marți, februarie 7, 2023
-0.1 C
București
spot_img

Invitație: Lansarea oficială a primelor autobuze electrice. Când și unde are loc evenimentul

Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași invită ieșenii la prezentarea primelor autobuze electrice Solaris Urbino 12, recent sosite în oraș.

Invitație: Lansarea oficială a primelor autobuze electrice. Când și unde are loc evenimentul

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, în intervalul orar 9:00 – 17:00, în Piața Palatului Culturii, trei mijloace de transport cu propulsie electrică produse în Polonia vor staționa pentru a fi descoperite de către cei interesați.

Contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 15 aprilie 2021. Municipiul Iași va beneficia de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.

Valoarea totală a proiectului este de 66.753.064 lei, adică aproximativ 13,5 milioane de euro, se arată într-un comunicat trimis spre difuzare redacției Info Anunț.

Până la a ieși pe trasee autobuzele Solaris trebuie să parcurgă o serie de etape legale, proces care durează în jur de o lună: înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu, probe de încărcare etc.

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

tobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de minim 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.

Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze): Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Târgu Cucu – Bulevardul Independenței – Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur și 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur, potrivit Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Iași.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Solaris este un producător puternic, recunoscut la nivel internațional, parte a CAF Group, fondat în 1996, cu peste 2.600 de angajați, peste 19.000 de vehicule vândute în 750 de orașe, din care 1.487 de vehicule în 2019, și peste 1.000 de autobuze electrice livrate în 86 de orașe din 18 țări.

Text: Elena Ștefan

Foto: Biroul de Presă Primăria Iași

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole