Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar

Date:

Share post:

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar.

Prezentarea Colecției Carmen Petra-Basacopol, cea mai recentă donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar, sâmbătă, 25 mai 2024, la MNIR.

Muzeul Național de Istorie a României are bucuria de a anunța o nouă donație intrată în patrimoniul muzeului, formată din documente, fotografii, câteva tablouri, dar și partituri muzicale care au aparținut marii compozitoare și pianiste Carmen Petra-Basacopol, ce vor fi prezentate într-o micro-expoziție, urmată de un recital extraordinar, sâmbătă, 25 mai 2024, ora 17:00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12.

Carmen Petra-Basacopol

Carmen Petra-Basacopol (1926-2023) s-a născut la Sibiu în familia Floașiu, membri ai Partidului Național Țărănesc și apropiați ai lui Iuliu Maniu. Schimbarea regimului, persecutarea și arestarea liderilor țărăniști, au determinat-o ca în anul 1949, să-și schimbe numele din Floașiu în Petra, luând numele unchiului Ion Petra, locotenent de artilerie mort la Oituz. În anii 1945-1949, a studiat Filosofia la  Universitatea din București.

Cu un talent uriaș și cu perseverență a urmat, atunci când a fost posibil, deoarece în acei ani pentru a fi admis la o facultate prima cerință era un dosar corespunzător, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, Secția Compoziție, pe care a absolvit-o cu Diplomă de merit în iunie 1956, la vârsta de 30 de ani, fiind declarată diplomat în arte, în specialitatea compoziție. A urmat o carieră de peste șase decenii de compozitoare, pianistă și apoi de profesoară la Conservator. A fost și a rămas până acum singura româncă cu un doctorat în muzicologie la Universitatea Sorbona din Paris, susținut în iunie 1976.

Activitatea sa de compozitoare a fost impresionantă, fiind autoarea multor concerte pentru harpă pentru care a avut o mare dragoste, vioară, violoncel, pian, dar și peste 200 de lieduri.

Informații suplimentare

A fost căsătorită mai bine de jumătate de secol cu medicul Alexandru Basacopol, profesor universitar doctor, un medic de renume care a inovat în domeniul pneumologiei, având un fiu împreună. Domnul Paul Basacopol, fiul marii compozitoare, prim solist la Opera Națională, cu o importantă carieră internațională, a păstrat și adunat documentele mamei sale și le-a donat muzeului, fiind acum parte a patrimoniului muzeal. Printre bunurile culturale donate menționăm: diploma de bacalaureat, actul de schimbare a numelui, diploma de merit a Secției Compoziție a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, afișe, partituri, fotografii de familie, picturi ale bunicii sale.

De-a lungul carierei, pianista și compozitoarea Carmen Petra-Basacopol a fost răsplătită cu o serie de premii și distincții naționale și internaționale, dar mai ales cu dragostea și admirația studenților și a publicului și, cu ajutorul acestei donații, cu amintirea contemporanilor.

În memoria părinților săi, domnul Paul Basacopol donează muzeului o piesă de tezaur care va fi prezentată în premieră cu această ocazie.

Evenimentul din 25 mai 2024, va fi întregit printr-un recital extraordinar din opera compozitoarei susținut de minunații artiști care i-au fost studenți și discipoli: Mihaela Stanciu, soprană, Opera Națională, dr. Claudia Codreanu, mezzosoprană, Valentin Vasiliu, bariton, Opera Națională și dr. Eliodora Falan, pianistă.

Micro-expoziția Donația Colecției Carmen Petra-Basacopol  este curatoriată de dr. Cristina Păiușan.

Text și foto: PR Muzeul Național de Istorie a României

 

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România este Maritime Business Week.