Exponatul lunii iunie la Muzeul Judeţean Teleorman. Foto

Date:

Share post:

Exponatul lunii iunie la Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna iunie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatul Lunii”.

Obiectul prezentat este o „Litografie a Domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848)”.

Portretul domnitorului Gheorghe D. Bibescu (1843-1848) a fost realizat la data de 14 februarie 1843, cu ocazia înscăunării ca domn al Țării Românești. Autorul portretului a fost pictorul vienez Anton Kauffman care, ulterior, l-a desenat. Acest desen a fost litografiat de Morin și imprimat de Lemercier la Paris în Colecția Tipărituri și Imprimate.

Litografia domnitorului v-a cunoaște o largă răspândire sub mai multe forme. În forma sa completă, portretul litografiat al domnitorului este încadrat de mărcile districtelor din Valahia, detaliu heraldic care întărea domnia. Dimensiunile ei sunt: 48 cm lățime și 62 cm lungime. Nu s-a păstrat varianta pictată a desenului ce a stat la baza litografiei.

În portretul realizat de Anton Kauffman, la ceremonia ungerii sale ca domn, Gheorghe D. Bibescu este prezentat în picioare, în costum militar, pe o estradă, în fața unor coloane de marmură. Lângă el se află tronul, îndărătul căruia sunt trase niște draperii, și sceptrul domnesc.

Descriere

Domnul este înfățișat cu mâna dreaptă sprijinită pe cingătoare, poză, puțin teatrală, așa cum îi plăcea să apară în fața supușilor. Domnitorul poartă o uniformă de general al Miliției Pământene, probabil de infanterie, având epoleți aurii cu franjuri mari, dublu împletiți. Domnitorul este încins cu șarful din fir auriu, cu doi ciucuri foarte mari atârnând pe partea stângă. În piept are o singură decorație – ordinul otoman Nishan Iftihar – prinsă cu un lănțișor suplimentar, care arată gradul superior.

Gheorghe D. Bibescu poartă pe umeri, peste epoleți, vestita mantie albă cu flori de fir cusute, ca semn domnesc, peste care are gulerul lat de samur negru. Pe cap poartă un gugiuman având o egretă albă străpunsă și susținută de o agrafă cu floare de briliante.

Domnului îi plăcea să se compare cu Mihai Viteazul și să poarte pelerină albă și cucă voievodală; însă gugiumanul și gulerul de blană de samur erau însemnele tradiționale ale învestiturii și cadouri de la sultan.

În partea dreaptă, pe o pernă de catifea, este așezat sceptrul domnesc, cu măciulie globulară. Mâna stângă ține o sabie orientală, probabil de investitură. Este o sabie cu lama curbată, de tip shemshir. Sabia este ormamentată cu mult aur și pietre semiprețioase, iar teaca este confecționată din piele. Lângă domn domn se află un fotoliu-tron cu lemnăria aurită și tapiseria din catifea având pe spătar două steme Bibescu, una pe lemn și cealaltă pe catifea.

Important!

La Muzeul Național de Istorie a României se păstrează fotoliul-tron și sabia de investitură ce a aparținut domnitorului Gheorghe D. Bibescu.

Domnitorul Gheorghe Bibescu și-a comandat de mai multe ori portretul, dar avea o predilecție pentru cel executat de Anton Kauffman, după care a comandat mai multe copii în culori și în desen.

Anton Kauffman a studiat la Academia de Arte din Viena și a activat în Principatele Române, în Epoca Regulamentară (1834-1856), a fost cunoscut ca portretist, miniaturist și desenator.

Text și foto: PR Muzeul Judeţean Teleorman

 

spot_img

Articole asemănătoare

Concerte live, delicii culinare, filme în aer liber și activități pentru copii, la Street Food Festival

Concerte live, delicii culinare, filme în aer liber și activități pentru copii, la Street Food Festival.

Aeroportul din Budapesta sărbătorește 75 de ani de activitate

Aeroportul din Budapesta sărbătorește 75 de ani de activitate.

Domenii supuse controalelor fiscale operative în luna iunie 2025

Domenii supuse controalelor fiscale operative în luna iunie 2025. Unde? Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Proiectul pentru tineri cineaști continuă și în cadrul ediției din acest an a Festivalului Serile Filmului Românesc

Proiectul pentru tineri cineaști continuă și în cadrul ediției din acest an a Festivalului Serile Filmului Românesc.