Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.
Republica Moldova și România au semnat un nou acord de control coordonat la frontiera de stat, de data aceasta în PTF „Giurgiulești-Galați”.
Acordul a fost semnat în ziua de 20 noiembrie 2024, la București de Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Mariana Lucrețeanu, și omologul său român, chestor general Bogdan Despescu.
Ce reprezintă acest document
Documentul de cooperare, al doilea de acest gen semnat cu România, reprezintă angajamentul celor două părți pentru creșterea mobilității cetățenilor noștri și fluidizarea fluxului de mărfuri, în condiții de securitate.
În context, accentuăm beneficiile controlului coordonat:
• Controlul se va efectua printr-o singură oprire, pe teritoriul României, reducând semnificativ timpii de așteptare pentru călători și transportatori;
• Cooperarea mai strânsă între autoritățile de frontieră va contribui la combaterea eficientă a criminalității transfrontaliere.
• Fluidizarea traficului de mărfuri va stimula schimburile comerciale și va facilita investițiile.
• Acordul promovează bunele practici în gestionarea frontierelor, în conformitate cu standardele Uniunii Europene.
Când va intra în vigoare
Acordul va intra în vigoare după finalizarea procedurilor interne și schimbul de informații privind metodologia de aplicare. Experiența acumulată în urma implementării controlului coordonat la punctul de trecere Leușeni – Albița va fi valorificată pentru a asigura o tranziție rapidă și eficientă.
Totodată, urmare vizitei la București, șeful Poliției de Frontieră, dl Ruslan Galușca de comun cu Secretara de stat a MAI, au participat la o vizită de studiu la Centrul operațional de coordonare și Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii a Poliției de Frontieră Române.
Important!
Această vizită a permis preluarea de bune practici în domeniul managementului și controlului frontierelor, contribuind la consolidarea capacităților Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.
Astfel, delegația Republicii Moldova a putut observa direct modul în care tehnologiile moderne sunt utilizate pentru a spori eficiența și securitatea controlului la frontieră, iar experiența Poliției de Frontieră Române în analiza riscurilor și gestionarea situațiilor de criză va fi utilă în consolidarea capacităților de reacție ale autorităților din Republica Moldova.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își reafirmă angajamentul de a oferi servicii de calitate și de a contribui la crearea unui mediu sigur și prosper pentru cetățenii Republicii Moldova.
Text și foto: PR/Secția comunicare strategică (STRATCOM), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI RM