În această duminică, 7 octombrie 2018, peste 175 de participanți, printre care copii, adolescenți, părinți și mentori în domeniul Tehnologiilor Informaționale s-au reunit la MegaDojo Chișinău – eveniment de anvergură din Republica Moldova dedicat educației informale în domeniul IT.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul săptămânii Europene a programării EU Code Week și face parte din programul CoderDojo Chișinău, care reprezintă activități gratuite de învățare a programării ghidate de specialiști IT voluntari, numiți mentori CoderDojo.
La CoderDojo, copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani învață să depășească nivelul unor simpli utilizatori de jocuri, aplicații mobile sau site-uri și să învețe cum să dezvolte propriile produse IT, se arată într-un comunicat media emis redacției noastre.
MegaDojo Chișinău a fost organizat cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în colaborare cu Fundația Est-Europeană, companiile Pentalog și Ellation, fiind găzduit de Centrul de Excelență în TIC – Tekwill.
Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate: ”Majoritatea profesiilor viitorului vor avea nevoie nu doar de abilități digitale, dar și de cunoștințe de bază în programare. De aceea, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, susține activitățile STEM în școli, dar și extra-curricular, așa cum este CoderDojo, pentru ca să avem o forță de muncă aptă pentru carierele secolului 21”.
Programul MegaDojo Chișinău 2018 a inclus ateliere cu roboțeii Ozobot, programare Scratch, Web, jocuri și design, familiarizare cu tehnologia de imprimare 3D, prezentări ale instalației-cub din LED-uri programate cu Arduino.
Diversele activități au fost ghidate de un număr de 25 de mentori CoderDojo Moldova. Participanții au fost împărțiți în grupuri de câte 10-12 membri, în funcție de aria de interese și categoria de vârstă. Echipa care s-a clasat pe locul 3 la olimpiada mondială de robotică din Mexic a oferit o prezentare a robotului de competiție.
Nichita Moglan, participant, 12 ani. “Am frecventat anul împrejur în fiecare sâmbătă CoderDojo și azi sunt la MegaDojo Chișinău 2018 pentru că îmi place să depășesc starea pasivă de utilizare a calculatorului, ci să creez aplicații, site-uri și jocuri.”
Rodica Ciorbă, mentor voluntar: ”CoderDojo ajută copiii să-și descopere vocația pentru programare. Aici ei testează domeniul și, dacă nu au această pasiune renunță, iar dacă văd rezultate bune atunci continuă și excelează”
Ion Prida, mentor voluntar: “Consider că e absolut necesar să împărtășim cunoștințele noastre în domeniul programării cu copiii și să îi inspirăm de mici să se orienteze spre o carieră în IT”.
Una dintre beneficiarele CoderDojo este și Victoria Mutruc, care după ce a frecventat doi ani grupurile de programare, a creat propriul site, iar la MegaDojo Chișinău 2018 și-a încercat puterile în a fi mentor.
Victoria Mutruc,14 ani: “După ce am învățat să programez și am creat site-ul meu Memory Journal, dedicat persoanelor ce suferă de demență, astăzi am explicat eu la rândul meu copiilor nou-veniți cum se creează site-urile. Așa l-am susținut pe mentorul meu Ion Prida, căruia îi mulțumesc că m-a susținut timp de un an să realizez proiectul meu web.”
În secolul 21, tehnologiile evoluează cu pași rapizi, iar una din temele actuale în acest domeniu este Inteligență Artificială. Părinții care și-au însoțit copiii la MegaDojo au avut parte de o prezentare despre cum sunt utilizate tehnologiile Machine Learning în prezent și ce impact vor avea ele în viitor asupra vieții noastre.
Aurelia Gândea, părinte: “E profesia viitorului, așa că îl încurajez pe băiatul meu care are 12 ani să învețe programarea. Sunt mândră că el are pasiune pentru IT și și-a dezvoltat competențe digitale avansate.”
Pe parcursul anilor 2016-2018, un număr total de peste 250 de copii au frecventat cele șase cluburi CoderDojo din Chișinău.
USAID și Guvernul Suediei susțin, prin intermediul Proiectului de Competitivitate, dezvoltarea Educației STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în Republica Moldova, prin desfășurarea unor programe educaționale pentru copii și tineret, printre care Roboclub și FIRST LEGO League, Clasa Viitorului, CoderDojo, GirlsGoIT, etc. care au drept scop familiarizarea copiilor cu deprinderi necesare pentru o carieră în tehnologie și IT. La moment, peste 9000 de copii și tineri beneficiază de programele educației STEM susținute de USAID și Guvernul Suediei.
Foto: CoderDojo Chisinau