Expații iubesc Bucureștiul

Date:

Share post:

Bucureștiul se înscrie în topul capitalelor europene preferate de expați. De fapt, expații iubesc Bucureștiul pentru că orașul acesta le oferă acea viață pe care, poate, în țara lor natală nu o puteau avea.

Chiar dacă noi, românii, ne-am cam obișnuit să ne plângem că nu ne place una, că ne deranjează alta și să susținem că în străinătate e mai bine, realitatea ne contrazice din multe puncte de vedere.

Profesia de jurnalist m-a adus în situația de a sta de vorbă cu foarte mulți expați care muncesc în România. Absolut toți s-au declarat încântați de modul în care a evoluat Bucureștiul și de schimbările care s-au făcut în țara noastră. Spre deosebire de noi, străinii vizualizează mult mai bine evoluția orașului, care, din punctul lor de vedere, este spectaculoasă, scrie Ordinea zilei.

Ateneul Român, una dintre clădirile emblemă ale Capitalei României

Perry Zizzi, Managing Partner în cadrul unuia dintre cele mai importante grupuri globale de avocatură, a intrat în contact cu România încă din facultate. Această întâlnire a avut loc undeva prin anii ”80, atunci când a urmat niște cursuri în Europa de Est și în Rusia. La vremea respectivă, nu a luat nicio secundă în calcul varianta de a se stabili în țara noastră. Mai mult, sub imperiul unor povești spuse de apropiații săi, atunci când a avut ocazia să revadă Bucureștiul, într-o escală făcută în Capitală, a preferat să stea în aeroport „de frica haitelor periculoase de câini care hălăduiesc pe străzile slab iluminate”.

În 2003, însă, avea să se convingă de faptul că preconcepțiile te pot face să ratezi lucruri importante. Mânat de profesia pe care o are, cea de avocat de business,  Perry Zizzi a ajuns să activeze în București. Astăzi, la peste 15 ani de când a început să lucreze în Capitala României, este unul dintre expații care iubesc Bucureștiul.

Nu are ipocrizia, pe care o mai întâlnim în anumite cazuri, de a spune că este român. Din cauza profesiei, care presupune drumuri în interes de serviciu prin toată lumea, nici nu se poate naturaliza. Totuși, Perry Zizzi spune că îi place orașul, că se simte minunat aici, iar atunci când are timp liber îl explorează. Mai mult, când primește în vizită prieteni din afară este încântat să le arate Bucureștiul și să-i plimbe prin locuri inedite.

Este adeptul plăcerilor simple, așa că atunci când nu muncește, merge la piscină sau la patinaj pe gheață ( alegerea depinde de anotimp) sau pur și simplu se plimbă prin parcurile Bucureștiului.

Românii sunt deschiși față de străini

Un alt expat cu „vechime” în România este Markus Piuk. Avocatul de origine austriacă a avut primul contact cu aceste meleaguri tot în timpul studenției, atunci când a venit în vacanță în țara noastră. Locurile pe care le-a văzut l-au impresionat și a decis să revină ca avocat stagiar. Destinul a făcut să-și găsească jumătatea la noi în țară.

Străinii adoră Centrul Vechi

Markus susține că pentru un tânăr absolvent, dornic să-și facă o carieră de succes, Bucureștiul a reprezentat locul ideal pentru a-și dezvolta o mică afacere. Ceea ce i-a plăcut cel mai mult a fost faptul că oamenii locului sunt extrem de primitori și au mereu o atitudine deschisă față de străini.

Și Daniele Iacona a ajuns absolut întâmplător în România, venind în ianuarie 2007 cu o bursă de trei luni din partea Uniunii Europene.

În timpul studiilor, avocatul italian a primit o ofertă de colaborare de la o firmă și astfel a stabilit o relație de muncă la noi în țară, ajungând să-și dezvolte o carieră internațională de succes.

Primul contact cu Bucureștiul nu l-a prea încântat. Daniele povestește că a locuit pentru o perioadă de timp în zona Piața Unirii și că îl deranja foarte mult faptul că străzile nu erau iluminate noaptea. Lucrurile însă s-au schimbat, iar în tot acest timp avocatul a descoperit și o altă față a Capitalei României. Mare parte din timpul liber și-a petrecut-o explorând zonele istorice din București. Plimbările lungi prin zona Lipscani, acolo unde l-a fascinat parfumul clădirilor vechi, au reprezentat una din activitățile sale preferate. Așa a ajuns să iubescă orașul și să constate că România are foarte multe de oferit.

Poveștile de viață ale celor trei avocați străini vin să relifeze faptul că Bucureștiul este un oraș prietenos cu expații, este un oraș care oferă o multitudine de posibilități pentru cei care vor să se dezvolte profesional. Important este să descoperi acele pârghii care te pot sprijini și să ai mereu deschiderea de a accepta schimbarea.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

„Colinde la lumina lumânării”, un concert caritabil fascinant

„Colinde la lumina lumânării”, un concert caritabil fascinant.  Orașul Iași este ”îmbrăcat” deja în haine de sărbătoare. Luminițele feerice au împânzit orașul. Serile sunt de basm. 

Iată: Lista agenților economici care vor fi supuși controalelor fiscale în 2025

Iată: Lista agenților economici care vor fi supuși controalelor fiscale în 2025.

Brazi de poveste la muzeu. FOTO

Brazi de poveste la muzeu. Mai multe amănunte despre acest subiect fascinant, în cele ce urmează. 

Ultimul eveniment din 2024 al proiectului „Re:Imagine Brașov – Oraș al Artelor”

Ultimul eveniment din 2024 al proiectului „Re:Imagine Brașov – Oraș al Artelor”.