Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împreună cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Departamentul de Justiție și Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, au organizat la București, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, un seminar de formare profesională în format fizic pe tematica infracțiunilor de mediu și corupției, dedicat în special procurorilor.
La eveniment au participat un număr de 19 procurori de la parchete de toate nivelurile din întreaga ţară, într-un prim exercițiu de formare tip formare de formatori (train of trainers).
De asemenea, au fost invitați să participe și reprezentanți la nivel înalt și operativ ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Inspectoratului General al Poliției Române, precum și reprezentanți ai Ministerului Justiției. În același timp, invitația de participare a fost adresată şi unui număr de trei procurori din Ucraina, unul din Croația și altul din Republica Moldova.
Unul din subiectele de maximă atenție abordat în cadrul seminarului a fost combaterea infracțiunilor privind regimul deșeurilor, ocazie cu care a fost prezentat, pentru prima dată, un ghid ce urmează a fi lansat vineri de Ministerul Public privind investigarea acestui tip de infracțiuni. Acest exercițiu s-a desfășurat în continuarea celor anterioare organizate online pe parcursul anului 2021, cu sprijinul acelorași parteneri.
În deschiderea evenimentului, procurorul general Gabriela Scutea a apreciat reluarea organizării activităților în format fizic.
“Combaterea și investigarea infracțiunilor de mediu trebuie să fie efectuate atent, cu orientare asupra componentei transnaționale a acestui tip de infracțiuni. Prin acțiunile noastre trebuie să răspundem preocupărilor societății și realităților de pe agenda internațională și europeană prin măsuri concrete de combatere a acestui tip de infracțiuni prin mijloace de drept penal. Trebuie să fim atenți la informațiile și dezvăluirile din mass-media și la insistența subiecților acestui tip de infracțiuni, încercând să facem anchete rapide, cu probe conservate ca în orice alt tip de infracțiuni, într-o cooperare exemplară poliție- procuror. Există modele de succes la nivel internațional din care trebuie să învățăm, dezideratul nostru ca procurori fiind să obținem probele esențiale și colaborând cu vecinii nostri.”, a subliniat, printre altele, procurorul general în prezența consilierului juridic rezident pentru Bulgaria și România, domnul Peter Halpern, consilier care a sprijinit activ demersurile Ministerului Public.
Textul a fost tranmis pentru Infoanunț de către Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.