Fluturii monarh sunt pe cale de dispariție

Date:

Share post:

Fluturii monarh sunt pe cale de dispariție, afirmă un important specialist care monitorizează  fauna sălbatică.

Cercetătorii au invocat schimbările climatice și pierderea habitatului. Dar au spus, de asemenea, că publicul poate contribui la stimularea insectelor.

Fluturele monarh din America de Nord, a cărui înfățișare spectaculoasă și migrație extraordinară au făcut din el una dintre cele mai iubite insecte de pe continent, a fost clasificat ca fiind pe cale de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, cea mai mare autoritate științifică din lume în ceea ce privește statutul speciilor.

Foto: pixabay/danielkirsch

Decizia vine după decenii de scădere a populațiilor, cauzată de pierderile de plante de care au nevoie ca omizi și de pădurile în care adulții își petrec iarna, combinate cu schimbările climatice, potrivit evaluării de specilitate.

Autorii au analizat aproximativ 100 de studii, au intervievat experți și au aplicat criteriile din Lista roșie a speciilor amenințate a grupului pentru a ajunge la decizia lor.

A fost atât de trist să vedem cum numărul lor scade atât de mult, așa că orice lucru care le-ar putea ajuta mă bucură și cred că această desemnare le-ar putea ajuta“, a declarat Karen Oberhauser, biolog specializat în conservare la Universitatea din Wisconsin, care a studiat monarhii timp de peste 35 de ani și a contribuit la evaluare.

Materialul pe larg, aici.

Caracteristici (wikipedia): Fluturele Monarh are aripile de culoare brun-roșcată cu nervuri de culoare neagră, pe marginea aripilor sunt două rânduri de puncte albe. Fluturele cu aripile dechise atinge 10 cm lățime. Masculul se poate deosebi de femelă prin curbura aripilor, masculul are aripile arcuite în sus, pe când femela în jos. O specie asemănătoare de fluture este „Monarhul african” (Danaus chrysippus).

Fluturele Monarh, din generatia toamnă și primăvară, este un fluture migrator, care zboară ca. 4000 de km, (70 km/zi) în timp de 8 săptămâni din America de Nord (SUA de la granița canadiană) până în Mexic. Pe timpul zborului se hrănește cu nectarul florilor de câmp și din smârcuri, care din păcate prin agricultura extensivă, devin tot mai rari. Migrația fluturelui Monarh este o problemă nerezolvată în biologie.

Text: New York Times

Foto: wikipedia

spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.