miercuri, februarie 8, 2023
-2 C
București
spot_img

INFO: Ce ascunde contul bancar gratuit, fără comisioane

Fiecare român ar putea beneficia de un cont de plăți cu servicii de bază, potrivit unui proiect de lege privind incluziunea financiară.

Inițiat de către parlamentarii George Tuță (PNL) si Radu Oprea (PSD), proiectul a fost depus miercuri în Parlament, iar dacă va fi adoptat, cetățenii vor putea avea cont bancar fără comisioane, unde să i se poată face plățile de natură salarială sau socială.

prin modificarea și completarea Legii nr. 258/2017, Legii nr. 70/2015 și a Ordonanței de Urgență nr. 146/2002, se va ridica gradul de incluziune financiară al cetățenilor. Incluziunea financiară contribuie la o mai mare mobilitate socială și o creștere a nivelului de trai, precum și la un sistem mai rezilient la șocul economic.

Crearea unui cont de bază pentru fiecare cetățean va îmbunătăți relația acestuia cu statul, în sensul optimizării transferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, se arată în expunerea de motive a politicienilor români.

Zero comision

Conform proiectului, acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului de bază, folosit în relația cetățeanului cu statul, ar urma să fie lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti.

Mai mult date clik aici – Facebook.

Suma care poate fi cerută în avans, majorată

Totodată, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, proiectul propune ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Suma ce poate fi oferită ca avans în numerar la terminalele de plată, ar putea fi majorată, de la 200 de lei în prezent, la 500 de lei.

Dar, pentru că există un dar

Nimic nu este GRATUIT. Una dintre variantele vehiculate de media este faptul că se pregătește în acest fel trecerea de la banii lichizi, cash, la cei virtuali, electronici.

Ce va fi cu adevărat rămâne de văzut.

Text: Filip Gheorghe

Foto: arhiva

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole