Mariano Jose Castro, artistul argentinian pe care dragostea l-a adus la București

Date:

Share post:

Mariano Jose Castro este un artist cu recunoaștere internațională, un artist care a cântat pe mari scene ale lumii, dar care numește orașul București „acasă”. Cea care l-a îndemnat să se stabilească în țara noastră a fost dragostea, Simona, soția sa, fiind româncă. S-au căsătorit în 2013, în Buenos Aires, și au decis că este mai bine pentru ei să locuiască la București.

Născut în Buenos Aires, Argentina, Mariano a descoperit muzica de timpuriu. La șase ani, studia deja, la școală, flaut și chitară, iar spre adolescență s-a îndreptat și către pian. A făcut facultatea (Conservatorul Muzical Melani) în localitatea natală, având marele avantaj că Buenos Aires este o capitală culturală a Americii Latine, datorită faptului că orașul a fost creat și dezvoltat de imigranți europeni.

Are dublă specializare: pian și chitară. Artistul argentinian este un muzician complex (pianist, chitarist, compozitor, orchestrator etc), care a susținut peste 30 de turnee internaționale în orașe din Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Elveția, Germania, România, Franța, Rusia, Portugalia, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda, Cehia și Lituania.

Mariano Castro a fost nominalizat de două ori la premiile Latin Grammy Awards (2009 şi 2010), la categoria „Cel mai bun album de tango”.

Probabil ce m-a împins către acest domeniu a fost posibilitatea de a exprima sentimente fără cuvinte. Nu eram conștient de acest lucru atunci când eram copil. De mic îmi era greu să-mi exprim sentimentele prin cuvinte, dar în același timp eram sensibil. Prin limbajul muzical am găsit o cale de a-mi exprima sentimentele, de a-mi arăta sensibilitatea și de a fi cumva mai aproape de oameni”, ne spune Mariano.

Nu este simplu să-ți dezvolți o carieră în acest domeniu, artiștii profesioniști fiind nevoiți să lupte zi de zi pentru a reuși. Muzicianul din Argentina nu a renunțat nici măcar o secundă la visul său, are încredere în ceea ce simte și în ceea ce vrea și lucrează intens pentru a ajunge acolo unde își dorește. „Nu e ușor, nici acum, dar este o luptă demnă”, punctează Mariano.

Mariano Castro a cântat pe multe scene mari ale lumii.

Are și un sfat pentru copiii care își doresc să urmeze un drum în artă. „Dacă le place ceea ce fac, să meargă mai departe, să își urmeze visele. Este foarte important să știe ce își doresc și ce le place, să nu îi lase pe alții să le spună ce ar trebui să le placă. Când nu știi ce vrei sau ce îți place e mai greu să decizi să fii artist. Clar că nu e suficient doar talentul. În perioada în care am fost profesor, am putut verifica faptul că un copil care nu era „atât de talentat”, dar era constant, știa ce vrea și lucra pentru asta, iar după un timp îi depășea ușor pe copiii „talentați”. Talentul nu asigură nimic. Ajută, dar fără muncă și perseverență e aproape inutil”, explică muzicianul.

Bucureștenii ar trebui să aprecieze că au un oraș sigur

Mariano a ajuns pentru prima dată în București în 2009, în timpul unui turneu prin Europa. „Am fost impresionat să văd cât de primitori sunt oamenii, întotdeauna m-am simțit bine aici și sunt tare recunoscător pentru asta. Prima impresie și primul impact a fost în legătură cu arhitectura orașului. Aici poți vedea palate aristocrate, parcuri impecabile ca în Austria, așezate lângă un bloc în stil comunist. Este un „amestec” de care până atunci nu știam. În general, prima impresie a fost pozitivă. De altfel, în Argentina se știe puțin despre România, așa că am venit fără prejudecăți”, își amintește artistul.

Vizita din 2009 a fost urmată de altele, iar în 2011, atunci când a avut un nou turneu prin Europa, și-a cunoscut viitoarea soție în București și astfel destinul i s-a schimbat. „M-am stabilit în România după ce m-am căsătorit, în Buenos Aires, în 2013 cu Simona, o româncă. Am decis să ne stabilim în București, unde ea lucrează, deoarece era mai ușor pentru mine să fiu într-o țară străină. Am ținut cont de faptul că eu aveam multe concerte în Europa, așa că am decis să ne stabilim în București”, povestește Mariano.

Muzicianul argentinian a realizat, în 2018, aranjamentele orchestrale pentru 18 cântece din repertoriul Mariei Tănase.

Și nu-i pare rău că a făcut o astfel de alegere. Timpul petrecut la noi în țară l-a făcut să iubească Bucureștiul. Îi place că orașul are parcuri îngrijite, îi place liniștea de aici. „Venind din Buenos Aires, consider că Bucureștiul este o capitală liniștită. Este aglomerată, dar cu o densitate a populației mai mică în comparație cu alte capitale. Și îmi place această liniște. Îmi place viața culturală (teatre, muzee etc) și îmi place să petrec iarna aici, o iarnă cu totul altfel decât în Buenos Aires. Îmi place și că mă simt în siguranță în București, între multe alte lucruri. Bucureștiul este o capitală în care ești în siguranță. Poate multă lume de aici nu realizează acest lucru, dar comparând cu alte orașe mari, este de remarcat. De exemplu, verișoara mea locuiește în Bologna, Italia, și mi-a spus că nu-și poate lăsa geanta în mașina parcată de teamă că îi este spart automobilul de către hoți. În București, muzicienii își lasă duba parcată în stradă, plină de echipamente și instrumente, fără frică. Ceea ce nu îmi place este să văd atât de multe mașini pe stradă. Eu nu conduc, acesta este aportul meu pentru traficul din București. Și alte chestii care nu îmi plac, în general, oriunde în lume, sunt lipsa de respect, murdăria, corupția, lipsa de coduri și principii, lucruri pe care le găsești atât aici cât și în Argentina”, declară muzicianul.

Parcurile din București îl încântă, iar de Herăstrău îl leagă un sentiment aparte, deoarece este locul în care a susținut concertul din 2011, atunci când și-a cunoscut soția. Simona a fost unul dintre organizatorii evenimentului. „Acum îmi place să alerg și să mă plimb cu bicicleta prin Parcul Herăstrău. Un alt loc pe care îl iubesc este Ateneul Român, este un loc magic și important pentru muzica și cultura din București. O mare bucurie personală a fost să ajung să cânt pe această scenă, acolo unde au pășit personalități imense din muzica clasică”, precizează Mariano.

Mariano Castro are la activ peste 30 de turnee internaționale.

Și Centrul Vechi se înscrie printre locurile sale preferate din Capitala României, deoarece se aseamănă cu zone similare din alte orașe ale lumii. În plus, este locul care îi amintește de primele vizite pe care le-a făcut în București.

De asemenea, Aeroportul Henri Coandă îi dă un sentiment special, pentru Mariano aeroporturile fiind ferestre către lume. „Îmi place și Ambasada Argentinei. De fapt reședința ambasadorului, deoarece acolo ne întâlnim toți argentinienii care suntem în București, petrecem ziua națională, facem activități culturale, concerte și, cel puțin în momentul în care suntem acolo, ne simțim ca la noi în țară și ne bucurăm împreună. Atunci când avem timp liber, mergem la concerte, la cină cu prietenii, la diferite evenimente culturale. Încerc, împreună cu soția mea, să avem și o viață socială, iar acest lucru nu însemnă neapărat un loc specific. În rest, petrec mult timp liber și în studioul meu, locul în care muncesc, dar în care experimentez. Este important pentru mine să am un loc în care să pot crea, momentele creative apar și în timpul liber”, ne mai spune Mariano.

Capitala României s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani

Toți străinii care trăiesc de ceva timp în România susțin, fără nicio ezitare, că Bucureștiul s-a schimbat foarte mult. Orașul s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere cultural, sunt mai multe concerte, festivaluri, industria de entertainment a crescut. Toate aceste schimbări ajută Capitala României să aibă mai multă prezență în peisajul cultural european sau global. „Adevarul este că un festival așa cum este Festivalul George Enescu nu se găsește ușor niciunde în lume și mă bucur că este un festival apreciat atât în România cât și în străinătate. România este o pepinieră de talente. Și nu doar eu spun acest lucru. Au fost mulți muzicieni străini care au declarat acest lucru. Liceele de muzică, în care copiii învață de mici la un nivel foarte bun, sunt cele care ajută mult. De exemplu, am fost invitat în noiembrie, anul trecut, în Lugoj, să predau un MasterClass de pian pentru elevii liceului de muzică de acolo. Trebuia să lucrez, în special, cu doi dintre acești elevi. Ei au câștigat un concurs internațional de pian, cu o lucrare a compozitorului argentinian Astor Piazzolla. Am fost surprins atunci când au cântat pentru mine. Au interpretat excelent! Și despre învățământul de specialitate din București am o părere foarte bună și aici mă refer mai ales la Universitatea Națională de Muzică din București. Am avut norocul să cânt cu aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și se vede și se aude imediat că instrumentiștii sunt foarte bine pregătiți. Cunosc personal profesori de la U.N.M.B. și sunt excelenți profesioniști, de nivel internațional și foarte iubiți ca profesori. Din punct de vedere pedagogic, nu sunt 100% de acord cu metodele lor, dar ies din universitate muzicieni cu un nivel excelent, mult mai buni decât în alte țări. Se poate vedea acest lucru, deoarece se întâlnesc muzicieni români în toate orchestrele simfonice importante din Europa. Înseamnă că învățamântul muzical este bun în România”, punctează muzicianul.

Mariano Castro este un artist internațional extrem de implicat în viața culturală a Bucureștiului, de-a lungul timpului făcând parte din multe proiecte importante pentru scenele din țara noastră. De multe ori, a exportat aceste evenimente și în afara granițelor, devenind astfel un ambasador al României.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.