Expoziția „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde?

Date:

Share post:

Expoziția de etnografie „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și ateliere demonstrative pentru copii. Unde?

Sala de expoziții temporare și pedagogie muzeală (Palatul Cultural Arad – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Cu prilejul sărbătorilor pascale, Complexul Muzeal Arad organizează expoziția „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE” și atelierele demonstrative pentru copii „ALUATURI TRADIȚIONALE DE PAȘTI”. Deschiderea expoziției și a atelierelor va avea loc luni, 7 aprilie, ora 09.00, în prezența reprezentanților autorităților județene, conducerii muzeului și partenerilor implicați în proiectul educațional, invitați ai evenimentului fiind elevii școlilor din municipiul și județul Arad. Expoziția de etnografie și atelierele demonstrative sunt deschise la Complexul Muzeal Arad (Palatul Cultural Arad – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) în perioada 7-11 aprilie 2025.

Opinie avizată

„Sărbătorile creştine de primăvară au ca element central praznicul Sfintelor Paşti. Prin atelierele demonstrative pentru copii Aluaturi tradiționale de Paști și expoziția Tradiții, sărbători pascale, Complexul Muzeal Arad își propune implicarea publicului tânăr din Arad într-o ocupație casnică tradițională: pregătirea sortimentelor de aluat pentru sărbătorile pascale”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Pe parcursul celor 11 ateliere demonstrative „ALUATURI TRADIȚIONALE DE PAȘTI”, la care vor participa peste 300 de elevi din municipiul și județul Arad, cei mai mici vizitatori ai muzeului nostru vor fi îndrumați în activitățile caracteristice din gospodăria țărănească realizate cu multă îndemânare și pricepere de Aurica Tira din localitatea Gurba: pregătirea ingredientelor în cantitățile necesare, frământatul și porționarea aluaturilor, formele aluaturilor de sărbătoare.

Text oferit de dr. Gabriel Hălmăgean, muzeograf (Complexul Muzeal Arad)

„Apogeul pregătirilor pentru masa de praznic este atins în Săptămâna Mare, când sunt preparate aluaturile pentru masa familiei, se vopsesc ouăle, se sacrifică animalele. Când vorbim despre mesele sărbătorești din lumea satului, pâinea albă din făină de grâu era un aliment care acompania întotdeauna celelalte mâncăruri. În gândirea tradiţională pâinea concentrează o simbolistică în totalitate benefică: bucurie, rodnicie, belşug, fertilitate, puritate. Înscrise pe o axă comună toate aceste semnificaţii explică prezenţa nelipsită a pâinii sau a colacilor în performarea secvenţelor rituale, ceremoniale sau festive din cadrul sărbătorilor tradiţionale. Indiferent că vorbim de pâinea zilnică sau de formele ei prezente la marile praznice ingredientele folosite sunt aceleași: făină, apă, sare și drojdie.

Obiceiuri minunate

Pâinea rituală pentru biserică este prezentată prin intermediul filmului documentar OBICEIURI DE PAȘTI LA ȘEPREUȘ. Se pregătesc trei tipuri de aluat pentru sărbătorile pascale: prescurile care au forma celor 5 sau 7 pâini lipite ce formează o cruce, paştile – pâini rotunde și paoșii (colaci cu împletituri din aluat deasupra). La pregătirea aluaturilor rituale participă numai femeile văduve (de cel puţin 7 ani) împreună cu prescurăriţa. Înainte de a introduce pâinea în cuptor prescurăriţa este cea care aplică cu pristolnicul, acea ştampilă rudimentară din lemn pe care sunt însemnate literele I.S.N.I.K.A., pe prescuri şi paşti. Filmul documentar surprinde toate pregătirile din Săptămâna Mare care preced praznicul Paștelui într-o localitate din Câmpia Aradului, reunite într-un obicei denumit „gazda paștilor”.

Despre fascinanta expoziție

Expoziția TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE, care va însoți evenimentul, este alcătuită din piese din colecția de etnografie a Complexului Muzeal Arad care reflectă această ocupație casnică, respectiv pregătirea pâinii, precum și prezentarea unor elemente din interiorul tradițional al județului Arad, casa fiind locul unde aveau loc toate aceste activități”.

Curatorii expoziției „TRADIȚII, SĂRBĂTORI PASCALE”:

  1. Gabriel Hălmăgean și dr. Sorin Sabău, muzeografi (Complexul Muzeal Arad)

Atelierele demonstrative pentru copii „ALUATURI TRADIȚIONALE DE PAȘTI” se vor derula în perioada 7-11 aprilie, între orele 9.00-13.00 și participă peste 300 de elevi din școli și licee din municipiul și județul Arad: Grădinița „SunShine” Arad, Școala Gimnazială „Sf. Ierarh Nicolae” Arad, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, Școala Gimnazială Șiclău, Școala Gimnazială Vladimirescu, Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” Arad, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad.

Text și foto: PR Complexul Muzeal Arad

spot_img

Articole asemănătoare

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru

Începând de azi: Salonul Imobiliar din Palas te așteaptă cu oferte de locuințe, dar și cu propuneri pentru amenajarea casei tale și soluții de finanțare.

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai. Vânzările în regim de "înscrieri timpurii" pentru România în 2025 au crescut, până la acest moment

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în …

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în ansamblul mixed-use Palas. JD Sports, unul dintre liderii globali în domeniul articolelor sportive...

Când organizează UAIC „Zilele Porţilor Deschise” pentru elevii de liceu. Foto

Când organizează UAIC „Zilele Porţilor Deschise” pentru elevii de liceu. Răspunsul îl aflăm în cele ce urmează. În perioada