Mai multe secții de vot și buletine de vot pentru cetățenii din diasporă

Date:

Share post:

Pentru desfășurarea scrutinului electoral din acest an, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de vot, cu 25 mai mult decât în anul 2016. În același timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite 5.000 de buletine, și nu 3.000 cum a fost până în prezent.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executivul de la Chișinău, în scopul creării condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot de către cetățenii din diasporă.

Astfel, numărul secțiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda. În același timp, numărul secțiilor va crește în SUA cu 70%, în Federația Rusă cu circa 40%, în Portugalia și Spania – cu 25%, în Franța și Italia – cu câte 16%, iar în România cu 9 la sută.

La fiecare scrutin, numărul secțiilor de vot este în permanentă creștere:  în anul 2010, în străinătate au fost deschise 75 de secții, în 2014 – 95 de secții, în 2016 – 100, iar in anul curent -125.

Adițional majorării numărului secțiilor de vot în regiunile dens populate de către diasporă, va fi extinsă și aria de exercitare a dreptului la vot. Pentru prima dată vor putea vota cetățenii Republicii Moldova aflați în Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, reprezentații diasporei vor putea acorda sprijin în desfășurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcționari electorali. Doritorii por contacta ambasadele și consulatele, precum și Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În urma modificărilor aprobate, circa 625 de mii de cetățeni din diasporă vor putea participa la vot. Totodată, pentru alegerile din acest an, în secțiile de votare din străinătate va fi distribuit un număr fără de precedent de buletine de vot 2,5 milioane de buletine.

Autor: Sofia Filip
spot_img

Articole asemănătoare

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră… Foto

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră... Unde anume, vom afla cititnd materialul care urmează.

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. FOTO

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. Unde? Când? La aceste întrebări răspundem azi în cele...

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României - micro-expoziție și recital extraordinar. Azi, la Infoanunț.

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional ... Mai multe amănunte, azi, la Infoanunț.