INFO. Care sunt șansele Simonei Halep să scape de suspendare pentru dopaj

Date:

Share post:

Ceva inexplicabil s-a întâmplat, după cum a relatat chiar Simona Halep, după ce a văzut rezultatul pozitiv la testul antidoping din SUA. Evenimentul nefericit a avut loc, după cum toată presa internațională și română a scris, acum întrebarea este cum ar putea Simona Halep să scape de suspendarea pentru dopaj.

Care sunt șansele Simonei Halep să scape de suspendare pentru dopaj. Explicațiile șefei Antidoping România

Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Antidoping din România (ANAD) a explicat, intervievată de media, care este situația Simonei Halep la acest moment. Se pare că Simona Halep nu poate scăpa de suspendarea primită pentru testul pozitiv antidoping decât dacă reuși să-și demonstreze nevinovăția în totalitate.

Există o singură soluție

Conform reglementărilor internaționale, fiecare sportiv este responsabil pentru substanțele care sunt descoperite în organismul său. Prin urmare, Simona Halep trebuie să demonstreze cum i-a fost administrată substanța interzisă.

În cazul în care Simona Halep va reuși să-și demonstreze nevinovăția, ea va beneficia e o reducere a perioadei de suspendare. În acest sens, există și o prevedere în codul internațional antidoping legată de circumstanțele excepționale.

„Sportivii sunt direct răspunzători pentru ceea ce există în organismul lor. Trebuie să demonstreze cum a ajuns acea substanță în corp, pentru că substanța asta nu e permisă deloc în organism. Cum e cazul canabisului, până la o anumită concentrație. Simpla prezență a acestei substanțe (n.r. roxadustat) este considerată dopaj.

Dacă i-a dat cineva, nu știu, i-a recomandat substanța aceasta, persoana respectivă poate fi acuzată de complicitate la încălcarea reglementării doping în ceea ce o privește pe Simona Halep, deci lucrurile se complică foarte mult”, a explicat Gabriela Andreiașu.

După cum s-a anunțat anterior, fapt confirmat și de specialistul Gabriela Andrieșu, autoritățile din România nu au primit decât o informare în legătură cu testul pozitiv al Simonei și deși au aflat rezultatul, au fost obligate să păstreze confidențialitatea.

„Nu cunosc deloc dosarul, noi ca organizație antidoping am primit doar prima scrisoare pe care a primit-o și Simona, am fost obligați să păstrăm confidențialitatea. Cazul nu este gestionat de România, el aparține de Federația Internațională de Tenis, ca atare totul se decide acolo”, a precizat Gabriela Andreiașu, șefa ANAD.

Ce prevede regulamentul în cazul în care Simona Halep ar fi urmat un tratament

În cazul unui tratament, pentru o afecțiune medicală, Simona Halep ar fi trebuit să anunțe prezența substanței în corp. Gabriela Andreiașu a precizat că există un formular în care sportivul trebuie să declare toate medicamentele și suplimentele pe care le-a folosit înaintea competiției.

„Simona spune că nu știe cum a ajuns substanța respectivă în corpul ei, dar dacă ar fi știut înainte de controlul antidoping că facea acest tratament ar fi trebuit să declare pe formularul antidoping. Există o secțiune de medicamente pe formular unde sportivii declară toate medicamentele.”

Cât durează suspendarea

Șefa ANAD Gabriela Andreiașu a mai relatat că potrivit Codului mondial antidoping, consumul de substanțe nespecifice, precum roxadustat, este sancționat cu patru ani de suspendare.

„Există posibilitatea reducerii în anumite circumstanțe: lipsa vinovăției, ajutorul substanțial, lipsa neglijenței, sunt mai mulți factori care pot duce la reducere. Dacă sportivul recunoaște că s-a dopat, atunci i se reduce un an și va primi trei ani de suspendare, dar nu mai are dreptul la altă reducere. Este un caz foarte complicat.”

În cazul dat sunt necesare două răspunsuri privind prezența și utilizarea. „Principiul responsabilității stricte este primul articol din cod, eu sunt responsabil de ceea ce există în organismul meu. Atâta timp cât substanța este în proba de urină se face încadrarea și pe utilizare. Are două fapte aici, prezența și utilizarea,” a subliniat specialistul ANAD.

Ce spune Simona Halep despre colaborarea sa cu ANAD

Potivit spuselor sale, Simona Halep a întrerupt colaborarea cu ANAD de un an de zile, spre deosebire de alți sportivi, așa cum este, de exemplu, înotătorul David Popovici.

„Mie-mi pare foarte rău, pentru că Simona a avut o perioadă în care păstra legătura prin stafful ei tehnic cu ANAD-ul. Ne întreba de medicamente, de suplimente, de tot ce îi era prescris, dacă sunt sau nu interzise.De la un anumit moment nu a mai păstrat legătura cu noi, cam de un an de zile. Nu ne-a mai contactat așa cum o face David sau părinții lui. Părinții lui mă sună indiferent de fusul orar care există la ei”, a concluzionat Gabriela Andreiașu, conform materialului exclusiv al Hotnews.

Tristul eveniment intens distribuit și în online

Unii admiratori, fani, cunoscuți sau necunoscuți, s-au arătat a fi de-a dreptul șocați.Și mesajele au curs unul deupă altul, în media sau pe rețele de socializare. Unul dintre primele mesaje este acesta:

Fostul număr 1 Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate în Tenis pentru un test pozitiv la US Open din acest an. Halep anunțase anterior că își încheie sezonul”, a scris pe Twitter Ben Rothenberg, jurnalist și scriitor.

Halep anunțase anterior că își încheie sezonul”, a scris pe Twitter Ben Rothenberg, jurnalist și scriitor.

Editor: Elena Ștefan

Foto: Pro TV

spot_img

Articole asemănătoare

Precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Redăm în cele ce urmează câteva precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit.

Afirmația zilei este despre starea de bine

Afirmația zilei este despre starea de bine. Ne trezim dimineața cu gândul ”vreau azi să fiu bine”. Ok, dar cine te împiedică?

Cursuri IT gratuite pentru …

Cursuri IT gratuite pentru ... Despre cine sunt beneficiarii, dar și inițiatorii acestei idei, în cele ce urmează.

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.