MAI Republica Moldova anunță deschiderea Forumului Internațional “Siguranța Online a Copiilor”

Date:

Share post:

MAI Republica Moldova anunță deschiderea Forumului Internațional “Siguranța Online a Copiilor”.
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova anunță deschiderea Forumului Internațional “Siguranța Online a Copiilor”, care are loc la Chișinău între 15 și 16 februarie 2024.
Forumul reunește experți internaționali, reprezentanți guvernamentali, oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanți ai Senatului României, Miniștri din Guvernul Republicii Moldova, diplomați, specialiști în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), precum și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta și a colabora în domeniul protecției copiilor în mediul online.

Deschiderea Forumului este făcută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de Comisara Europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada Moldova”, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA și al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Principalele subiecte abordate la forum

–    Inițiative legislative și bune practici la nivelul UE și național în răspunsul la abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor;
–    Analiza strategiilor și legislației europene pertinente și experiența Irlandei în abordarea integrată a măsurilor de siguranță online a copiilor;
–    Combaterea abuzului sexual online prin cooperare intersectorială și standarde de activitate ale organelor de drept;
–    Implementarea Regulamentului privind Serviciile Digitale și prioritățile naționale în contextul agendei de aderare la Uniunea Europeană;
–    Educația digitală și dezvoltarea competențelor de siguranță online pentru copii, cu un accent pe politici la nivelul UE;
–    Prevenirea secundară prin măsuri centrate pe agresori sexuali, inclusiv crearea unui registru național al agresorilor sexuali.

Un accent al forumului este Târgul ONG-urilor, o expoziție dedicată prezentării de resurse, tehnologii și materiale axate pe protecția copiilor în mediul digital și siguranța online. Acest târg a oferit o platformă pentru schimbul de idei și soluții inovatoare între diverse organizații.

Evenimentul este transmis live pe pagina de facebook a MAI în limbile engleză și română:


ROU https://www.facebook.com/MinisterulAfacerilorInterneRM/videos/186221224584300/ 
ENG https://www.facebook.com/MinisterulAfacerilorInterneRM/videos/1326539471344196/ 

De asemenea, oricine are posibilitatea de a acorda întrebări vorbitorilor prin intermediul formularului accesat pe: https://forms.gle/egyYnraRfqBHE2WZ9

Cu un cuvânt de început a venit Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Protecția copiilor nu poate fi doar un obiectiv politic sau guvernamental, ci un imperativ etic și moral la care avem obligația să contribuim cu toții – părinți, societate, instituții ale statului și chiar structuri de colaborare internațională…Integrarea europeană înseamnă și o întreagă rețea de state care luptă împreună pentru o mai bună siguranță a copiilor; înseamnă și mecanisme mai eficiente de protecție a celor mici.”

Comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat importanța continuării colaborării și a schimbului de bune practici la nivel internațional: “Problema abuzului sexual asupra copiilor nu este una ușor de vorbit. Dar trebuie. Un copil nu are putere.  Dar îi o dăm noi. Trebuie să folosim puterea noastră pentru a ajuta să punem capăt abuzului sexual asupra copiilor. Îl felicit pe Președintele Sandu și Guvernul Republicii Moldova pentru că au acordat prioritate acestei lupte. Am făcut o legislație detaliată a UE pentru a ne asigura că avem termene de prescripție mai lungi pentru a raporta crimele și pentru a lupta împotriva utilizării inteligenței artificiale pentru a crea noi imagini bazate pe materiale de abuz sexual asupra copiilor.”

Opinie avizată

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a evidențiat: “Prin statutul de membru a rețelei globale INHOPE, primit în 2023, MAI și-a propus să conecteze strategia națională în domeniul afacerilor interne cu viziunea UE privind combaterea crimei organizate pe dimensiunea exploatării sexuale a copiilor, care setează noi prerogative și direcții de dezvoltare în domeniu pentru perioada 2022 – 2026, printre care dezvoltarea cooperării interinstituționale pentru creșterea capabilităților de protecție a copiilor față de abuzul și exploatarea sexuală online și sporirea capacității de răspuns în identificarea agresorilor. Totodată, în materie legislativă, pe lângă ratificarea mai multor tratate internaționale cum ar fi Convenția Budapesta și Convenția Lanzarote, specialiștii noștri împreună cu cei de la justiție lucrează pentru înlăturarea unor bariere și lacune în legislația națională din Codul penal, Codul de procedură penală și din legea cu privire la serviciile societății informaționale, care îngreunează identificarea agresorilor și atragerea la răspundere imediată a acestora.”

Un pas important în …

De asemenea, la ceremonie, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a adăugat :

Forumul marchează un pas important în avansarea agendei de protecție a copiilor în mediul online în Republica Moldova, aliniindu-se la standardele și directivele europene. Acest eveniment subliniază angajamentul ferm al Republicii Moldova și partenerilor săi internaționali în asigurarea unui mediu digital mai sigur pentru toți copiii”.

Prin eforturi unite și colaborare internațională, ne angajăm să transformăm internetul într-un mediu sigur pentru toți copiii.

Uniți în efortul globale pentru protecția copiilor în mediul digital!

Text și foto:
Direcția informare, comunicare cu mass media,
protocol și ceremonial
Ministerul Afacerilor Interne
Republica Moldova

Foto (deschidere): Facebook

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.