„Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, la Complexul Muzeal Arad

Date:

Share post:

Complexul Muzeal Arad deschide seria expozițiilor din acest an de la Sala „Clio” și sărbătorește, alături de Foto Club Pro Arad – „Ziua Artei Fotografice din România”, cu vernisajul expoziției „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a), marți, 11 ianuarie, ora 14.00.

Evenimentul vine ca o continuarea a expoziției desfășurate în 2019,care s-a dovedit a fi un succes în muzeele din Transilvania, după cum ni se transmite printr-un comunicat emis spfre difuzare redacției INFO ANUNȚ. Fotografiile-document digitalizate și expuse la acestă ediție, pot fi admirate de public în spațiul expozițional de la Sala „Clio” (str. Horia 10), în perioada 11 ianuarie – 6 februarie 2022. Expoziția „Mari fotografi din Transilvania” aduce în atenția publicului mai mulți reprezentanți ai domeniului fotografiei ce și-au desfășurat activitatea la sfârșitul secolului XIX și în secolul XX în Transilvania. În posterele expoziției apar artiștii-fotografi – Lajos Mezey (1820-1880), din Oradea, Theodor Glatz (1818-1871), Kamilla Asbóth (1838-1908) și Emil Fischer (1873-1965), din Sibiu, Ludwig Friedrich Schuller (1826-1906), din Sighișoara, dr. Adalbert Cserni (1842-1916), din Alba Iulia, Leopold Adler (1848-1924) din Brașov, Mátyás Huszthy (1876-1955), din Baia Mare, Iuliu Pop (1915-1996) și Ioniță G. Andron (1917-1989), din Satu Mare. În expoziția de la Arad va fi prezentă o parte din impresionanta colecție de aparate fotografice a artistului fotograf Nelu Scripciuc, aparate utilizate fie în studiourile fotografice arădene de la începutul secolului XX, fie de artiștii fotografi arădeni consacrați. Piesa de rezistență a colecției o reprezintă aparatul de fotografiat Rolleiflex al regretatului artist fotograf arădean Francisc Kelen. De altfel, un segment al expoziției este dedicat artistului fotograf născut la Arad în anul 1924, fondatorul Foto Club Arad în anul 1968, al cărui președinte a fost până în anul 1976.
Dacă cineva nu a avut viaţă plictisitoare, acela a fost cu siguranţă Francisc Kelen. Mult mai apreciat la Salzburg decât la Arad, mult mai respectat în Insulele Baleare decât în oraşul unde a muncit jumătate de secol în acelaşi domeniu al artei fotografice – aşa se definea părintele fotografiei de presă din Arad”, spun specialiștii Asociației Fotografilor Profesioniști Foto Club Pro Arad, care redau și istoricul ce urmează.
Artistul fotograf Francisc Kelen s-a născut la Arad în 23 februarie 1924. Înainte de 1960 a lucrat în domeniul sportiv. A fost o perioadă şeful Secţiei de Instruire Sportivă pe probleme tehnice, a judeţului Arad. În 1950 era comandantul lotului naţional de sporturi nautice, canotaj academic de caiac şi canoe. A lucrat la Snagov cu lotul olimpic, pentru pregătirea olimpiadei de la Melbourne. Avea 26 de ani. A revenit acasă, la Arad. Se simţea obosit. Era un loc vacant în presă, atunci începeau să se formeze secţiile de fotoreportaj. A început să construiască două sau trei laboratoare foarte frumoase. Apoi a rămas în domeniul acesta.
Din anii 1960, când a început fotografia de presă în Arad, odată cu amenajarea primelor laboratoare foto în redacţiile ziarelor Flacăra Roşie şi Vörös Lobogó, putem spune că a devenit fotograf profesionist și artist fotograf.
În anul 1968 a fondat Foto Club Arad, al cărui președinte a fost până în anul 1976.
Tot din anul 1968 a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, având carnetul de membru cu numărul 234, fiind și primul membru din Arad al acestei asociații.
A intreprins călătorii de studii și schimburi de experiență în domeniul fotografiei în: Israel-1972,Germania – 1974, la Agfa-Leverkusen -1976, Elveția și Austria -1981, Germania – Oerlinghausen, Simpozion Internațional de Artă Fotografică -1983, Tabăra Internațională de Artă Fotografică Zalaegerszeg – Ungaria – 1991, la Salzburg-Austria în anii 1993, 1995 și 1996.
În anul 1975 a organizat primul Simpozion Național de Artă Fotografică la Arad.
A participat la numeroase expoziții de grup din țară precum și la saloanele interjudețene, dar a fost prezent și la Saloanele Internaționale ale României, organizând la Arad al 10-lea Salon Jubiliar Internațional al României.
Din anul 2008 a fost președinte onorific al Asociației Fotografilor Profesioniști Foto Club Pro Arad”. La realizarea expoziției itinerate la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad au participat: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie din Sighişoara, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov și Muzeul Judeţean Satu Mare, Complexul Muzeal Arad și Asociația  Fotografilor Profesioniști Foto Club Pro Arad.
Text și foto: Serviciul proiecte,
educație muzeală și marketing cultural
COMPLEXUL MUZEAL ARAD
spot_img

Articole asemănătoare

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la … Galerie foto

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la ... Pentru a afla unde și mai multe amănunte despre acest minunat eveniment, citim informațiile în cele ce urmează.

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Fotografii fascinante

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Muzeul Fotbalului vă invită să petreceți sărbătorile într-un mod unic.

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Foto

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Despre aceasta vorbim pe larg în cele ce urmează.

Nou în Palas Campus. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț

Nou în Palas Campus Iași. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț. Pentru a afla în ce constă această noutate, citim articolul care urmează.