marți, martie 21, 2023
14.1 C
București
spot_img

Dragobetele, sărbătoarea iubirii în România

Dragobetele este sărbătoarea iubirii în România și are loc, în fiecare an, la 24 februarie. Această sărbătoare, a creștin ortodocșilor, Dragobetele, reprezintă varianta românească a “Valentine’s Day“.

Totodată, există și oameni mereu îndrăgostiți, care trăiesc fiecare zi cu dragoste, astfel încât nu sărbătoresc nici de Valentine’s Day, nici de Dragobete.

Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei din mitologia romană şi cu Eros zeul iubirii în mitologia greacă.

Dragobete este cunoscut ca fiind fiul Dochiei, patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe meleagurile româneşti în sudul Transilvaniei.

Se spune că tânărul Dragobete apărea în visele tinerilor îndrăgostiți și îi povățuia într-ale dragostei, conform tradiții-superstitii.ro

Există numeroase tradiții și superstiții de Dragobete. Iată care sunt cele mai cunoscute:

  1. De Dragobete nu ai voie să te cerți cu soția și nici cu o altă femeie;

2. Fiecare tânăr are grijă ca în această zi să nu fie singur, deoarece asta ar însemna singurătate pe tot parcursul anului;

3. Dacă auzi pupăza în această zi vei fi norocos tot anul;

4. Dacă plouă în ziua de Dragobete atunci primăvara se va instala devreme și va fi una călduroasă.

Din iubire se naște viața. Fără iubire nu există nimeni și nimic. Dar și iubirea trebuie trăită în echilibru. Dacă iubirea este afectată, pe cărarea vieții apar inevital piedici și situații nedorite.

A iubi este însuși sensul vieții pe Pământ. Unii au nevoie de un Sfântul Valentin sau de un Dragobete, în timp ce alții iubesc necondiționat, viața și toate ființele cuvântătoare sau necuvântătoare.

Iubiți, iubiți-vă și fiți iubiți! Lăsați iubirea să curgă în viața voastră, și faceți o zi a iubirii fiecare zi !

Text și foto: Ligia Beatrice Vasilescu/ surse : Internet & Facebook

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole