Mai aproape de tine, accesând www.econsulat.ro  

Date:

Share post:

Ghișeul Consular Online s-a dovedit a fi, la Chișinău, un real succes. Miercuri, 5 decembrie 2018, a avut loc o întâlnire a autorităților române cu reprezentanții mass-media, unde s-a efectuat bilanțul activităților consulare pe teritoriul Republicii Moldova, cu accent pe Ghișeul Consular Online, lansat în primele luni ale anului. Deviza acestui serviciu integrat în sistemul informațional este – ”Mai aproape de tine!”

În alocuțiunea sa, Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a subliniat că sistemul de programare online s-a dovedit a fi un real succes și la Chișinău. Consulatul din Republica Moldova este o activitate care funcționează foarte bine, fapt care s-a evidențiat de-a lungul timpului, după cum a subliniat și domnul ambasador al României în R. Moldova.

Începând cu luna februarie a.c., cetățenii din Republica Moldova pot accesa site-ul www.econsulat.ro, aceasta reprezentând o modalitate ușoară, simplă și accesibilă oricui de a trimite de oriunde, de acasă sau de la birou, o cerere pentru a beneficia de serviciile consulare ale României.

Acest sistem informatic modern le permite cetăţenilor români să acceseze informaţii consulare de calitate într-un mod eficient şi transparent, beneficiind de un confort crescut datorită posibilităţii de a interacţiona online cu personalul Ministerului Afacerilor Externe, de a trimite solicitări prin mijloace electronice fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze in mod repetat la ghişeu, eliminându-se astfel barierele birocratice şi cele geografice.

Prin urmare, preluarea şi soluţionarea tuturor cererilor de servicii consulare are loc în timp real, on-line.

Totodată, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni are inclusiv  o componentă de programare pentru solicitanţii de servicii consulare.

Pentru cetăţenii români, proiectul vizează simplificarea procedurilor de soluţionare a serviciilor consulare prestate de Ministerul Afacerilor Externe, ceea ce va duce la creşterea încrederii cetăţeanului în reţeaua consulară a României.

Obiectivele principale ale acestui proiect sunt următoarele:

  • Posibilitatea accesării, mult mai facile, a serviciilor consulare de către cetăţenii români;
  • Uniformizarea serviciilor consulare prestate la nivelul întregii reţele consulare a României;
  • Coordonarea unitară a serviciilor consulare. Astfel, prin intermediul Direcţiei Monitorizare şi Suport Consular se vor putea urmări şi analiza, în timp real, toate serviciile consulare efectuate de către orice misiune diplomatică/oficiu consular;
  • Modernizarea de substanţă a activităţii consulare desfăşurate în cadrul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare prin eliminarea birocraţiei şi a procedurilor greoaie, cât şi prin introducerea instrumentelor informatice specifice secolului XXI în activitatea zilnică a lucrătorilor consulari.

Proiectul www.econsulat.ro, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe Departamentul Consular, cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului României, face parte din Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice Cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională ”Investiții pentru viitorul dumneavoastră” și a fost avizat de Sistemul Informatic pentru managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni – SIMISC.

Astăzi putem spune că”Ghișeul Consular Online” a reușit să fie aproape de cetățeni, așa cum și-a propus încă de la lansare.

                                                                                     Foto și text: Ion Panfil

spot_img

Articole asemănătoare

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră… Foto

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră... Unde anume, vom afla cititnd materialul care urmează.

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. FOTO

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. Unde? Când? La aceste întrebări răspundem azi în cele...

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României - micro-expoziție și recital extraordinar. Azi, la Infoanunț.

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional ... Mai multe amănunte, azi, la Infoanunț.