Info Sănătate&Frumuseţe

alimentatie sanatoasa

Obiceiuri sanatoase de alimentatie

Alimentele care țin răceala la distanță

Anotimpul în care ne aflăm este perioada răcelilor: schimbările de temperatură înlesnesc atacul virușilor gripei. Dureri musculare și de cap, strănuturi și congestii nazale sunt simptomele obișnuite cu care suntem obligați să conviețuim cel puțin șapte zile.

Tratamentul obișnuit constă în analgezice, antiinflamatorii și un complex de vitamine pentru a întări sistemul nostru imunitar.

Nutriționistul Ata Pouramini propune o schimbare de strategie în lupta cu acești rinoviruși ce trebuie combătuți, în opinia sa, nu cu medicamente, ci cu alimente care au proprietăți curative.

Iată o lista cu alimentele care țin răcelile la distanță.

  • Morcovul: este bogat în caroten și un stimulent natural pentru apărarea organismului.
  • Sfecla albă: are proprietăți depurative. Ideală pentru ficat datorită proprietăților sale “detox”.
  • Ridichea: este considerată o legumă anticancerigenă cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Regenerează sistemul celular, oxigenându-l și întârziind îmbătrânirea.
  • Nucile de Brazilia: Sunt bogate în vitaminele B, D și seleniu.
  • Grapefruitul: ajută nu doar la vindecare, ci și la prevenirea bolilor, datorită puterii sale antibacteriene și antiseptice. Poate fi folosit și în dietele de slăbire.
  • Usturoiul: este un campion împotriva infecțiilor. Vindecă și dezinfectează, deoarece are proprietăți antifungice. Reglează circulația sângelui și este foarte este bun pentru inimă.
  • Afinele: ajută la combaterea cistitei, a virusilor și altor infecții.
  • Ghimbirul: stimulează sistemele imunitar și circulator.
  • Alte remedii împotriva rîcelii recomandate de Pouramini sunt o buna îngrijire a corpului, hidratarea organismului și folosirea în timpul somnului a unui umidificator. (Sofia Filip)

 

Începe campania de vaccinare antigripală gratuită

Ministerul Sănătății din România anunță începerea campaniei e vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2017-2018.

Instituția susține că peste 19 mii de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu. De altfel, statul român va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. 

Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice  ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Conform recomandărilor OMS, campania de vaccinare trebuie sa înceapă la finalul lunii octombrie/ începutul luni noiembrie.

Vor fi vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, până în prezent nu există cazuri confirmate de gripă.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. (Sofia Filip)

 

Trecem la ora de iarnă. Cum este afectat organismul uman?

În ultima duminică din octombrie, România va trece la ora de iarnă. Specialiștii au realizat un studiu prin care au vrut să vadă care sunt efectele acestei schimbări asupra organismului uman. Cercetarea la care au participat peste 3.000 de adul’i din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare.

Oamenii de știință de la Glasgow University, Marea Britanie arată că mulți dintre participanții la studiu au declarat că se simt mai energici și mai fericiți decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulți spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puțin.

Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar și celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare“, spune Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Totuși, explică profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obișnuiește cu noul program iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna. (Sofia Filip)

 

Cum poți scăpa de acnee cu ajutorul alimentației?

Acneea este o afecțiune a pielii care afectează suprafețele corpului care conțin glandele seboreice mari, incluzând nasul, fruntea, bărbia, obrajii și spatele. Ea se manifestă prin prezența porilor încărcați și a leziunilor dermale cunoscute popular sub numele de coșuri. “Din punct de vedere nutrițional s-a constatat că anumite alimente și lichide accentuează simptomele acneei.

Așadar, persoanele care au această afecțiune trebuie să evite alimentele care conduc la agravarea acneei: zahărul rafinat, grăsimile animale și aditivii alimentari“, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu.

În mod similar, există și substanțe benefice care pot fi furnizate de alimente. Astfel, studiile clinice indică faptul că zincul poate fi un mineral eficient în tratamentul anti-inflamator al acneei, în general, rezultate semnificative obținându-se după administrarea gluconatului de zinc timp de 60 de zile.

În același timp, din cauza diferențelor existente în formularea preparatelor cu zinc este dificil să se stabilească o doză universală recomandată. “Un grup de cercetători greci au condus un studiu prin care au arătat că persoanele care manifestă reactii adverse la tratamentul cu isotretinoin au rezultate mai bune dacă aceasta este asociată cu L – carnitina“, a spus nutriționistul.

De asemenea, există o serie de plante care au proprietăți anti-inflamatorii și pot fi folosite ca adjuvante utile în tratamentul acneei: sunătoarea, uleiul de in sau semințele de in și mușețelul. Alte plante au proprietăți antimicrobiene capabile să elimine bacteria care produce acneea și astfel să reducă inflamația dermală. “Multe evidențe preliminare sugerează că uleiul de arbore de ceai verde are un astfel de efect antimicrobian și reduce acneea după un tratament consecvent de minimum 3 luni“, a mai spus nutriționistul.

Există câteva studii care comunică rezultate eficiente împotriva acneei cu mijloace homeopate. Astfel, medicii homeopați pot recomanda unul sau mai multe tratamente pentru acnee luând în calcul constituția fiecărui pacient, mai exact caracteristicile fizice, emoționale și intelectuale ale acestuia.

Belladonna reprezintă un remediu homeopat recomandat persoanelor care suferă de acnee pustulară inflamată. Calendula (aflată în gălbenele) se recomandă persoanelor care prezintă pustule sau leziuni dermale.

Hepar sulfur se indică în acneea dureroasă. Kali bromatum se recomandă persoanelor cu acnee profundă localizata în special pe frunte și care manifestă și o stare de nervozitate crescută.

Silicea este ideală în acneea ușoară sau moderată. Iată așadar că strategia de luptă împotriva acneei este complexă iar șansele de ameliorare și tratare ale acesteia sunt mari și pline de speranță“, a mai declarat Alexandrescu. (Sofia Filip)

 

În România,

Medicii rezidenți vor încasa bursele de rezidențiat până la intrarea în vigoare a creșterilor salariale

Anul viitor, medicii vor încasa bursele de rezidențiat, până la intrarea în vigoare a creșterilor salariale. Astfel, medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți vor încasa bursa de rezidențiat până la data de 1 martie 2018, atunci când vor beneficia de salariul de bază reglementat la nivelul anului 2022, conform prevederilor Ordonanței nr.1/2017.

Începând cu martie 2018, salariile de bază ale medicilor rezidenți vor crește semnificativ, între 151% și 287%, în funcție de specialitate și anul de pregătire”, a declarat ministrul roman al Sănătății, prof. dr. Florian Bodog.

De exemplu, un medic rezident de anul I, care în prezent are un salariu brut de 1.985 lei, va avea un salariu brut de 5.700 lei. Salariul unui medic rezident anul VI va ajunge la cuantumul de 7.900 lei de la 3.262 cât este în prezent. Medicii rezidenți de anul II vor beneficia de un salariu brut de 6.100 lei după ce anul acesta au beneficiat de 2.361 lei/brut, iar cei de anul III vor încasa 6.700 lei brut .

La salariul brut medicii rezidenți pot obține venituri și din gărzile efectuate. Conform Ordonanței nr. 18/2009, medicii rezidenți pot fi incluși, la cerere, în linia de gardă (cu excepția liniei I de gardă) în specialitatea în care își efectuează rezidențiatul. Tot, începând cu anul 2018, medicii rezidenți vor beneficia de norma de hrană, care înlocuiește tichetele de masă, conform legislației în vigoare, în cuantum de 2 salarii minime brute pe an. (Sofia Filip)

În interiorul UE avem o singură piață

Comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat joi la un forum că este legal comerțul paralel de medicamente în interiorul Uniunii Europene, însă a spus că în anumite cazuri justificate guvernele au posibilitatea să îl restrângă. “În ceea ce privește comerțul paralel, aș vrea să spun că avem o singură piață în interiorul Uniunii Europene. Tratatele Uniunii Europene permit libera circulație a bunurilor și aceasta înseamnă – comerțul paralel este legal. Într-adevăr, în anumite cazuri, guvernele au posibilitatea să restrângă acest comerț, însă restricția trebuie să fie proporțională și justificată”, a declarat comisarul, prezent la Palatul Parlamentului la un forum despre domeniul sănătate. (Sofia Filip)

 

Problemele pacienților cu colostomă

Marți a sosit în România un transport umanitar din partea Asociaţiei Modeneze a Incontineţilor şi Stomizaţilor (AMIS) şi a Crucii Roşii Italiene, ce constă în materiale sanitare (saci colectori pentru stome cutanate, creme şi odorizante pentru îngrijirea stomelor, fotolii rulante, sterilizatoare şi alte materiale sanitare).

Valoarea totală a donaţiei se ridică la aproape un milion de euro, iar pentru transportul celor 25 de tone de materiale sanitare au fost necesare trei camioane şi un microbuz. Principalul beneficiar al donaţiei este Asociaţia Purtătorilor de Stome Cutanate din România (APSCR).

Stomele cutanate sunt destinate pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale pentru cancer de colon, intestin subţire sau vezica urinară.

Casa Natională de Asigurări de Sănătate oferă, gratuit, pentru fiecare pacient care are colostomă, saci de colectare în valoare de 253 lei/lună, numai că apar şi situaţii în care aceştia nu ajung pentru întregul interval, iar bolnavul trebuie să-şi cumpere. De asemenea, cremele şi odorizantele folosite de către aceşti pacienţi nu au costuri de neglijat, aşa că orice donaţie este binevenită.

Dacă vorbim despre saci cu evacuare, această sumă acoperă doar opt bucăţi, cantitate insuficientă pentru o lună de zile. De aceea, donaţia făcută de AMIS este binevenită”, a explicat Marius Augustin Pop, preşedintele APSCR.

O altă problemă, în afară de consilierea psihologică, o constituie şi lipsa de asistenţi medicali specializaţi în stomaterapie, în special în provincie sau în zonele rurale. “Totuşi, în ultima vreme, s-au organizat cursuri şi a devenit mai facil pentru asistenţii medicali să se specializeze şi să devină stomaterapeuţi. La noi în spital, pacienţii beneficiază de consiliere după intervenţiile chirurgicale în care se practică aplicarea de stome. Îi învăţăm cum să-şi schimbe sacii de colectare şi cum să aibă grijă de igiena stomei”, a explicat asistent medical Ana Pascu, stomaterapeut la Spitalul Floreasca.

Dacă în alte ţări, aşa cum declară Stefano Piazza, preşedintele AMIS, “stomaterapeutul este cel care decide unde să aplice chirurgul stoma”, în România, rareori se întâmplă acest lucru, şi nu din rea voinţă.

Din păcate, numărul pacienţilor care necesită stomizare a crescut, iar majoritatea vin în urgenţă, în situaţii critice şi, cel mai adesea sunt băgaţi direct în sala de operaţie, aşa că nu mai este timp să se discute cu stomaterapeutul înainte de intervenţia chirurgicală”, spune dr. Gabriel Andrei, chirurg la Spitalul Floreasca. Poate nu s-ar ajunge la astfel de situaţii limită, cu operaţii de urgenţă, dacă ar exista în ţara noastră un program de screening pentru cancerul de colon şi alte forme de cancer.

Prezentă la eveniment, dr. Victoria Mihăescu, director de programe la Crucea Roşie Română, s-a declarat impresionată de sprijinul pe care italienii îl oferă stomizaţilor din ţara noastră. “Sper să încheiem un parteneriat între Crucea Roşie Română şi Crucea Roşie Italiană şi să sprijinim, pe viitor, la nivel central, astfel de acţiuni. Până acum aţi beneficiat doar de sprijinul unor organizaţii judeţene, pentru că la CRR acestea au autonomie şi pot să partenerieze independent cu cine doresc. În ceea ce priveşte consilierea pacienţilor stomizaţi, după ce au suportat intervenţiile chirurgicale, ei se pot adresa diverselor fundaţii pentru a beneficia de sfaturi şi ajutor privind îngrijirea stomelor. Şi, ce este foarte important, pacienţii pot face acest lucru gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, pentru că multe ONG-uri se află în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat dr. Mihăescu.

Preşedintele Asociaţiei Modeneze a Incontinenţilor şi Stomizaţilor (AMIS), Stefano Piazza, este el însuşi pacient şi ştie din experienţă proprie ca nu este tocmai uşoară viaţa unui purtător de stomată cutanată.

De cinci ani Stefano Piazza face transporturi umanitare şi aduce în România materiale sanitare şi stome cutanate, iar în ultimii patru ani a beneficiat şi de sprijinul RIN Hotels.

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unei asociaţii de stomizaţi din Republica Moldova, “unde nevoia de ajutor este mult mai mare decât în România, statul lăsând pacienţii de izbelişte după externare”, aşa cum a precizat Isabella Grosu, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR) şi membru al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli Digestive Inflamatorii.

Stefano Piazza, preşedintele AMIS, a promis că, împreună cu reprezentanţii Crucii Roşii Italiene, se vor gândi la o soluţie, pentru a oferi ajutor, având în vedere că Republica Moldova nu este membră a Uniunii Europene şi este mai complicat.

Însă, şi până acum, AMIS a mai trimis ceva ajutoare în Republica Moldova, în mod indirect, dar cantităţile au fost insuficiente, comparativ cu nevoile pacienţilor.

În România există circa 50.000 de purtători de stome cutanate (ileostome- pentru intestinul subţire, colostome – pentru intestinul gros şi urostome – pentru vezica urinară). (Sofia Filip)

 

Psihologul Andra Tănăsescu ne vorbește despre FIDELITATE

Nevoia de relaționare este una dintre nevoile esențiale ale omului. Suntem construiți în așa fel încât avem nevoie unii de alții pentru a supraviețui. Așadar, relațiile – de prietenie, de familie și de cuplu – sunt deosebit de importante, având o influență considerabilă asupra mai multor paliere ale dezvoltării umane. În ceea ce privește relația de cuplu, mai devreme sau mai târziu, apare un aspect al acesteia, ce naște mai multe dezbateri şi chiar certuri în cuplu: Fidelitatea.

Mulţi se întreabă: Ce înseamnă fidelitatea cu adevărat?, De unde provine ea?, Care sunt limitele ei?, De ce sunt tentaţi oamenii să calce strâmb? etc. În timp ce, unii sunt de părere că aceasta vine odată cu întâlnirea „sufletului pereche”, a acelei persoane mult visate care să completeze „părțile lipsă”, alții sunt de părere că fidelitatea pur și simplu nu există și că fiecare persoană în parte ajunge să fie tentată, mai devreme sau mai târziu, de un alt potențial partener.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, fidelitatea înseamnă, întâi de toate, asumare; poate auto-impusă în unele cazuri, însă este o alegere conştientă pentru oamenii care doresc stabilitate. “Fidelitatea presupune, din acest punct de vedere, o asumare conștientă a deciziei de a fi cu o anumită persoană. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de maturitate, din punct de vedere psihologic, și mai ales din punct de vedere emoțional. O persoană imatură din punct de vedere emoțional, în momentul în care va întâmpina prima provocare în relație, va fi mai mult sau mai puțin tentată să se refugieze în altă parte, din lipsă experienței sau a curajului necesar pentru a face față și a rezolva situația cu care se confruntă”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul în relaţii de cuplu este de părere că maturizarea psiho-emoțională ține de mai mulți factori: începând de la exemplele familiei, modul de viață, tipurile de relații, până la interacțiunea cu mediul social.

O persoană imatură din punct de vedere psihologic, deși va avea capacitatea de a iubi necondiționat, de a își deschide inima, nu va cunoaște îndeajuns de bine modalitățile potrivite pentru a face toate aceste lucruri. “În timp ce, din punct de vedere emoțional, va simți, se va putea conecta, din punct de vedere cognitiv-comportamental nu va avea un „vocabular” suficient de dezvoltat care să îi permită să manifeste ce simte într-un mod sănătos. Astfel, pot să apară diferite comportamente sau reacții nepotrivite, neînțelese de către celălalt, agitație, nesiguranță, neclaritate, incoerență, ș.a.m.d. Pe de altă parte, imaturitatea emoțională corespunde unui tip de persoană deosebit de inteligentă, rațională, care poate întâmpina dificultăți în a se conecta sau a manifesta corespunzător ceea ce simte.

De cele mai multe ori, situația cu care se confruntă aceste persoane este aceea de a rămâne blocați la nivel cognitiv, în gânduri, fără a se putea conecta (sau fără a vrea să o facă) la nivel emoțional. În acest caz pot apărea, spre exemplu, două tipuri de reacții. Poate fi o persoană deosebit de rațională, care va gândi fiecare senzație pe care o simte, va căuta să îi dea sens privind totul din postura de observator, detașat de emoție în sine. O altă posibilitate este aceea a unei persoane care simte intens emoția, însă îi lipsește cunoașterea sau capacitatea de înțelegere a acesteia și a modurilor de gestionare și exprimare sănătoase”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

Indiferent de situație, psihologul este de părere că fidelitatea în cuplu se leagă foarte strâns de asumarea responsabilității, față de propriul bine și față de binele celuilalt. Iar acest lucru ține de un nivel de maturitate atât în plan psihologic cât și în plan emoțional. Maturitatea obținută din experiențe, din lucrurile învățate prin trăirea diferitelor momente și situații de viață, duce la construirea abilităților necesare pentru a construi o relație sănătoasă, armonioasă, bazată pe respect, apreciere reciprocă, încredere și iubire. (Sofia Filip)

 

Dr. Iulia Belc ne spune șase moduri în care se poate corecta cifoza

Cunoscută în termeni populari sub numele de ”cocoașă”, cifoza reprezintă o modificare a staticii vertebrale, sub forma unei rotunjiri, în plan sagital. Ea există în mod fiziologic, la nivel dorsal și devine o problemă medicală când depășește unghiul de 45 de grade. Dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, medic primar medicină fizică și de reabilitare, explică motivele care pot provoca această afecțiune, manifestările ei și  modalitățile în care poate fi tratată.

Curbura ia forma literei ”C”, cu deschidere spre partea din față a corpului, prin diminuarea înălțimii feței anterioare a corpului vertebral. Deasupra, cervical și inferior, lombar, există câte o curbură compensatorie, în sens invers, numită lordoză, care se accentuează o dată  cu creșterea cifozei. Aceste curburi conferă elasticitate coloanei vertebrale.

”Cifoza poate fi întâlnită la toate vârstele și are cauze specifice. La copiii mici, cifoza este congenitală, printr-o dezvoltare insuficientă a structurilor vertebrale. Adolescenții, în special băieții cu o creștere rapidă în înălțime, dezvoltă o cifoză prin hernii intraspongioase, intravertebral, cunoscuta sub numele de maladia Scheurmann. Tot la copii și tineri sunt cauzele neuro-musculare din cadrul paraliziilor cerebrale, distrofii musculare, spina bifida. De asemenea, unele boli ereditare, precum sindromul Marfan sau  Pradel-Willi dezvoltă cifoza”, explică Dr. Iulia Belc.

La adult predomină cauzele degenerative discale și/sau vertebrale, ori cele post traumatice. Vârstnicii, în special femeile după menopauză, dezvoltă o cifoză superioară, de tip senil, osteoporotic.

Dintre cauzele secundare trebuie menționat cancerul primar vertebral sau complicațiile secundare care pot apărea ca urmare a chimio și radioterapiei.

”Multe cifoze sunt posturale, de atitudine, ele corectându-se prin conștientizarea poziției corecte. Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite la fete, în perioada pubertară, când vor să-și ascundă sânii. Pozițiile monotone, incorecte, în fața calculatorului, în special prin neadaptarea poziției monitorului la acuitatea vizuală, sunt un alt factor care favorizează cifoza. Vârstnicii, ca urmare a scăderii masei și forței musculare spinale, adoptă o poziție cifotică, cu atât mai accentuată la cei cu osteoporoză și modificări degenerative”, a mai completat medicul.

Specialistul subliniază că, la fel ca în cazul scoliozei, boala poate influența viața socială a celui afectat, determinând în timp scăderea stimei de sine și chiar izolarea persoanei în cauză, ca urmare a modificărilor estetice.

 

Simptomele cifozei:

– durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice;

– rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale;

– deplasarea spre înainte a capului și căderea antero-inferioară a umerilor;

– dificultăți ale respirației, în cazurile severe;

– tulburări digestive, dureri ale peretelui abdominal, scăderea apetitului -toate ca urmare a micșorării distanței dintre coaste și bazin, cu presiune neadecvată pe organele abdominale;

– senzație de oboseală sau scădere a forței musculare.

”Funcție de vârstă, gravitate, sau unghi de deformare, tratamentul presupune kinetoterapie, corset și în ultimă instanță, dacă înclinatia este mai mare de 50 de grade, tratamentul ortopedico-chirurgical de corecție”, adaugă specialistul ..

Ce se recomandă pentru corectarea cifozei:

1 – autocontrolul pozitiei;

2 – folosirea ortezei dorsale, ”ham de memorie”, pentru corectarea poziției spatelui;

3 – prevenția/ tratamentul osteoporozei;

4 – decompresie și mobilizare vertebrală;

5 – fizioterapia;

6 – kinetoterapia pentru corectarea poziției, tonifierea și asuplizarea musculaturii;

Interdicții în cifoză:

– menținerea pozițiilor incorecte, monotone;

– activitățile fizice și sportive solicitante pentru coloană, precum sporturile  de contact și cele care presupun sărituri;

– ridicarea de greutăți, în special în cazul osteoporozei.

                                                                       A consemnat – Sofia Filip

 

Educația punitivă nu ajută elevul să se dezvolte

Psiholog Laura Maria Cojocaru atrage atenția că în şcolile româneşti, unde ar trebui să se promoveze sisteme de valori sănătoase şi să se construiască adevărate caractere, încă mai funcţionează educaţia punitivă, în care elevul este pedepsit pentru ceea ce nu ştie, nu valorificat pentru ceea ce ştie.

Mai mult decât atât, specialistul consideră că majoritatea profesorilor admonestează mult prea uşor un elev atunci când este fluctuant în procesul educaţional şi îi cere, câteodată în mod exagerat, să performeze în fiecare moment. Dacă acesta nu ţine mereu ştacheta sus, de multe ori este etichetat negativ de profesor, cu apelative precum “prostule” sau “leneşule”.

“Din nefericire, mulţi profesori din România punctează mult prea uşor un moment de neatenţie sau de necunoaştere, şi extrapolează acel moment la nivelul lui general din punct de vedere academic. Ca orice om, şi elevii au momente mai bune sau mai proaste, aşa cum şi profesorii trec prin diverse faze. Elevul ar trebui punctat pentru evoluţia sa generală, deoarece în educaţie vorbim despre continuitate, şi nu trebuie despre momente aleatorii. Elevul ar trebui notat pentru ceea ce ştie, nu pentru ceea ce nu ştie, deci ar trebui să existe o mai mare rigoare în notarea lui”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Înaltele foruri ale Uniunii Europene încurajează dictonul “Să venim cu drag la scoală!”, însă se pare că țara noastră face notă discrepantă. “Este mai mult decât evident că un elev încurajat, va deveni un elev care va aștepta cu drag ora respectivă, va învaţă mai cu spor, știind că profesorul a văzut și a apreciat eforturile lui. Ca o consecinţă a acestei strategii educaționale, elevul va dori să rămână văzut și apreciat în continuare, deoarece acea stare îl face să se simtă valoros și valorificat. Acest lucru se numește MOTIVAȚIE! Un elev care va fi tratat așa cum este el în realitate, o ființă umană care este la școală tocmai pentru că nu știe și are de învățat, se va simți în largul lui, va avea curajul să pună întrebări și să răspundă fără frică de a fi certat sau pedepsit cu o notă pentru că nu știe tot ce știe profesorul”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.

Este evident pentru toată lumea că profesorul știe mai mult decât elevul, însă acesta nu este un motiv pentru a cauta de câte ori are ocazia momente în care să-i arate elevului acest lucru, cel puțin nu prin pedeapsă și prin veşnicul “ai greșit!”.

“Noi, ca adulți, cum ne-am simți dacă șeful nostru, prietenul nostru, părinții noștri, partenerul nostru, persoane importante din viața noastră, ne-ar sublinia de fiecare dată “greşelile”, iar lucrurile bune le-ar trece cu vederea? Este fără doar și poate un sentiment de frustrare. Și cum ne putem aștepta că un copil care este în plină formare pentru viață să reacționeze pozitiv la astfel de atitudini? Dacă profesorii se vor aștepta în continuare ca elevii să învețe de frică, este bine să afle că acesta este un concept învechit și dovedit ca nefuncţional”, explică Laura Maria Cojocaru.

S-a construit un sistem păgubos pentru elev, iar acesta funcţionează și în zilele noastre. De frica notelor mici din clasă, elevii sunt sfătuiţi, mai voalat sau mai direct, să urmeze ore de meditație. “Dacă profesorii se vor aștepta ca elevii să vina la ei la meditații de frica notelor mici de la clasă, aceştia se vor duce probabil la meditații, dar la alt profesor. Deoarece, drag profesor care dai note mici, care încerci să-i dovedești copilului “puterea ta”, care îi spui repetat că greșește, că nu știe, că nu e bun, probabil că nu te-ai întrebat până acum (dar părinții se întreabă!): “daca elevul X este atât de “prost” și are note atât de mici, oare nu cumva TU, drag profesor, nu ți-ai făcut datoria de a-l face să-i placă materia ta, s-o înțeleagă și să și-o însușească?”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Specialistul în psihologia copilului consideră că, dacă ne vom aștepta în continuare ca elevii să învețe de frică, nu ar mai trebui să mire pe nimeni că atitudinea lor față de școală și profesori este una de revoltă.

“Bunul-simț instinctual pe care-l avem fiecare în interiorul nostru, le spune și lor că nu au nevoie să fie tratați ca niște “proşti care greşesc”, ci încurajați și tratați ca niște ființe umane cu suflet, care au nevoie de înțelegere, acceptare și iubire. Nu avem nevoie de un învățământ care construiește roboți pentru stocare de date sau “stick-uri de memorie cu picioare”.

Pentru asta avem laptopuri, tablete, smartphone-uri etc. Avem nevoie de un învățământ care construiește OAMENI! Aveți curajul să cereți profesorilor să vă încurajeze, să vă aprecieze, să vă fie modele reale, pozitive, constructive!”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

                                                                                Autor: Sofia Filip

 

Peste 9.000 de fete din România devin mame înainte de 19 ani

 

Sarcina în adolescență și căsătoria timpurie sunt cauze majore ale vulnerabilizării fetelor, care își pierd, astfel, dreptul la copilărie. Prin comparație cu alte state ale lumii, România înregistrează o situație îngrijorătoare la acești doi indicatori de protecție a fetelor: 6,7% dintre adolescentele cu vârsta între 15 și 19 ani se căsătoresc, iar 34 de fete din 1.000 devin mame. Salvați Copiii România solicită autorităților decidente implementarea unor programe ample care să asigure accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru adolescentele din întreaga țară.

Statisticile arată că, în lume, în fiecare zi, peste 20.000 de fete sub vârsta minimă permisă de legislația națională se căsătoresc, iar 44.000 de fete între 15 și 19 ani devin mame. Miercuri, de Ziua Internațională a Fetelor, Organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă asupra consecințelor grave, pe termen lung, pe care sarcina și căsătoria timpurii le au asupra fetelor.

La nivel global, complicațiile cauzate de sarcină și de naștere reprezintă a doua cauză principală de deces pentru fetele adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Căsătoria timpurie are consecințe devastatoare pentru viața unei fete, a cărei copilărie se termină mult prea curând, prin intrarea forțată în perioada de maturitate și maternitate, înainte de a fi pregătită din punct de vedere fizic și mental, și prin privarea de dreptul la educație și dezvoltare personală.

La nivel global, aproximativ 7,5 milioane de fete sunt căsătorite ilegal în fiecare an. În plus, aproape 100 de milioane de fete minore nu sunt protejate împotriva căsătoriei, conform legilor din țările lor. Un număr tot mai mare de țări ridică vârsta legală a căsătoriei sau elimină excepțiile prevăzute de lege care permit căsătoria timpurie cu consimțământul părinților sau acordul instanței.

În România, vârsta matrimonială se dobândește, potrivit Codului Civil, la împlinirea a 18 ani. Însă, pentru motive temeinice, copilul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor sau tutorilor săi şi cu autorizarea instanţei judecătorești.Căsătoria copiilor sub 16 ani este strict interzisă.

Deși practica judecătorească permite căsătoria minorilor doar în situații excepționale, România nu a ieșit din zona de risc. Astfel, 6,7% dintre adolescentele cu vârsta între 15 și 19 ani s-au căsătorit. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) și Bulgaria (8,4%) înregistrează valori apropiate. Media europeană este de aproximativ 2%. Paradoxal, țări din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice și politice înregistrează valori sub cea a României: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazakhstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) și Brazilia (3,9%).

Când o fată se căsătorește la o vârstă fragedă, și uneori vorbim despre 15, 16 ani, rolul ei ca soție și mamă devine prioritar. Este mult mai probabil să părăsească școala și este vulnerabilă în fața abuzurilor abuzurilor. De altfel, lipsa protecției împotriva abuzurilor sexuale și precaritatea educației sexuale au condus la o creștere a numărului de copii cu copii, la un nivel caracteristic mai degrabă continentului african decât celui european, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Anual, 17 milioane de fete dau naștere unui copil, fiind forțate să își asume responsabilități de adulți și punându-și în pericol sănătatea, educația și perspectivele economice. Sarcina la o vârstă fragedă, când corpul unei fete nu este suficient de matur din punct de vedere fizic pentru a putea naște fără complicații, duce adesea la consecințe devastatoare. Complicațiile cauzate de sarcină și de naștere reprezintă a doua cauză principală de deces pentru fetele adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani la nivel global.

Efect al lipsei accesului la îngrijiri și educație pentru sănătatea sexuală și a reproducerii, rata nașterilor în rândul adolescentelor între 15 și 19 ani din România este îngrijorătoare, înregistrând 34 de nașteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situație relativ mai gravă: Bulgaria și Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 nașteri. Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de nașteri în adolescență decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite(30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3) și Mauritius (28,3).

În plus, datele Eurostat (2015) arată că, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 și 17 ani (9.282 de nașteri, adică 4,7% din totalul nașterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 și 14 ani). Această situație a determinat Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale și Comitetul ONU pentru Drepturile Copiluluisă atragă atenția Guvernului României, prin intermediul rapoartele lor periodice, că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele și adolescentele din țară.

Analizele efectuate de Salvați Copiii și Banca Mondială fac apel la acțiuni urgente de stopare a căsătoriilor timpurii la nivel național și internațional. Obiectivul tuturor țărilor lumii este fixarea vârstei legale pentru căsătoria la cel puțin 18 ani și eliminarea excepțiilor. Guvernele lumii, inclusiv cel al României, ar trebui să dezvolte și să implementeze reformele juridice necesare, iar ca parte a asigurării unei asistențe medicale adecvate și de calitate, planurile guvernamentale și sistemele naționale de sănătate ar trebui să prevadă un acces direct al copiilor la informații și servicii de sănătate sexuală de bună calitate. (Sofia Filip)

Specialitate medicală nouă oferită pacienților Spitalului Clinic de Recuperare

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca din România, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va pune în curând la dispoziția pacienților o nouă specialitate odată cu înființarea compartimentului de chirurgie generală cu supraspecializarea oncologică.

Rațiunea care a stat la baza înființării acestei noi structuri medicale se referă la faptul că, și în prezent, patologia adresată secției clinice de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă include un număr semnificativ de cazuri oncologice, respectiv tumori ale pielii, ale țesutului osos și ale sistemului muscular. În acest context, expertiza medicilor chirurgi supra-specializați în oncologie va duce la o creștere semnificativă a eficienței actului medical.

În același timp, existența unei echipe chirurgicale multidisciplinare, formate din specialistul oncolog și cel plastician, va permite derularea de intervenții chirurgicale într-un singur timp operator pentru anumite tipologii de pacienți cum sunt cei cu afecțiuni oncologice care necesită endoprotezare, respectiv femeile ce suferă de cancer mamar. Efectele benefice ale acestei intervenții chirurgicale unice, în loc de două operații distincte, vor consta în diminuarea riscului anestezic și operator al pacientului, creșterea satisfacției acestuia față de actul medical efectuat, eficientizarea utilizării resurselor și creșterea adresabilității față de serviciile oferite.

Înființată prin redistribuirea a cinci paturi din cadrul Secției clinice de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, noua structură va conduce la o creștere substanțială a expertizei actului chirurgical, respectiv la o îmbunătățire a calității și a eficienței actului medical, inclusiv din punct de vedere al randamentului economico-financiar.

Reamintim în acest context faptul că Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca furnizează servicii medicale ce au ca obiect prevenirea sau reducerea la minim a consecințelor fizice, funcționale, socioprofesionale sau psihice rezultate din intervenția unei boli, procesul de recuperare desfășurându-se încă de la debutul afecțiunii. Instituția spitalicească asigură desfășurarea actului medical în beneficiul unui număr mediu de 12.000 de pacienți spitalizați anual pe cele 405 paturi și circa 35.000 de pacienți tratați ambulatoriu.

(Sofia Filip)

Transpiră picături de sânge

O pacientă de 21 de ani, care transpiră cu sânge prin porii feței și ai mâinilor, a uimit intreaga lume medicală.

Medicii italieni,Roberto Maglie și Marzia Caproni, au descries, într-un articol publicat în revista Canadian Medical Association Journal (CMAJ), cazul aceste fete care de trei ani transpiră sânge, fără vreo leziune.Specialiștii au arătat că este vorba de hemoragii care se produc fără niciun fel de motiv și care intervin când pacienta doarme, sau în timpul practicării de exerciții fizice.Aceste hemoragii durează între 1 și 5 minute.

Din păcate, episoadele de transpirație cu picături de sânge au făcut ca tânăra să se “izoleze social” și să dezvolte simptome “depresive și de panică”. După lungi investigații, au diagnosticat-o pe tânără cu o boală rară denumită hematohidroză, ce constă în “eliminarea spontană de transpirație sanguină prin pielea intactă”. Totuși, experții nu cunosc cauzele acestei hematohidroze, deși ar putea avea la bază boli sistemice, sau tulburări psihomatice. (Sofia Filip)

 

Stop abuzului de antibiotice!

Agenția guvernamentală britanică Public Health England (PHE) atrage atenția că din cinci rețete de antibiotice este prescrisă fără a fi necesară, pentru afecțiuni care se ameliorează de la sine. Experții sunt de părere că că pacienții au un ”rol important” în stoparea infecțiilor.

În plus, prescrierea abuzivă de antibiotice cauzează apariția infecțiilor rezistente care provoacă moartea a aproximativ 5.000 de persoane anual, în Marea Britanie. Din același motiv, patru din zece cazuri de infecții cu E. coli în sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale. Tratamentul cu antibiotice este vital în cazuri de sepsis, pneumonie, meningită bacteriană și alte infecții severe, însă antibioticele nu sunt esențiale pentru toate afecțiunile.

Tusea sau bronșita se ameliorează de la sine în aproximativ trei săptămâni, iar antibioticele nu reduc perioada de vindecare decât cu una sau două zile.

”De cele mai multe ori, nu avem nevoie de antibiotice pentru afecțiunile commune. Cei mai mulți dintre noi sunt afectați, din când în când de infecții, și ne recuperăm grație sistemului nostru imunitar”, a declarat pentru BBC Paul Cosford, director medical în cadrul PHE.

Bacteriile sunt deosebit de versatile și, odată ce sunt atacate cu antibiotice, găsesc modalități de supraviețuire.

Dacă medicamentele nu-și mai fac efectul, atunci nu numai că infecțiile devin mai greu de tratat, dar proceduri medicale obișnuite precum cezariana sau tratamentele pentru cancer ar putea deveni prea riscante.

                                                                                         Sofia Filp

 

Se pregătesc normele de aplicare pentru Legea vaccinării

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că se lucrează déjà la normele de aplicare la Legea vaccinării. “Nu este prea devreme și vreau să vă asigur că toți cei care au lucrat la lege și colegii mei deja pregătesc normele de aplicare. Practic, nu vom aștepta ca legea să își facă tot parcursul, noi vom fi cu normele de aplicare pregătite, cu toate că inițial în lege era prevăzut un alt termen de aplicare…”, a spus ministrul în cadrul unei dezbateri privind vaccinarea.

El a precizat că Legea vaccinării nu se referă la obligativitate, ci la sănătatea copiilor.

” (…) Legea nu este despre obligativitate, legea este despre copiii noștri. Practic, am făcut această lege pentru a ne proteja copii, pentru a ne proteja starea de sănătate a nației, viitorul. Am două fete și amândouă sunt vaccinate la zi și au făcut și vaccinurile care nu sunt obligatorii pentru că eu am încredere această parte a sistemului de sănătate, este foarte importantă și are rolul ei. (…) Acesta este motivul pentru care încasez tot ce încasez de fiecare dată când se întâmplă câte un pas în parcursul legii vaccinării. Acesta este motivul pentru care trec mai departe și îmi dă putere să merg mai departe. Eu cred că este cel mai important pas în a face prevenție în România. Legile noastre sunt făcute pentru oameni”, a mai spus Bodog. (Sofia Filip)

 

 

Medicii din Republica Moldova migrează în România

Profesorul universitar Mihai Gavriliu, prorectorul pentru relaţii internaţionale al UMF Chişinău, susține că mai puţin de o treime dintre absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Nicolae Testemiţanu” din Chişinău rămân să lucreze în Republica Moldova. Cei mai mulți dintre ei migrează pentru a profesa în România.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media prezenţi în “Caravana jurnaliştilor” din România, Ucraina şi Republica Moldova, care a vizitat, timp de o săptămână, principalele proiecte europene implementate prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013.

“Mai puţin de o treime dintre absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Chişinău rămân să lucreze în Republica Moldova. E foarte grav. Noi lucrăm pregătind specialişti pentru alte ţări. Universitatea ”Testemiţanu” lucrează pentru România, universităţile din România lucrează pentru Germania, Germania lucrează pentru Suedia, Suedia pentru Statele Unite, Statele Unite pentru arabi. Fără doar şi poate, e un foarte mare exod”, a afirmat Gavriliu.

La rândul său, profesorul universitar Rodica Grama este de părere că migraţia cadrelor medicale din Republica Moldova către România este determinată de limba comună, dar şi de distanţa foarte mică dintre cele două ţări. “Cei mai mulţi pleacă în România, pentru că în România se echivalează foarte repede diploma noastră. În al doilea rând, desigur, bariera lingvistică şi al treilea moment, nu mai puţin important, este distanţa de casă, fiindcă mulţi dintre ei au părinţi aici, au rude. Practic, două treimi din cetăţenii din Republica Moldova au dublă cetăţenie”, a mai afirmat Grama. (Sofia Filip)

Foto: sportlady.su