Măsuri pentru evitarea epidemiilor

Date:

Share post:

Ministerul Sănătăţii de la București a cerut, în aceste zile, reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu autoritățile locale și să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii.

Prin urmare, pentru a preîntâmpina înregistrarea unor eventuale epidemii, direcţiile de sănătate publică vor supraveghea populaţia din punct de vedere epidemiologic şi vor verifica inclusiv calitatea apei potabile în zonele afectate, prin asanarea şi dezinfecţia fântânilor.

Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi vor fi verificate stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Mai mult se va suplimenta personalul medical, în funcție de necesități”, se arată într-un anunț informativ.

Supraveghere

De asemenea, va fi asigurat transportul gravidelor, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, dializaţilor şi copiilor care au nevoie de servicii medicale. După caz, reprezentanţii DSP-urilor vor înregistra populaţia afectată pentru a declanşa campanii de vaccinare împotriva hepatitei A si tetanosului. Se va realiza supravegherea condițiilor de igienă în adăposturile temporare organizate pentru persoanele sinistrate, ramase fără acoperiș deasupra capului. Direcțiile de sănătate publică sunt în măsură, totodată, să supravegheze medicii de familie care vor asigura asistenţa medicală și prin monitorizarea stării de sănătate a populaţiei din zonele afectate.

Măsuri necesare 

Ministerul Sănătății a decis ca direcțiile de sănătate publică trebuie să informeze populația cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

  1. a) să consume apa îmbuteliată, să nu bea apa direct din fântâni sau de la robinet;
  2. b) să utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiarta si racita;
  3. c) să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
  4. d) să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora;
  5. e) să evite expunerea prelungită la frig/umezeală,
  6. f) să  păstreze alimentele în condiții igienice;
  7. g) să respecte igiena individuală;
  8. h) la primele semne de boala să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.

Comunicarea autorităților Statului cu populația, precum și dialogul intern,  oportun al reprezentanților instituțiilor abilitate, în cazul situațiilor neprevăzute, sunt punctele cheie ale existenței noastre liniștite. Și aceasta deoarece manifestările meteorologice sunt întotdeauna imprevizibile. Așa că și de această dată, paza bună trece primejdia rea!

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată. Până nu de mult, căutam remedii de însănătoșire în diferite colțuri ale țării (România n.r.), pe la numeroși medici renumiți, cu diferite recomandări pe care le-am adunat în timp.

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu …

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu ... Pe 20 mai sarbatorim Ziua Mondiala a Albinelor, o ocazie perfecta pentru a recunoaste si aprecia contributia acestor miracole ale naturii la bunastarea noastra.

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul … Foto

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul ... Pentru a afla care este muzeul citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Foto

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Acesta este subiectul pe care îl dezvoltăm în continuare, azi, la Infoanunț.