Feras Sarmini, muzicianul pe care Bucureștiul l-a ales și i-a permis să se dezvolte prin artă

Date:

Share post:

Feras Sarmini este un străin pe care „Bucureștiul l-a ales” și l-a adoptat. Orașul l-a primit fără rezerve și i-a oferit posibilitatea să se dezvolte profesional. Feras este violonist și bursier al statului român, fiind doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București. Arta a fost cea care i-a înlesnit drumul către România. Timpul petrecut la noi în țară l-a făcut să se îndrăgostească de aceste locuri.

Muzicianul este implicat în viața culturală a Bucureștiului.

Printre concerte, evenimente, cursuri, Feras și-a făcut timp să ne împărtășească povestea lui. Este povestea unui om plecat dintr-o țară măcinată de conflicte, Siria. Este povestea unui artist care a ajuns într-un oraș care îi permite să-și trăiască viața prin ceea ce îi place: muzica.

Mă numesc Feras și sunt violonist. Sunt pasionat de muzică din copilărie și am ales-o ca mod de viață. Muzica a fost cea care m-a condus la București, iar ceea ce trăiesc eu acum este o etapă pe care o consider un reper în călătoria mea muzicală. M-am născut și am locuit în Siria, unde am terminat liceul și am obținut licența,  iar după o vreme am fost unul dintre cei norocoși să obțin o bursă într-un alt colț al acestei lumi, în București”, ne spune muzicianul.

A venit la București pentru a studia în cadrul unui program de master, iar după finalizarea cu succes a acestei etape, i s-a părut firesc să-și continue pregătirea academică. Rezultatele excepționale obținute ca masterand bursier al statului român i-au permis să acceseze și programul de doctorat din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. Feras ne spune că a fost binecuvântat să aibă o bursă de la statul român pentru a-și face doctoratul.

Studiază muzica lui Dimitrie Cantemir

În România, nu s-a limitat doar la a studia. Feras s-a integrat perfect în peisajul cultural de la noi și a făcut eforturi susținute pentru a avea un cuvânt de spus pe scenele muzicale românești. Astăzi, joacă pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, dar în același timp susține și multe concerte, atât în București cât și în țară.

Iar totul a plecat de la o întâlnire fericită pe care a avut-o în Centrul Vechi. „În  primele zile după sosirea mea în această țară, când încă învățam limba română, în timp ce mă aflam la o cafenea din Centrul Vechi, am întâlnit o trupă de tineri. Ei cântau la chitară și erau la început de drum. Cântau periodic în acea cafenea. Am avut o conversație interesantă cu ei și, în cele din urmă, m-au invitat să cânt la următorul lor concert. Așa a început”, își amintește Feras.

Și-a axat teza de doctorat pe rolul muzicii în relaționarea dintre etnii.

Lucrurile au evoluat tot mai mult pe măsură ce tânărul s-a integrat în mediul universitar. În timpul programului de master, unul dintre profesori i-a propus ca temă de studiu: muzica lui Dimitrie Cantemir și influențele reciproce între muzica clasică otomană și muzica balcanică, motivele comune dintre acestea. „M-a interesat tema așa că am decis să solicit să fac o lucrare de doctorat despre muzica instrumentală clasică a Imperiului Otoman, având în minte că Imperiul Otoman a predominat în Orientul Mijlociu. De asemenea, am colaborat cu acel profesor la multe concerte de muzică barocă cu influență orientală”, subliniază tânărul.

Și cum muzica este modul lui de viață, Bucureștiul i-a permis să aibă multe experiențe extraordinare în acest domeniu. „O altă experiență interesantă a mea a constituit-o momentul în care m-am alăturat unei trupe de muzică rock românească (n. r. Trees Orchestra) și am reușit să lansăm un album numit „Aman”. Am inserat elemente orientale în muzica rock, dând naștere unui stil nou. În plus, am colaborat în multe proiecte legate de muzica orientală, dintre care unul este ”Khan de Arta”. De asemenea, lucrez la noul meu proiect „Battements de l’orient”, un proiect bazat pe cercetarea științifică pe care o desfășor pentru elaborarea tezei mele de doctorat. Scopul proiectului este de a include muzicieni din mai multe naționalități și etnii pentru a realiza un nou și bogat dialog muzical. Primul nostru concert a fost în octombrie 2019, la Cercul Militar. „Battements de l’orient’”este ca un nou născut care are nevoie de îngrijire emoțională și finanțare din partea posibilelor părți care se pot oferi să ne susțină”, menționează muzicianul.

L-a uimit vocea puternică a naturii pe care a descoperit-o în București

L-am întrebat de ce a ales tocmai Bucureștiul pentru a-și împlini visele legate de muzică, iar răspunsul oferit este dovada clară că are o recunoștință profundă pentru orașul care i-a permis să se dezvolte din toate punctele de vedere.

Nu eu am ales Bucureștiul, aș spune că Bucureștiul m-a ales pe mine. Mă aflam în Siria, care era de mult timp în război, și nu aveam o perspectivă a finalului acestei situații. În plus, mă tot măcina dorința de a urma studii de master în muzică. Nu aveam posibilitatea să le urmez în țara în care m-am născut, așa că am început să depun cereri pentru burse în toată lumea. Și am fost admis la București”, subliniază Feras.

Mixul arhitectonic din București îi încântă pe toți străinii.

Când a ajuns în orașul care l-a adoptat, muzicianul a fost uimit „de verdeața și de multitudinea de culori a florilor, de vocea puternică a naturii, deși Bucureștiul este un oraș și nu o zonă rurală”. Totul a fost impresionant pentru cineva care sosea tocmai din Orientul Mijlociu. A fost uimit și de mixul architectural despre care susține că este unul specific Bucureștiului. Amestecul dintre clădirile istorice și felul în care orașul pare a fi adiacent arhitecturii stilului comunist dau o notă unică Bucureștiului.

Și pentru că este pasionat de culoarea Bucureștiului își petrece timpul liber în natură, în unul dintre parcurile din oraș.

Îmi place să-mi petrec timpul liber în splendidele parcuri din București, în special în Cișmigiu. În acest parc pot petrece o zi întreagă, sub un copac, citind, luând masa și savurând momentele de relaxare. Iarna, prefer să merg în locuri mai calde  pe care le frecventez  împreună cu prietenii mei și anume în cafenelele în care au loc și activități culturale. Îmbin astfel utilul cu plăcutul: mă delectez cu un ceai, o cafea, dar vizionez și o piesă de teatru sau un eveniment muzical. Merg în parcuri vara și în cafenele culturale pe tot parcursul anului, dar, cel mai mult, îmi place să stau acasă, în camera de zi unde mă înconjoară biblioteca și unde pot să cânt muzică, să citesc, să beau un ceai și să mă relaxez”, precizează Feras.

Bucureștiul este un oraș viu tot anul

Feras Sarmini este recunoscător Bucureștiului pentru toate oportunitățile pe care le oferă, dar mai ales pentru că și-a deschis ușile pentru el și i-a permis să studieze, să lucreze. „Am făcut multe descoperiri într-un oraș care salută proiectele tinere și spiritele vii. Îmi place, de asemenea, că este un oraș care este viu tot anul. Spre deosebire de alte capitale europene, Bucureștiul este treaz până seara târziu, iar centrul orașului este deschis și plin de oameni. De altfel, Bucureștiul este un oraș cu un spectru larg de evenimente culturale,  oamenii  sunt deschiși față de tot felul de demonstrații culturale. Mai puțin îmi place aici faptul că transportul public nu are un ritm predictibil, chiar și atunci când nu este aglomerat. Această situație duce la pierderea de mult timp zilnic”, subliniază tânărul sirian.

Bucureștiul este orașul care le permite artiștilor să se dezvolte.

Când merge prin oraș este încântat de faptul că oamenii sunt amabili, deschiși. „Amabilitatea oamenilor de aici face dificilă diferențierea și aproape că nu poți să-ți dai seama dacă este un oraș mic, de provincie, sau o capitală”, subliniază muzicianul, făcând trimitere la faptul că în alte metropole ale lumii oamenii aproape că fug unii de alții, fiind extrem de reticenți în fața străinilor. „Bucureștiul este un oraș prietenos cu toată lumea. Până acum nu am avut niciun moment în care m-am simțit străin, în sensul negativ al cuvântului. Adică tot timpul oamenii au fost deschiși și prietenoși, mai ales atunci când află că sunt un străin. Bucureștiul are multe săli de concerte, multe proiecte care pot fi accesate și mulți muzicieni cu care se poate colabora și crea proiecte noi. În plus, publicul bucureștean este variat, educat și deschis pentru tot felul de muzică și apreciază arta. Deci da, un artist se poate dezvolta profesional aici”, nuanțează Feras Sarmini.

Tânărul muzician trăiește viața zi după zi și nu și-a făcut încă planuri legate de ce va face după ce își va susține doctoratul. Totuși, admite că frumusețea orașului în care trăiește acum îl îmbie să se stabilească definitiv la București.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?