miercuri, februarie 8, 2023
-2 C
București
spot_img

Inedit: Exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad este un foto-document din fotbal

EXPONATUL LUNII AUGUST: Din istoria sportivă a orașului de pe Mureș, crâmpeie din viața unui club, a unei echipe respectată, iubită de arădeni: “Gloria” Arad.

Muzeul de Istorie (Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Program vizitare:
Marți – Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare 16.30)
Luni – închis.
Exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad, este un foto-document cu tematică sportivă, din colecția „Iosif Sârbuț” a muzeului, expus pe parcursul lunii la Muzeul de Istorie din Palatul Cultural Arad (etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor), program de vizitare marți-duminică: 09:00-17:00, luni închis.
Fotografia, care datează din anul 1935, surprinde patru jucători din echipa de fotbal “Gloria” Arad, la un antrenament
Ionel Costin, muzeograf istoria sportului relatează despre evnimentul care face obiectul expoziției:
Anul 1913 a fost bogat în evenimente care au fost consemnate de istorici, statisticieni și cronicarii vremii. În anul 1913, Aurel Vlaicu întră în eternitate, după ultimul său zbor cu aparatul Vlaicu II. Tot în anul 1913 se dispută primul meci oficial de rugby din România.
La Arad, pe 24 august 1913, s-a înființat ,,Clubul sportiv român Gloria Arad”, primul club românesc din Transilvania Imperiului Austro-Ungar. În prezența a 58 de membrii fondatori, oameni de vază ai orașului, printre care George Crișan, Emil Veliciu și Coriolan Lupșa se discută statutul și se alege comitetul de conducere.
Clubul a fost organizat pe discipline sportive: atletism, gimnastică, înot, canotaj și bineînțeles fotbal. Potrivit profesorului Tiberiu Țiganu, din conducerea clubului Gloria Arad, au făcut parte în diferite perioade, personalități ale vieții culturale și politice ale orașului, iar printre susținători amintim pe Ștefan Cicio-Pop, Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Romul Veliciu și Iustin Marșieu, primul prefect român al județului Arad după anul 1918.
Tot în această perioadă se construiește stadionul Gloria, un stadion cu pistă de atletism și o tribună cochetă din lemn. Arena Gloria a găzduit echipa României de fotbal, care a disputat aici, singurul meci oficial în orașul de pe Mureș.
Pe stadionul din Piața Arenei (Boul Roșu), pe data de 15 aprilie 1928, echipa națională de fotbal a României, cu trei arădeni în formație, învingea echipa similară a Turciei cu scorul de 4-2. Pe acest stadion au jucat echipe titrate din fotbalul românesc, cu jucători valoroși: Venus și Juventus din București, Chinezul și Ripensia din Timișoara, ITA și AMEFA din Arad.
Echipa de fotbal Gloria, având culori galben-albastru, a fost vicecampioana României la sfârșitul ediției de campionat 1929-1930, după meciul pierdut în fața echipei Juventus București, cu scorul de 3-0.
În cadrul echipei au evoluat fotbaliști de legendă care s-au impus în fotbalul românesc: Gheorghe Albu, Ioan Lupaș, Ion Șiclovan, Ștefan Barbu. Din păcate echipa de fotbal care ar fi împlinit în luna august 109 ani de existență, a fost desființată.
Prezintă: Ionel Costin, muzeograf
Imagine și montaj: Nelu Scripciuc, artist fotograf.

Text și foto:
Serviciul proiecte,
educație muzeală și marketing cultural
COMPLEXUL MUZEAL ARAD

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole