joi, septembrie 29, 2022
spot_img
AcasăINFO ACTUALITATEExponatul lunii martie, „Icoana de lemn – Buna Vestire”, la Muzeul Judeţean...

Exponatul lunii martie, „Icoana de lemn – Buna Vestire”, la Muzeul Judeţean Teleorman

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marți, 1 martie  a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Martie.

Pentru perioada 1 – 31 martie 2022, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect de cult  intrat în patrimoniul instituției în anul 1978. Este vorba de „Icoana de lemn – Buna Vestire” , după cum se arată într-un anunț informativ emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Iconografia Bunei Vestiri este una dintre cele mai vechi iconografii cunoscute. Prima reprezentare a Bunei Vestiri se află în Catacomba Priscillei din Roma, pe care arheologii o datează în secolul al II-lea d.Hr. Iconografia ei a rămas fundamental aceeași, diferențele fiind făcute doar de detalii.

Icoana expusă are dimensiunile de 35 x 30 x 2 cm, a fost pictată în tempera, pe lemn, la începutul secolului al XIX-lea și prezintă scena clasică a Bunei Vestiri în care Fecioara, așezată în genunchi, primește vestea de la Arhanghelul Gabriel că îl va naște pe Iisus.

Arhanghelul apare în partea stângă a icoanei, pe nori, arătând cu mâna stângă spre cer, iar în mâna dreaptă având un crin întins către Maica Domnului, crinul simbolizând fecioria Maicii Domnului.

Deasupra arhanghelului apare porumbelul ce simbolizează Duhul Sfânt care se coboară asupra Maicii Domnului sub forma unei raze de lumină, rază a slavei Dumnezeiești.

Maica Domnului este reprezentată în colțul din dreapta jos a icoanei, stând în genunchi, cu mâinile încrucișate la piept, în gest de acceptare și supunere, în fața unei mese pe care apare o carte deschisă. Deasupra Maicii Domnului este reprezentată perdeaua templului (catapeteasma de purpură), trasă, arătând în felul asta că de acum nu mai separă, ci unește pe oameni cu Dumnezeu.

Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită popular Blagoveștenie (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire) și sărbătorită la data de 25 martie, are în centru figura Maicii Domnului, fiind una dintre primele sărbători dedicate acesteia. Variabilă la început, data de 25 martie s-a generalizat începând cu prima jumătate a secolului al V-lea, odată cu fixarea datei de 25 decembrie pentru Nașterea Domnului.

Reprezentările iconografice ale Bunei Vestiri se bazează pe episodul din Evanghelia după Luca în care îngerul Gavriil este trimis de Dumnezeu în Galileea, la o fecioară logodită cu un bărbat numit Iosif, căreia îi anunță nașterea binecuvântată a unui fiu, prin Duhul Sfânt.

Sărbătoare marcantă a calendarului ortodox și popular românesc, Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind o sărbătoare pentru care Biserica acordă dezlegare la pește indiferent de ziua în care cade aceasta.

Important! Concurs „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare Pe ce dată este sărbătorită Buna Vestire? Răspunsurile sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033 sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 martie a.c. Menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Text și foto: MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

RECOMANDARE
- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE