Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Date:

Share post:

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Brașov, prin Muzeul de Etnografie Brașov, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, situat în Piața Sfatului, nr. 15.

Vernisajul va avea loc luni, 24 ianuarie 2022, la ora 12.00, se arată într-un anunț informativ emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Muzeul de Etnografie Brașov este a șasea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României,  în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020 – 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-25 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai – 27 iunie 2021), Muzeul Național al Banatului (7 iulie – 3 octombrie 2021) și Complexul Național Muzeal ‘’Curtea Domnească’’ Târgoviște (12 octombrie 2021 – 19 ianuarie 2022).

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I’’, Asociația RoMilitaria, Consiliul Județean Brașov, Muzeul de Etnografie Brașov și Inspectoratul de Jandarmi Județean ‘’Nicolae Titulescu’’ Brașov.

Istoric

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

La expoziție

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, al Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației „RoMilitaria”, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

La Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, o parte din uniforme au fost integrate în cadrul unor diorame care permit publicului să cunoască, nu doar evoluția și funcționalitatea ținutelor, dar mai ales spațiile și situațiile în care erau purtate, nota de eleganță pe care o avea odinioară haina militară, respectul pe care îl genera prezența unei uniforme și statutul deținut de jandarmi într-o societate cu un set de valori foarte bine conturat.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate”, publicată la Editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în perioada 24 ianuarie  – 20 martie 2022, de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00-18:00, ultima intrare fiind la ora 17:15.

Text și foto: Secția Relații Publice și Marketing Cultural/ MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.