Lucrătorii medicali și farmaciștii din Republica Moldova au sărbătorit ziua profesională în acest week-end!

Date:

Share post:

Ziua lucrătorului medical și a farmacistului se sărbătoreşte în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova.

Cu această ocazie în incinta Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), vineri 15 iunie 2018, s-a organizat evenimentul dedicat  lucrătorilor medicali, eveniment la care am participat și noi. MSMPS și Guvernul R. Moldova au adresat cele mai calde felicitări şi sincere mulţumiri întregii comunităţi medicale pentru devotamentul demonstrat în munca de zi cu zi.

Șapte sute de medici din întreaga țară au primit diplome de recunoștință pentru insistenţa şi ardoarea profesională în salvarea vieţii şi sănătăţii populaţiei.

Oaspeții de onoare prezenți la eveniment au fost conducătorii instituțiilor medico-sanitare din țară, președintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie Valentina Buliga, consilierul principal de stat al Prim-ministrului în domeniul sănătății și protecției sociale, Mircea Buga și conducerea MSMPS.

,,Am un respect deosebit pentru toți cei care au îmbrățișat această profesie și le spun din suflet mulțumesc, mulțumesc din partea fiecărui pacient întors acasă după un moment critic. Cu certitudine afirm că profesia de medic, lucrător medical, farmacist, asistent medical este însăși viața ,,acest mesaj vine din partea ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Lucrătorii medicali aduc bucuria continuităţii neamului în fiecare familie, sunt cei care dăruiesc o rază de speranţă suferindului și tratează boala sufletul.

,,Sunt mândru că fac parte din echipa de medici și mă bucur, că nivelul medicinii noastre se apropie nivelul European,, a declarat Gheorghe Ghidirim – chirurg, academician, profesor universitar și primul ministru al Sănătății din Republica Moldova.

Cu discursuri de felicitare a venit și președintele Comisiei sănătate, protecție socială și familie Valentina Buliga: ,,Vom lupta și vom opta în Parlament să obținem o finanțare mai mare din partea bugetului de stat, dar și din partea finanțatorilor străini, pentru diverse reforme și programe în sistemul medical”.

Istoria Zilei lucrătorului medical şi a farmacistului are drept reper anii 1800, atunci când medicul american Wiliamson Crawford Long a folosit pentru prima dată anestezia într-o operaţie. Mai apoi, pentru a evidenţia acest eveniment deosebit şi revoluţionar, autorităţile americane au declarat data de 30 Martie ca fiind Zi Naţională a Medicilor.

În Republica Moldova, Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin Decret prezidenţial în anul 1994, în semn de omagiu oficial adus celor al căror destin profesional este protejarea vieţii umane, a sănătăţii publice.

Actualmente în Republica Moldova lucrează peste 13 mii de medici.

Medica Estetica

 

                                                                                         

spot_img

Articole asemănătoare

Weekend dedicat întregii familii, la Palas: Pet Event revine cu o nouă ediție

Weekend dedicat întregii familii, la Palas: Pet Event revine cu o nouă ediție, iar Auto Deals aduce oferte și reduceri la cele mai noi modele de maşini, motociclete şi scutere.

Eveniment: Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA). Când și unde?

Eveniment: Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA). Când și unde? La aceste întrebări răspundem în cele ce urmează.

Azi s-a dat startul: Concursul Național de Ecologie, Ecoturism și Protecția Mediului ,,Floare de Lotus”

Azi începe Concursul Național de Ecologie, Ecoturism și Protecția Mediului ,,Floare de Lotus”. Mai multe amănunte în acest sens, la Infoanunț.

Invitație! Trăiește emoția competiției și vino pentru a susține naționala României la Euro 2024. Unde?

Invitație! Trăiește emoția competiției și vino pentru a susține naționala României la Euro 2024. Unde? Răspunsul îl veți...