miercuri, august 17, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEElevilor din România li se va deconta transportul

Elevilor din România li se va deconta transportul

La inițiativa ministrului român al educației și cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Astfel, la sediul ministerului, a avut loc o nouă întâlnire de lucru convocată de ministrul Monica Anisie, unde au răspuns invitației Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, însoțiți de echipele tehnice, precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța, se arată într-un anunț informativ al Biroului de presă al MEC, transmis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

În cadrul întâlnirii au fost convenite următoarele, după cum ne tramsite aceeași sursă media:

  1. Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
  2. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale;
  3. Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuitpe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

 Foto & comunicat: MEC, pentru INFO ANUNȚ

 

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE