Hreanul. Șapte beneficii dovedite științific

Date:

Share post:

Hreanul, denumit popular Armorica Rusticana, este o plantă cu o aromă puternică, dar care prezintă o mare varietate de beneficii pentru sănătate, cunoscute de mii de ani. Acesta este folosit adesea la prepararea mâncării, având și unele aplicații medicinale, în special pentru tratarea bolilor inflamatorii.

Hreanul este bogat în nutrienți și minerale, ca de exemplu: fibre alimentare, vitamina C, acid folic, potasiu, calciu, magneziu, zinc, mangan, dar și enzime și uleiuri (ex: sinigrina- un glucozinolat puternic).

Ce beneficii are hreanul pentru sănătate

1-Scade inflamația si durerea

Încă din cele mai vechi timpuri, hreanul a fost folosit pe post de analgezic natural pentru a ajută la ameliorarea durerilor de spate și a inflamației asociate cu durerile de cap.

Așadar, datorită proprietăților antiinflamatorii, hreanul este aplicat local pe zonele corpului cu durere cauzată de leziuni, artrită sau inflamație.

2-Întărește sistemul imunitar

Datorită compușilor cu efecte antioxidante, hreanul poate ajuta la întărirea imunității și poate stimula activitatea și producția de celule albe din sânge. Totodată, conținutul mare de vitamina C crește puterea sistemului imunitar și ar putea să se alăture forțelor de apărare împotriva radicalilor liberi.

3-Poate îmbunătați funcțiile respiratorii

Adulmecare puternic sau inhalare de hrean poate elimina congestia dezvoltata din cauza unei raceli, boli sau alergii.

Datorita proprietatilor sale antibiotice, hreanul a fost folosit de multi ani in medicina traditionala pentru a trata bronsita, sinuzita, tusea si raceala. Totodata, in urma unui studiu german, un medicament pe baza de plante care continea radacina de hrean a fost testat impotriva antibioticelor conventionale. Descoperirile incredibile au aratat un rezultat comparabil in tratarea sinuzitei acute si a bronsitei cu extract natural in comparatie cu tratamentele conventionale.

4-Are proprietăți antibacteriene

Studiile au aratat că substanțele puternice din hrean pot fi o bună apărare împotriva microbilor și infecțiilor bacteriene, inclusiv Listeria, E. coli si Staphylococcus. Componența antibacteriană specifică din el se numește izotiocianat de alil.

5-Are proprietăți diuretice

Sinigrina glicozidă, o substanță care se găsește si în rădacina de hrean, este cunoscută pentru a preveni retenția de apă si acționează ca un diuretic natural, care poate ajuta la prevenirea infecțiilor renale și ale tractului urinar.

6-Îmbunătățeste digestia

Hreanul este un bun colagog, care stimulează producția de bilă în vezica biliară pentru a ajuta digestia. De asemenea, aceasta rădacinoasă oferă și fibre, care sunt foarte importante pentru promovarea sănătații și regularității digestive. În plus, cercetările sugerează că un aport crescut de fibre alimentare protejează împotriva afecțiunilor precum boala de reflux gastroesofagian, diverticulită și ulcerul gastric.

7-Are proprietăți anticancer

Există numeroase studii, inclusiv unul de la Universitatea din Illinois, care relatează ca în radacina de hrean există compuși bioactivia, inclusiv unul numit sinigrina, care ajută corpul să lupte împotriva cancerului. De asemenea, studiile publicate în revista medicală Molecules din 2016, precum și cercetările din Journal of Agricultural and Food Industry au găsit rezultate încurajatoare în ceea ce privește hreanul și cancerul.

Utilizat în ceai oferă o aromă deosebită și plăcută, asigurând inclusiv imunitatea.

Editor: Elena Ștefan

Foto: sfatnaturist

spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.