Jung JongSoo, tânărul din Coreea de Sud care învață tainele naiului de la maestrul Gheorghe Zamfir

Date:

Share post:

Jung JongSoo a venit în România pentru a descoperi tainele naiului, instrument de care este îndrăgostit încă din copilărie. Datorită calităților sale speciale, l-a impresionat pe maestrul Gheorghe Zamfir, iar acesta a acceptat să-i fie profesor. Timpul petrecut în țara noastră l-a făcut să iubească tradițiile românești, să fie pasionat de cântecele noastre vechi și de dansurile populare. M-a impresionat profund atunci când mi-a mărturisit că va munci mult pentru ca asiaticii să descopere muzica tradițională românească. A fost cea mai frumoasă declarație de dragoste pe care un străin o poate face României.

Tânărul de 26 de ani, din Seul – Coreea de Sud, studiază la Universitatea Națională de Muzică din București și a fost de acord să-și dezvăluie povestea și să arate cum sunt primiți străinii în cel mai important oraș al României.

Dialogul avut cu acest artist deosebit a reprezentat o nouă lecție legată de România, de București și de minunile care au fost oferite românilor la naștere.

Este o lecție pentru toți cei care și-au făcut un obicei din a prezenta doar ceea ce este negativ în România, este o lecție pentru cei care nu se opresc din a-și critica țara, din a o arăta cu degetul indiferent de situație.

Căldura cu care mi-a vorbit despre toate experiențele sale, faptul că este recunoscător pentru tot ceea ce i se întâmplă, mândria cu care se prezintă, dar și fericirea de a studia alături de o mare personalitate de la noi din țară sunt doar câteva dintre motivele care m-au determinat să fiu fericită pentru privilegiul de a scrie despre un astfel de om.

„Prenumele meu românesc este Ioan”

Încă de la început, îmi spune că prenumele său românesc este Ioan și că provine dintr-o familie modestă, dar cu mare dragoste pentru frumos. Cei care i-au deschis drumul către muzică sunt părinții săi, deoarece l-au crescut într-un mediu în care „cântecele la casetofon” au fost o constantă.

Tânărul din Coreea de Sud vrea să îi facă pe asiatici să iubească tradițiile românești.

Ioan din Coreea de Sud este un artist special pentru care muzica reprezintă rațiunea de a trăi. Naiul este pentru el instrumentul îngerilor cu ajutorul căruia vrea să-i facă fericiți pe oameni.

Am ajuns să iubesc muzica încă de mic copil, așa că am început să cânt în corul bisericii. Pe lângă muzică, îmi place să ies în natură, să mă relaxez, să meditez, să observ oamenii, să admir arhitectura clădirilor și viața orașului. Îmi place să întâlnesc persoane și să aflu lucruri noi. Îmi place să călătoresc, să vizitez, să văd și să simt culorile altor țări, iar acum simt culorile calde ale României. Înainte să vin în București, am studiat muzica la Universitatea Sejong din Seul, Coreea de Sud și am fost primul student din Coreea care a absolvit specializarea nai.  Muzica mă face să simt că trăiesc cu adevărat. Muzica transmite niște sentimente puternice oamenilor, emoție, iubire și mi-am dorit să fiu eu acea persoană prin care muzica vorbește. Am auzit pentru prima oară naiul, într-o duminică la biserică, atunci când eram copil. M-am îndrăgostit de sunetului lui încă de la prima notă și m-am gândit mereu că sună la fel ca muzica îngerilor. Și cum mi-a plăcut dintotdeauna să încerc lucruri noi, am început să studiez naiul la vârsta de 12 ani. În prezent, interesul pentru nai crește în Coreea, dar sunt puțini specialiști. De aceea am venit în România, să studiez mai aprofundat naiul”, arată tânărul.

Alegerea Bucureștiului nu a fost întâmplătoare. Ioan a decis să vină în Capitala României pentru că aici sunt mulți artiști de calitate, sunt mulți naiști. Mai mult, este un oraș în care se organizează multe festivaluri de muzică și multe concerte. „Am venit pentru prima dată în București în ianuarie 2017. Am avut ocazia să întâlnesc și să ascult naiști foarte buni și m-am hotărât să mă întorc pentru a studia aici, pentru viitorul meu ca muzician și pentru muzica mea. În octombrie 2018 mi-am îndeplinit visul, venind în România. În prezent, sunt student la masterat, specializarea nai, la Universitatea Națională de Muzică București, și am onoarea să fiu și studentul maestrului Gheorghe Zamfir”, punctează tânărul.

Un oraș minunat în care un muzician își poate urma visul

Artistul își găsește forța creatoare în natură.

Din primul moment în care a pășit în orașul de adopție, s-a simțit perfect. Nu a avut nicio secundă sentimentul că este străin, iar totul se datorează oamenilor primitori, gata oricând să-l ajute.

Mărturisește faptul că românii l-au făcut să simtă că are aceleași oportunități ca ei, iar acest lucru i-a ușurat adaptarea. „Bucureștiul este un oraș minunat, în care un muzician poate începe să-și urmeze visul. Poți întâlni aici mulți tineri artiști, dar și un număr mare de bucureșteni care le ascultă muzica și care merg la concertele lor. Ca artist, românii m-au acceptat foarte repede. Mă bucur că reușesc, cu ajutorul muzicii, să mă integrez în acest oraș. Oamenii de aici sunt deschiși atunci când vine vorba despre muzică și artă, iar artiștii simt asta”, susține muzicianul.

Muzicianul participă la multe evenimente culturale organizate în București.

Pe lângă studii, Ioan a avut oportunitatea de a se implica și în foarte multe evenimente culturale organizate la noi în țară.

De exemplu, a fost invitat să cânte la diferite evenimente ale Ambasadei Coreei de Sud.

De asemenea, a susținut un recital de Ziua Femeii, iar în luna aprilie este invitat la un concert al unei trupe care folosește instrumente tradiționale coreene. Cu această ocazie, va interpreta cântece tradiționale din țara sa natală, dar și din România. „Cel mai important eveniment la care am participat a fost un recital de nai, unde am avut onoarea să cânt împreună cu maestrul Gheorghe Zamfir. Evenimentul a avut loc în iunie 2019, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor, Muzici și Tradiții din București. În acest moment pregătesc un masterclass de nai în România, masterclass care va avea loc în ianuarie 2021 și care este dedicat studenților coreeni. Deocamdată, am proiecte doar în București, însă sper și îmi doresc să am și în alte orașe mari ale lumii. O să încerc și o să muncesc mult pentru ca asiaticii să descopere muzica tradițională românească”, declară artistul.

Bucureștiul este un oraș căruia îi place arta

Bucureștiul i-a permis să redescopere frumusețea cerului.

Ioan caracterizează Bucureștiul ca fiind un oraș căruia îi place arta. „Am fost uimit că, la spectacolele susținute cu ocazia Festivalului Internațional George Enescu sau în cadrul altor evenimente organizate la Ateneul Român, Opera Națională București sau la Sala Radio, se găseau foarte rar câteva scaune libere. Ca în orice alte domenii, există totuși loc de îmbunătățiri”, punctează studentul din Coreea de Sud.

Tânărul este un mare iubitor de tradiții românești, având o preferință pentru bucătăria, pentru cântecele și dansurile noastre populare. De fiecare dată când are ocazia descoperă noi oportunități care îi pot facilita accesul la tot ce este românesc.

Locul său preferat din București este Ateneul Român, despre care afirmă că păstrează multe urme ale istoriei și muzicii românești. De altfel, l-a impresionat acest edificiu prin povestea sa și prin faptul că oamenii au donat bani pentru a fi construit. „Acest lucru mi-a arătat dragostea românilor pentru artă. Pentru că îmi place foarte mult mâncarea, muzica și dansurile tradiționale românești, un alt loc de care m-am îndrăgostit este un restaurant celebru din București. Îmi place mult arhitectura și stilul localului și de fiecare dată când vreau să ascult muzică românească sau să mănânc mâncarea mea preferată românească, și anume ciorba de burtă, merg la acest restaurant. Îmi place foarte mult să mă plimb seara prin Piața Unirii și să mă opresc să văd spectacolul de la Fântâni. Atunci când începe spectacolul este ceva magic: apa, muzica și culorile creează o armonie perfectă. Apa parcă formează delfini care dansează pe ritmul muzicii. Sunetul apei mă liniștește și sper că, în viitor, voi scrie o piesă pentru nai inspirată de sunetul fântânilor. Cișmigiu este parcul meu preferat din București. Fiind aproape de Conservator, de fiecare dată când am nevoie de liniște și relaxare, după ore, merg în Cișmigiu, mă așez pe o bancă, închid ochii și respir adânc, ascultând cântecul păsărilor și sunetul vântului. Apoi, deschid ochii și privesc cerul, oamenii care citesc cărți. Am observat că literatura este încă vie în România. Îmi place foarte mult natura, iar vara mă plimb, admir florile și parcul care este foarte curat. Un alt loc preferat este o celebră librărie dintr-o clădire monument istoric. Este un loc foarte frumos și îmi place să mă pierd printre cd-urile și discurile de muzică. Este o oază de liniște, într-un București aglomerat”, mai spune Ioan.

„Sunt fericit în România”

Studentul se gândește la posibilitatea de a se stabili definitiv în București.

Experiențele bune pe care le-a avut în București îl fac pe Ioan să ia în calcul posibilitatea de a se stabili definitiv în România. „Aici, aș putea să cresc mai mult din punct de vedere artistic. Sunt fericit în România. Atunci când eram în Coreea de Sud, din cauza numărului mare de zgârie-nori, aproape că uitasem cum arată frumusețea cerului. Am redescoperit-o în București, Capitala României având multe zone verzi și parcuri din care poți admira albastrul cerului și unde te poți relaxa în natură. Îmi plac foarte mult și oamenii Bucureștiului. Am întâlnit numai oameni buni la suflet, care m-au ajutat de fiecare dată când am avut nevoie, de la profesori, la colegi. Chiar dacă nu cunosc limba română foarte bine, mi-a fost ușor să-mi fac prieteni foarte buni aici. Lucrurile care nu-mi plac sunt aglomerația, traficul infernal, sirenele și claxoanele șoferilor grăbiți, care fac ca Bucureștiul să fie un oraș foarte zgomotos. Când am venit pentru prima dată în București, m-am gândit că este un oraș foarte spațios, unde urbanul și natura coexistă. De asemenea, am observat oamenii. Spre deosebire de coreeni, românii muncesc într-un mod mai relaxat, iar restaurantele sunt locații în care accentul este pus mai mult pe socializare decât pe mâncare. Aceste lucruri să spunem că m-au făcut să conștientizez că sunt într-o țară europeană cu o cultură foarte diferită de țara mea.”, declară muzicianul.

Pentru tânărul venit din Coreea de Sud există multe motive pentru care preferă țara noastră. Ioan susține că, în București, se poate trăi din artă, deoarece în țările europene oamenii încă iubesc să meargă la multe concerte, să asculte și să se bucure de muzica live. „Aici muzicienii pot să organizeze și să susțină concerte foarte ușor. În Asia, de exemplu, viața oamenilor este foarte ocupată. După muncă, oamenii merg acasă imediat să se odihnească pentru următoarea zi. Din păcate, oamenii nu mai sunt interesați de artă, considerând că nu au timpul necesar, uitând că un concert bun poate fi ceva relaxant și odihnitor. Majoritatea oamenilor nu mai vin la concerte și ascultă muzică doar de pe CD-uri sau de pe internet. Deci, cred că în anumite zone ale lumii este mai ușor să trăiești din artă decât în altele”, nuanțează muzicianul.

Integrat perfect în peisajul bucureștean, Jung JongSoo își iubește orașul de adopție pentru că este foarte frumos și are multe obiective turistice mai mult sau mai puțin cunoscute, care merită vizitate. El crede că ar trebui să mizăm mai mult pe atu-urile pe care le are Capitala României și să promovăm mai intens, pe internet, tot ce are Bucureștiul de oferit, astfel încât să afle cât mai mulți străini de oportunitățile turistice pe care le pot descoperi aici. De asemenea, consideră că nu doar clădirile istorice ar trebui reabilitate, ci și blocurile comuniste de lângă. Acest amestec de stiluri arhitectonice reprezintă cartea de vizită a orașului și trebuie să punem accent pe ea.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.