Expoziția „Ecleraj”: Obiecte și sisteme de iluminat din preistorie, până în epoca modernă

Date:

Share post:

Timp de milenii, focul a constituit singura sursă de iluminat pe timp de noapte sau în spații închise, lipsite de lumină naturală.

Nu s-a stabilit cu certitudine care a fost momentul când primii oameni au realizat care sunt multiplele beneficii ale focului și au început „domesticirea” lui.

Expoziția „Ecleraj”: Obiecte și sisteme de iluminat din preistorie, până în epoca modernă

A fost un proces îndelungat ale cărui rădăcini se pierd cândva la începuturile umanității, în perioada numită astăzi Paleolitic inferior.

Este cert că oamenii au realizat rapid legătura dintre foc și lumină. Ei au învățat, treptat, să mențină și să controleze focul, transformându-l astfel într-o importantă resursă. Odată cu acest pas, comunitățile umane se schimbă radical.

Pe lângă beneficiile evidente ale focului ca sursă de căldură și de protecție împotriva prădătorilor, ca modalitate de preparare a hranei și sursă de lumină, o serie de cercetări susțin faptul că „stăpânirea” acestui element natural, cu toate implicațiile și utilizările sale, a jucat un rol esențial în dezvoltarea creierului uman și a anumitor abilități cognitive.

Generozitatea informațiilor pentru acest interesant domeniu de cercetare istorică și arheologică, apelând la o varietate de științe auxiliare (numismatică, heraldică, vexilologie), cu pătrundere și în câmpurile etnografiei și etnologiei, conduc către realizarea unui amplu tablou al societății umane.

Exponat la muzeu

Expoziția cuprinde zeci de obiecte care ilustrează evoluția mijloacelor de iluminat pe parcursul a câtorva mii de ani, precum și o serie de materiale auxiliare cum ar fi: lumânări, calupuri de ceară, vase de sticlă cu seu și ulei de măsline, lemn și rășină de pin. Toate aceste vor fi completate de o serie de panouri în care apar explicații legate de fiecare moment al evoluției sistemelor de iluminat.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 10 septembrie 2022, ora 11.00 la sediul central al muzeului, din strada Vasile Pârvan nr. 1.

Prezintă dr. Ion Iațcu, de la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, inițiatorul expoziției, care va realiza, pentru public, și câteva experimente legate de producerea focului.

Organizator, din partea Muzeului „Vasile Pârvan”, dr. Mircea Mamalaucă.

Încă un eveniment deosebit, interesant și atractiv, pe lista activităților culturale unice ale Muzeului „Vasile Pârvan”

Text: Elena Ștefan

Foto: Muzeul „Vasile Pârvan

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! ”

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! Despre aceasta vorbim în cele ce urmează. 

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă?

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă? Da, perfect adevărat. Despre aceasta vorbim în continuare.

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național. Cea de-a noua ediție va oferi 30 de burse, fiecare în valoare de 5000 de lei/an școlar/elev

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Foto

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Mai multe amănunte în articolul de astăzi.