Îndemnizaţii paternale

Date:

Share post:

De astăzi, 02.11.16, tăticii vor beneficia de îndemnizaţii paternale

Taţii copiilor nou-născuţi care au beneficiat de concediu paternal îşi vor putea primi îndemnizaţiile. În acest sens, cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi, Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire şi modul de calcul a îndemnizaţiei paternale.

Regulamentul garantează dreptul la îndemnizaţie paternală tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova.

Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului , pe o perioadă de 14 zile calendaristice în baza unei cereri în formă scrisă. Salariatul poate beneficia de o indemnizaţie paternală, care va fi achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar stabilirea, evidenţa şi organizarea acestei indemnizaţii va fi efectuată de către Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Salariaţii asiguraţi în sistemul public de asigurări sociale au dreptul la indemnizaţie paternală dacă confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani, iar cei care confirmă un stagiu total de cotizare de până la trei ani trebuie să confirme un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului.

Odată cu aprobarea mecanismului de stabilire, de calculare şi de plată, taţii copiilor nou-născuţi care au beneficiat de concediu paternal începând cu data de 27 mai curent, vor putea ridica indemnizaţiile paternale în acelaşi condiţii.

Menţionăm că, legea privind Concediul paternal a fost aprobată de către Parlament la 27 mai a.c., se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.