La Chișinău au avut loc mai multe evenimente dedicate Zilei Naționale a României

Date:

Share post:

Pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, Ambasada României la Chișinău a organizat și a participat la o serie de evenimente și manifestări culturale și politico-diplomatice.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, la data de 1 decembrie 2018, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat la Te Deum-ul organizat la Paraclisul Metropolitan ”Sf. Ioan Teologul”. Ulterior, Ambasadorul Daniel Ioniță a participat la spectacolul „Pod de cântec și dans românesc”, organizat de Primăria Municipiului Chișinău la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, se arată într-un comunicat media.

La tradiționala Recepție dedicată Zilei Naționale a României, organizată la data de 30 noiembrie 2018, la Chișinău, au participat peste 1300 de persoane, printre care oficiali de rang înalt ai Republicii Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat, personalități de marcă din domeniile culturii și educației, reprezentanți ai mediului asociativ și academic, oameni de afaceri, personalități, jurnaliști etc.. În discursul său, Ambasadorul Daniel Ioniță s-a referit la semnificația Actului Unirii din 1918, la valorile și principiile care stau la baza României de astăzi și a făcut un scurt bilanț al amplelor relații de colaborare dintre România și Republica Moldova pentru susținerea parcursului european. Totodată, a menționat preluarea de către România, de la 1 ianuarie 2019 a Președinției semestrială a Consiliului UE. Discursul integral al ambasadorului român poate fi accesat pe pagina de internet a Ambasadei României la Chișinău, la adresa http://chisinau.mae.ro/local-news/1695. În foaierul sălii de recepție a fost organizată vernisarea expoziției realizate de către Agenția de presă AGERPRES ”România: Evoluție”, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat la Recepția organizată, la 29 noiembrie 2018, de Consulatul General al României de la Cahul, prilej cu care, în discursul său, s-a referit la lecțiile istoriei și a subliniat relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, precizează aceleași surse.

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Ambasada României în Republica Moldova, Fundația Löwendal, Primăria Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1 și Domeniul Manasia, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova au vernisat, la data de 29 noiembrie 2018, expoziția „Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

La data de 28 noiembrie 2018, Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău au organizat la Sala cu Orgă un concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale a României. Evenimentul a fost susținut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, cu participarea extraordinară a contrabasistului Petru Iuga și a Corului Național de Cameră condus de Ilona Stepan.

De asemenea, în contextul evenimentelor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, autoritățile Republicii Moldova au decis iluminarea, la 1 Decembrie 2018, în culorile Drapelului României a unor clădiri simbol din Chișinău: Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, Muzeul Național de Istorie, Biblioteca Națională, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De asemenea și sediul Ambasada României în Republica Moldova a fost iluminat în culorile drapelului României.

Ambasada României la Chișinău și prin intermediul „Info Anunț adresează mulțumirile sale tuturor partenerilor instituționali, prietenilor și sponsorilor care au făcut, la ceas Centenar, din Ziua noastră Națională o sărbătoare de suflet, luminoasă și curată a tuturor celor care simt românește sau se simt atrași de România

Foto: Ambasada României în Republica Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! ”

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! Despre aceasta vorbim în cele ce urmează. 

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă?

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă? Da, perfect adevărat. Despre aceasta vorbim în continuare.

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național. Cea de-a noua ediție va oferi 30 de burse, fiecare în valoare de 5000 de lei/an școlar/elev

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Foto

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Mai multe amănunte în articolul de astăzi.