuarelă și gravură, lucrări ce fac parte dintr-o generoasă donație făcută de artistă în anul 1998, cu ocazia unei expoziții personale retrospective deschisă la Bacău, în același spațiu.

Provenită dintr-o familie de intelectuali cu vocații artistice din nordul Bucovinei, Cernăuti, refugiată în București de furia războiului, a reușit să-și afle adevarata vocație în artă. După un promițător debut la Salonul Oficial de Desen si Gravură din 1943, absolvă Academia de Arte Frumoase, printre  profesori numărându-se și doi reputați maeștri, Camil Ressu si Nicolae Dărăscu și, pentru o scurta perioadă, Alexandru Ciucurencu. Hortensia Puia Masichievici-Mișu a colaborat cu un mare profesionist al picturii religioase și al gravurii, Dumitru Dimitriu-Nicolaide (1901-1957), artist cu formație solidă, în spiritul riguros al picturii de tradiție bizantină, pe care a practicat-o strălucit.

Opera Hortensiei Puia Masichievici-Mișu relevă o nobilă conștiință a creației, o mărturie sensibilă a neliniștilor unui artist într-o epocă istorică contradictorie, martor neputincios al cataclismului social antrenat de cel de-al doilea razboi mondial, apoi participant pasiv și traumatizat la epocile de „mari împliniri“ ale anilor ’50-’90.

Organizată de muzeograf Carmen Murariu, expoziția va fi deschisă pentru vizitare publicului timp de o lună, în perioada 21 iulie – 21 august.

Manager: Dionis Pușcuță. Carmen Murariu, muzeograf.

Text și foto: CMIAB

spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.