Mai multe secții de vot și buletine de vot pentru cetățenii din diasporă

Date:

Share post:

Pentru desfășurarea scrutinului electoral din acest an, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de vot, cu 25 mai mult decât în anul 2016. În același timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite 5.000 de buletine, și nu 3.000 cum a fost până în prezent.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executivul de la Chișinău, în scopul creării condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot de către cetățenii din diasporă.

Astfel, numărul secțiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda. În același timp, numărul secțiilor va crește în SUA cu 70%, în Federația Rusă cu circa 40%, în Portugalia și Spania – cu 25%, în Franța și Italia – cu câte 16%, iar în România cu 9 la sută.

La fiecare scrutin, numărul secțiilor de vot este în permanentă creștere:  în anul 2010, în străinătate au fost deschise 75 de secții, în 2014 – 95 de secții, în 2016 – 100, iar in anul curent -125.

Adițional majorării numărului secțiilor de vot în regiunile dens populate de către diasporă, va fi extinsă și aria de exercitare a dreptului la vot. Pentru prima dată vor putea vota cetățenii Republicii Moldova aflați în Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, reprezentații diasporei vor putea acorda sprijin în desfășurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcționari electorali. Doritorii por contacta ambasadele și consulatele, precum și Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În urma modificărilor aprobate, circa 625 de mii de cetățeni din diasporă vor putea participa la vot. Totodată, pentru alegerile din acest an, în secțiile de votare din străinătate va fi distribuit un număr fără de precedent de buletine de vot 2,5 milioane de buletine.

Autor: Sofia Filip
spot_img

Articole asemănătoare

Foto: Cartușe, un pistol și un act falsificat, descoperite la controlul din Aeroportul Chișinău

În Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul controlului special polițiștii de frontieră au depistat cartușe, un pistol și un act falsificat. Documentați pe cazul dat sunt trei cetățeni străini.

Expoziția „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE” merită văzută!

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vă prezintă expoziţia cu caracter temporar „LA PAS PE MELEAGURI BÂRLĂDENE”, ce va fi vernisată sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235.

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.