Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a urat mult curaj celor 55 de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI care în această seară, la ora 21.00, au urcat în autospeciale și au plecat în misiune spre zona Turciei care a fost cea mai afectată de cutremurele din ultimele două zile.
„Două seisme de o magnitudine neobișnuit de puternică au zguduit noaptea trecută și astăzi Turcia și Siria. Cutremurele au făcut mii de victime, au distrus un număr impunător de clădiri și obiecte de infrastructură, mii de oameni rămânând sub dărâmături. Tragedia prin care trec oamenii din regiunile afectate este de neimaginat”, a spus Maia Sandu.
Salvatorii moldoveni vor pune umărul, alături de salvatori din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate.
„Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea – veți munci fără pauze, luptând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă! Transmit condoleanțe familiilor lovite de această calamitate și le urez forță de muncă, curaj și speranță tuturor celor care luptă contracronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului”, a concluzionat șefa statului moldovenesc.
IGSU, informații
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) este o structură subordonată Ministerului Afacerilor Interne.
Protecția civilă a Republicii Moldova reprezintă un sistem de masuri și acțiuni, întreprinse pe scara întregului stat pe timp de pace și de război, în vederea asigurării protecției populației, proprietății în condițiile calamităților naturale și ecologice, avariilor și catastrofelor, epizootiilor, incendiilor.
În scopul reglementarii activității structurilor Apărării Civile a Republicii Moldova și în conformitate cu declarația de independență a Republicii Moldova, în anul 1991, Președintele Republicii prin Decretul nr.244 din 24 decembrie 1991 “Cu privire la Apărarea Civilă a Republicii Moldova” a decretat trecerea sub jurisdicția Republicii Moldova a Statului Major al Apărării Civile, a instituțiilor și organelor lui de comandă, precum și a unităților militare ale Apărării Civile a URSS, dislocate pe teritoriul republicii.
Prin decretul menționat s-a stabilit că toate bunurile Statului Major al Apărării Civile a Republicii Moldova și ale instituțiilor din subordine, armamentul și baza tehnico-materiala a unităților militare ale Apărării Civile a URSS, dislocate pe teritoriul republicii sunt proprietatea Republicii Moldova.
În continuare prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.265 din 14 mai 1993 Statul Major al Apărării Civile a fost trecut în subordinea Ministerului Apărării.
Ulterior, prin Directiva Marelui Stat major al Forțelor Armate ale Republicii Moldova nr. 17/018 din 01 septembrie 1993 Statul Major al Apărării Civile a fost reorganizat în Departamentul Protecție Civilă și Situații Excepționale.