Drama deportărilor staliniste

Date:

Share post:

„Drama deportărilor, chinurile cumplite prin care au trecut acești oameni sunt încă răni deschise, dar sunt rănile noastre și fac parte din ceea ce suntem noi astăzi. De aceea, este important să nu uităm. Să ne amintim în fiecare an de acești oameni și de locul pe care îl au în istoria noastră”, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.

Prim-ministrul a menționat că represiunile politice din iulie 1949 rămân o tragedie a neamului nostru, iar felul cum au fost tratați oamenii, condițiile îngrozitoare și chinurile deportaților, provoacă și astăzi durere și frică întregului popor. Potrivit premierului, deportările staliniste au lovit în fundamentele românești, în tot ceea ce ține de cultură și valori, represiunile politice fiind aplicate celor incomozi prin mentalitatea sa regimului sovietic. „În urmă a rămas o Moldovă în care oamenii și-au pierdut punctele de orientare, și-au pierdut liderii comunităților. Ne întrebăm adesea de ce nu reușim anumite lucruri sau de ce rămânem în urma altor țări. Răspunsul este simplu – pentru că au fost ridicați cei mai buni, cei care ne puteau călăuzi mai departe. Au fost deportați pentru ca cei rămași să poată fi mai ușor manipulați și reduși la tăcere”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a subliniat că persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice vor beneficia în continuare de sprijin din partea statului. În acest sens, recent Guvernul a aprobat un pachet social, care include facilități suplimentare: examene medicale profilactice gratuite, reduceri de 50% la biletele de sanatoriu și perfectarea legitimațiilor de tip nou. De asemenea, s-a majorat alocația lunară, de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1.000 de lei. „Pentru noi este important să aveți parte de asistența necesară și să știți că ne gândim la dumneavoastră. Cei care stați în fața noastră, cei care ați supraviețuit, pentru mine sunteți adevărata noastră inspirație”, a conchis premierul.

În cadrul evenimentului, premierul și membrii Cabinetului de miniștri au dat citire numelor persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice. Această acțiune va continua, la Guvern, dar și în raioanele țării, pe parcursul întregii zile. De asemenea, echipa guvernamentală a depus flori la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist.

Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive – două în anul 1949 și unul în 1951. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Muzeul Național Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Când?

Muzeul Național Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Când? Despre aceasta vorbim în celel ce urmează.

Maia Sandu, la doi ani de război în Ucraina: „În acești ani, Moldova a înțeles… Video

Maia Sandu, la doi ani de război în Ucraina: „În acești ani, Moldova a înțeles pe viu importanța păcii și a libertății”.

Despre fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova

Articolul care urmează este despre fluidizarea traficului frontalier dintre România și Republica Moldova. 

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! ”

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! Despre aceasta vorbim în cele ce urmează.