Îndemnizaţii paternale

Date:

Share post:

De astăzi, 02.11.16, tăticii vor beneficia de îndemnizaţii paternale

Taţii copiilor nou-născuţi care au beneficiat de concediu paternal îşi vor putea primi îndemnizaţiile. În acest sens, cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi, Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire şi modul de calcul a îndemnizaţiei paternale.

Regulamentul garantează dreptul la îndemnizaţie paternală tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova.

Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului , pe o perioadă de 14 zile calendaristice în baza unei cereri în formă scrisă. Salariatul poate beneficia de o indemnizaţie paternală, care va fi achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar stabilirea, evidenţa şi organizarea acestei indemnizaţii va fi efectuată de către Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Salariaţii asiguraţi în sistemul public de asigurări sociale au dreptul la indemnizaţie paternală dacă confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani, iar cei care confirmă un stagiu total de cotizare de până la trei ani trebuie să confirme un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului.

Odată cu aprobarea mecanismului de stabilire, de calculare şi de plată, taţii copiilor nou-născuţi care au beneficiat de concediu paternal începând cu data de 27 mai curent, vor putea ridica indemnizaţiile paternale în acelaşi condiţii.

Menţionăm că, legea privind Concediul paternal a fost aprobată de către Parlament la 27 mai a.c., se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.