duminică, octombrie 1, 2023
25.2 C
București
spot_img

Extinderea parteneriatelor de afaceri moldo-române, discutată la Chișinău

Posibilitățile de valorificare a potențialului economic al companiilor din Republica Moldova și celor din România au fost , marți, analizate la întrevederea dintre prim-ministrul Pavel Filip și delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român, aflată în vizită la Chișinău.

În cadrul dialogului, membrii delegației au propus inițierea unui proiect de internaționalizare a întreprinderilor din Republica Moldova, alături de cele române, pentru a se lansa, în comun, pe piețe de desfacere mai mari, precum cele din China sau Japonia. Aceasta va permite participarea agenților economici din cele două țări la misiuni economice, târguri internaționale și întâlniri de afaceri.

De asemenea, a fost făcut un schimb de opinii privind realizarea unor proiecte transfrontaliere pentru mediul de afaceri moldo-român, între acestea și crearea unei platforme virtuale pentru instruirea specialiștilor în domeniul IT.

Părțile și-au exprimat interesul și pentru valorificarea potențialului turistic din ambele țări, fiind susținută ideea elaborării pachetelor turistice comune. 

Prim-ministrul a menționat că Guvernul este deschis pentru aplicarea de noi programe care ar facilita dezvoltarea mediului de afaceri, precizând că propunerile expuse de reprezentanții Uniunii Naționale a Patronatului Român vor fi analizate în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

În altă ordine de idei, premierul s-a referit la inițiativele Executivului pentru lansarea punctelor de control comun la frontiera moldo-română, eliminarea tarifelor de roaming între cele două state, precum și la construcția unui pod peste râul Prut.

În prezent, în Republica Moldova activează 1.678 de întreprinderi cu capital românesc, statul vecin ocupând locul trei după volumul investițiilor făcute în economia națională.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul de la Chișinău

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole