Minunat! 70 de copii din medii vulnerabile au beneficiat de servicii psihologice și o masă caldă pentru prevenirea abandonului școlar

Date:

Share post:

Minunat! 70 de copii din Iași, din medii vulnerabile, au beneficiat de servicii psihologice și o masă caldă pentru prevenirea abandonului școlar.

Asociația Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Fundația Orange au derulat proiectul: Soluții gustoase pentru rezultate fructoase”, proiect dedicat prevenirii abandonului școlar, prin care au fost oferite servicii integrate pentru 70 de copii aflați în risc educațional.

Despre acest proiect cu beneficii multiple

Proiectul a avut ca scop prevenirea abandonului școlar prin oferirea unui pachet integrat de servicii: masă caldă, recuperare psiho–socio-educațională pentru 60 de copii aflați în dificultate din zona cartierului Dacia – Șes Bahlui, cu vârste cuprinse între 4 – 15 ani.

Activitățile proiectului s-au desfășurat în perioada iulie – decembrie 2024, în cadrul Centrului educațional „Căsuța cu Cireșe” al Asociației Salvați Copiii Iași, fiind finanțat prin programul anual Susține un ONG al Fundației Orange, care încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Ce ne-am propus?

  • Să creștem numărul participanților la activitățile socio-educaționale din cadrul Centrului, prin asigurarea unei mese calde timp de 6 luni pentru 60 de copii;
  • Să susținem organizarea unui program de grădiniță estivală pentru 10 copii care nu au posibilitatea parcurgerii etapei preșcolare, din motive socio-economice.

Un impact considerabil asupra copiilor din …

La finalul proiectul, putem declara să acesta a avut un impact considerabil asupra copiilor din zona Dacia – Șes Bahlui, contribuind la:

  • Reducerea riscului de abandon școlar pentru 70 de copii (59 din învățământul primar și gimnazial, 11 preșcolari) și
  • Oferirea unei șanse de a avea acces la educație timpurie pentru 11 copii, care altfel nu ar fi putut beneficia de această etapă esențială.

Este bine să știm

Copiii României continuă să fie cei mai vulnerabili la nivelul Uniunii Europene, conform EUROSTAT, 41,5% dintre ei aflându-se în risc de sărăcie sau excluziune socială.

În ceea ce privește disparitățile generate de mediul de locuire, datele din 2022 continuă să arate diferențe semnificative: indicatorul atinge niveluri de 18,9% în marile orașe, 30,8% în orașele mici și 47,9% în mediul rural pentru toate grupele de vârstă (Sursa: Baza de date Eurostat, Persons at risk of poverty or social exclusion by degree of urbanisation, accesat la 8 ianuarie 2024).

În plus…

Aceste statistici evidențiază clar impactul sărăciei și inflației asupra traiului zilnic, în special în cazul familiilor cu copii. Pentru copii, subnutriția continuă duce la încetinirea creșterii și la tulburări cognitive, la o educație redusă și la o viață cu venituri mai mici.

Acest proiect a oferit copiilor o masă caldă zilnic, activități de recuperare psiho-socială, activități educaționale și de recuperare școlară, dar și activități de recreere și socializare.

Opinii

Majoritatea copiilor provin din familii aflate în situații dificile, fie din cauza sărăciei, fie pentru că au părinți plecați la muncă în străinătate. Pentru unii dintre aceștia, masa caldă oferită la centru este singura masă consistentă din zi. Încercăm să îi ajutăm să își acopere nevoile de bază pentru a se putea concentra pe învățare și activitățile educaționale”, a explicat Simona, asistent social al centrului de zi.

„„Bună dimineața!”, „Mi-e foame” și „Când mâncăm?” erau primele propoziții pe care le auzeam spuse cu un glas stins de către Maria, o fetiță de 6 ani, firavă și plăpândă, care își recapăta zâmbetul și energia abia după ce mănânca. Micuța provine dintr-o familie cu 11 copii și a participat la activitățile Grădiniței estivale. Cu sprijinul Fundației Orange, am oferit copiilor care au frecventat acest program, o mult așteptată masă care i-a ajutat să treacă mai ușor peste efortul de învățare zilnică”, a declarat Valentina, educator în cadrul centrului de zi.

Pe lângă echipa centrului, voluntari de la Orange au participat activ la activitățile desfășurate, fiind primiți cu mult entuziasm de copii. Aceștia nu doar că i-au ajutat cu temele și activitățile creative, dar au devenit modele de sprijin și afecțiune pentru cei mici.

În fiecare zi acești copii se confruntă cu provocări imense. Fie că sunt victime ale sărăciei, violenței domestice, lipsei de acces la educație sau poate chiar toate la un loc, acești copii nu au puterea de a-și construi singuri un viitor mai bun. Dar viitorul lor nu trebuie să fie o sentință predestinată. Ține de noi, ca societate, ca indivizi, să intervenim pentru a le oferi șansa unei vieți mai bune. Fiecare acțiune, oricât de mică ar părea, poate aduce o schimbare semnificativă. Un gest de sprijin, o faptă bună sau chiar o simplă oportunitate de învățare poate deschide noi orizonturi pentru acești copii.

Intervenția noastră prin educație și asistență socială, este cheia prin care putem transforma realitatea lor. Este momentul să nu mai privim acești copii doar ca pe niște victime ale circumstantelor, ci ca pe niște viitori adulți capabili să contribuie la o societate mai bună.

Fiecare dintre noi are un rol important în a le oferi posibilitatea de a-și atinge potențialul. Prin implicare și acțiune concretă, putem schimba destinul acestor micuți și le putem da o șansă reală la un viitor mai frumos,” a spus Sebastian Mazilu, coordonatorul proiectului, Data Engineer în cadrul Orange Services.

Despre Asociația Salvați Copiii Iași

Asociația Salvați Copiii Iași este membră a Organizației Salvați Copiii România. De 34 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România.

Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvați Copiii și-a asumat rolul…

Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați.

Text și foto: PR Salvați Copiii Iași 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată când va avea loc ediția 2025 a turneului ATP Challenger 100 Concord Iași Open powered by MET 2025

Iată când va avea loc ediția 2025 a turneului ATP Challenger 100 Concord Iași Open powered by MET... Surpriza: Premii

Cine este partenerul strategic în dezvoltarea unui Centru de Inovare în Calcul Cuantic

Cine este partenerul strategic în dezvoltarea unui Centru de Inovare în Calcul Cuantic. Pentru a afla răspunsul, mai...

Iată ce bunuri sunt reținute acum de inspectorii vamali

Iată ce bunuri sunt reținute acum de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Program special de Crăciun și Revelion în proiectele IULIUS

Program special de Crăciun și Revelion în proiectele IULIUS. Mai multe informații despre minunatele evenimente, în cele ce urmează.