Elena İnançlı este o tânără care are puțin peste 18 ani și care, de șase luni, învață să trăiască românește. Este studentă în cadrul Universității din București, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Elena este în perioada de început a aventurii studențești, fiind în faza de pregătire, fază în care învață limba română. Nu-i este ușor, dar pentru a-și atinge visul de a deveni psiholog trebuie să parcurgă cu brio această etapă, care îi asigură trecerea la nivelul următor.
Elena face parte din marele grup al studenților veniți din străinătate, grup pe care Bucureștiul l-a adoptat și l-a acceptat, integrându-l perfect în societatea din România.
Povestea tinerei care abia a trecut pragul vârstei de 18 ani este una specială, în condițiile în care face parte dintr-o familie mixtă: mama sa este româncă, iar tatăl este turc.
Născută în Turcia, Elena a crescut acolo, iar bazele educației sale sunt strâns legate de țara sa natală. Venirea în România a intervenit după terminarea liceului, deoarece și-a dorit să fie alături de părinții săi care locuiesc de patru ani la noi în țară. „Până acum am studiat doar în Turcia, dar pentru că părinții mei s-au mutat, în urmă cu patru ani, în România, am venit și eu după ei. Pe toată perioada liceului am stat singură în Turcia, dar am decis ca facultatea să o fac în România, așa că sunt studentă la psihologie, în cadrul Universității din București. De șase luni mă pregătesc continuu. Învăț limba română și pot să spun că nu îmi este ușor, deoarece este o limbă destul de grea. Am venit în București pentru că părinții mei locuiesc aici. Am vrut să fiu cu familia mea”, precizează Elena.
Elena descoperă zi de zi Bucureștiul
Pe jumătate româncă, Elena a avut de mică ocazia să descopere frumusețile meleagurilor unde mama sa s-a născut și a crescut. Prin urmare, șocul stabilirii definitive în București nu a fost unul prea puternic. Dimpotrivă, i-a oferit tinerei posibilitatea de a descoperi în amănunt toate frumusețile care au fascinat-o atunci când era copil. De altfel, îmi mărturisește că, atunci când nu este la facultate, își petrece timpul liber ieșind cu prietenii pentru a explora orașul de adopție.
Elena îmi prezintă Bucureștiul ca fiind o capitală în care istoria te însoțește la fiecare pas. Tinerei îi place să se plimbe prin toate acele locuri care spun poveștile orașului și care vorbesc despre cei care au trăit cândva pe aceste meleaguri. De asemenea, o fascinează statuile pe care le poate întâlni în foarte multe locuri.
Pentru Elena, Palatul Parlamentului este un loc în care poți descoperi foarte multe informații legate de istoria recentă a României. De altfel, tânăra crede că fiecare colț din București abia așteaptă să dezvăluie istorii legate de tot ceea ce s-a întâmplat, de-a lungul timpului, în Capitala României.
Orice străin care se stabilește în țara noastră este interesat să afle cât mai multe despre tradițiile acestui popor. Elena are și o sugestie pentru a pune bazele unei astfel de lecții: o vizită la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București.
„Sunt și alte locuri din București care îmi plac foarte mult. De exemplu, Parcul Herăstrău sau Piața Unirii, acolo unde o bună perioadă din timp putem admira fântânile. La fel de mult îmi place și Muzeul Național de Artă al României. Îmi place să merg în acele locuri uimitoare care mă ajută să învăț tot mai mult despre această țară. Ceea ce îmi place cel mai mult în București este că te poți plimba liber peste tot. Și este fascinant să mergi pe străzi și să descoperi atât de multe zone care merită vizitate. Sunt însă și câteva aspecte care nu-mi plac la oraș, iar în această categorie intră transportul în comun care trebuie modernizat”, punctează tânăra studentă.
Pentru că dedică mult timp studiului, Elena este o obișnuită a bibliotecilor din București, acolo unde merge pentru a se informa. „Bucureștiul este un oraș foarte prietenos. Aici sunt oameni de multe naționalități care trăiesc în armonie. Străinii se obișnuiesc foarte repede cu modul de trai de aici datorită locuitorilor orașului care îi adoptă fără nicio ezitare. Capitala României este un amestec fascinant de vechi și nou. Sunt străzi moderne care se împletesc cu străzi pline de clădiri istorice. Este un amestec pe care eu nu l-am mai văzut nicăieri. Și mai vreau să spun ceva despre București: cred că este un oraș în care oricine se poate perfecționa. Acest oraș vă oferă oportunitatea de a vă perfecționa”, punctează Elena İnançlı.