Mesajul IGSU la începerea școlilor

Date:

Share post:

În contextul începerii anului școlar Creşterea nivelului de protecţie este un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Istoric: În ultimele 12 luni au fost derulate 3.970 de controale de prevenire la unități de învățământ, care au avut rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.

Aspecte: Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor au vizat: • asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor; • dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora; • funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor; • funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare.

Important: în aceeași perioadă de referință, pe timpul acțiunilor desfășurate în unitățile de învățământ au fost executate peste 6.600 de instruiri și exerciții de evacuare și intervenție, la care au participat mai bine de 220.000 de preșcolari, elevi, cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ.

Informație: În cadrul acestor activități, participanților le-au fost prezentate campaniile naționale de informare derulate de IGSU, așa cum este campania Nu tremur la cutremur! În acest fel, elevii și cadrele didactice înțeleg mai bine riscurile şi sunt informați asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.

Acțiuni: În afara acestor acțiuni, una dintre activitățile care a contribuit și contribuie substanțial la informarea și pregătirea populației, implicit a copiilor, este referitoare la Caravana SMURD „Fii Pregătit” și Centrul Mobil de Instruire a Populației pentru Răspuns la Situații de Urgență. Astfel, începând cu luna mai a acestui an, au fost reluate acțiunile celor două centre mobile de pregătire, care au desfășurat activități în 12 județe, precum și în municipiul București.

Instruiri: Acest tip de instruiri vor continua și în perioada următoare, urmând ca mai multe localități și unități de învățământ să fie vizitate de colegii noștri. În acest fel, participanții la sesiunile de instruire pot învăța modul de acordare a măsurilor de prim ajutor și pot lua parte la simularea unor situații de urgență complexe, precum incendiile din locuințe, condiții meteo extreme sau simularea realistă a unui cutremur și a modalității în care acesta se percepe într-o casă sau într-un apartament.

Autorizarea: În ceea ce privește procesul de autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, structurile inspecției de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.

Categoria de construcții cu destinația de învățământ cunoaște o dinamică continuă, care depinde substanțial de lucrările de modificare care se execută. Important este ca aceste modificări constructive să fie finalizate și să se întreprindă demersurile necesare pentru a obține autorizația de securitate la incendiu.

Obținerea actului administrativ în discuție reprezintă o validare a îndeplinirii cerinței fundamentale „securitate la incendiu”, ceea ce conduce și la creșterea gradului de siguranță a preșcolarilor, elevilor și personalului didactic care își desfășoară activitatea în spațiul respectiv.

Important de menționat este faptul că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției, respectiv autorității publice locale care are în administrare respectivele clădiri sau unității de învățământ.

Odată cu începerea anului școlar, unitățile subordonate din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor intensifica acțiunile de îndrumare și control la aceste categorii de obiective și vor continua organizarea exercițiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii și cadre didactice.

Anunț: Specialiștii vor intensifica activităţile derulate în colaborare cu inspectoratele şcolare teritoriale, pe linia educării şi instruirii elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar în domeniul situaţiilor de urgenţă, prin executarea periodică a unor recunoaşteri în teren la unităţile de învăţământ, pentru a stabili modul de intervenție în cazul producerii unor eventuale situații de urgență.

Acțiunile vor fi completate de organizarea periodică de exerciții de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă (în majoritatea dintre acestea fiind exersat modul de comportare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur), destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru elevi și cadre didactice, se arată într-o declarație de presă a IGSU.

Text: Filip Gheorghe

Foto: arhiva

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?