vineri, martie 31, 2023
7.2 C
București
spot_img

Iașul va avea o sală polivalentă de nivel european

În cursul dimineții de 13 ianuarie 2022, primarul Mihai Chirica a avut la Palatul Roznovanu o întâlnire cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, Czeke Attila.

Printre altele, ministrul Czeke Attila a dat asigurări că unul dintre cele mai importante proiecte ale Municipiului Iași – Sala Polivalentă „Regina Maria”, dezvoltată ca un Centru Regional pentru Tineret și Sport – va fi finanțat din acest an de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, se arată într-un anunț informativ emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Posibilitatea sprijinului guvernamental pentru acest proiect important pentru întreaga regiune a fost anunțată de către primarul Mihai Chirica încă de anul trecut, după ce, în urma solicitărilor municipalității, Compania Națională de Investiții a inclus acest obiectiv pe lista sinteză din cadrul subprogramului Săli de sport, și a fost reiterată în cursul lunii decembrie, după ce edilul-șef a discutat aplicat despre acest subiect cu prim – ministrul Nicolae Ciucă.

„Încă din anul 2020 am avut discuții la Guvern despre finanțarea acestui proiect și le mulțumesc actualului premier, domnul Nicolae Ciucă, precum și fostului premier domnului Florin Cîţu, respectiv domnului ministru Czeke Attila și tuturor celor implicați că Sala Polivalentă «Regina Maria» se regăsește printre prioritățile guvernamentale. Iată că, împreună, prin dialog și colaborare, prin muncă de echipă, putem realiza lucruri cu adevărat importante pentru comunitățile noastre!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În cursul anilor 2019 și 2020, Primăria Municipiului Iași a alocat circa 2.000.000 lei pentru proiectarea Sălii Polivalente „Regina Maria”. Pe 30 iulie 2020 Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici și devizul general ale proiectului. Compania Națională de Investiții a comunicat municipalității includerea obiectivului pe listele proprii de priorități pe 25 aprilie 2021.

La sfârșitul anului trecut, Primăria Municipiului Iași a lansat licitația pentru construirea centrului, cu o prevedere financiară de 212.653.247 lei, fără TVA, respectiv 253.057.363,93 lei, cu TVA  (circa 51,2 milioane de euro), ofertele fiind așteptate până pe 10 martie 2022.

Următorul pas este preluarea obiectivului de către Guvernul României, construirea sa (în cel mult 36 de luni) și predarea după finalizare Municipiului Iași.

Noua sală polivalentă va avea o formă inspirată de coroana Reginei Maria și va fi construită în zona Moara de Vânt, pe un teren al municipalității aflat în vecinătatea viitorului Spital Regional de Urgență și a viitorului Stadion Municipal.

Sala, al cărei teren principal va avea dimensiunile de 60 metri x 30 metri, va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.) și va avea o capacitate de 10.212 locuri. Sala va avea multiple facilități de servire pentru public, spații comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc.

La discuțiile de la sediul Primăriei Municipiului Iași au participat și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, prefectul Bogdan Cojocaru și senatorul Maricel Popa. Ulterior, ministrul Czeke Attila a avut la Casa de Cultură a Studenților o întâlnire cu primarii din Județul Iași o întâlnire în care au fost prezentate oportunitățile de finanțare prin Ministerul Dezvoltării, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și Planul Național de Redresare și Reziliență, programe pentru care Primăria Municipiului Iași a avansat numeroase proiecte de investiții.

Primarul Mihai Chirica și ministrul Czeke Attila au vizitat și Palatul Braunstein, monument istoric consolidat și reabilitat de Primăria Municipiului Iași cu fonduri europene.

Text: Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Foto: Facebook

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole