Expații care trăiesc în România ne oferă veritabile lecții despre frumusețea acestor meleaguri. Românii sunt, de cele mai multe ori, preocupați de cotidian și uită să se bucure de ce se întâmplă în jurul lor. Uneori este nevoie de intervenția unor străini care vin și ne arată minunile din țara în care ne-am născut. La fel se întâmplă și în cazul Bucureștiului, orașul despre care ne-am cam obișnuit să aflăm de la alții cât de frumos este.
Mohamed Ketata, directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), a preluat în anul 2016 această funcție și de atunci trăiește la București.
Viața în Capitala României i-a permis să descopere orașul, iar astăzi ne vorbește despre locurile dragi lui.
„Orașul București merită vizitat și îl recomand ca destinație turistică ori de câte ori se ivește o ocazie. Cred însă că ar mai trebui depuse eforturi pentru o mai bună promovare și pentru o mai bună orientare turistică la fața locului. Deschiderea mai multor puncte de informare turistică ar fi de preferat, mai ales în locuri strategice din București. În același timp, calitatea serviciilor oferite ar trebui ameliorată pentru a păstra o imagine pozitivă după o vizită a Micului Paris”- Mohamed Ketata, directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).
Vinerea- muzică clasică, duminica- plimbări în aer liber
Pasionat de plimbările în aer liber, Mohamed Ketata a găsit la București cadrul perfect pentru a-și satisface acest hobby. Duminică de duminică iese la plimbare pe străzile orașului, profitând de timpul său liber și de fascinanta arhitectură pe care are ocazia să o vadă.
„Parcurile din București sunt o oază verde pe care o descopăr ori de câte ori am ocazia. De multe ori, duminica dimineața, destinația mea favorită este Parcul Herăstrău”, povestește directorul regional AUF.
Și-a făcut chiar un program pe care se străduiește să-l respecte. Astfel, dacă diminețile de duminică sunt pentru plimbări în aer liber, seara de vineri este rezervată muzicii clasice.
„Ateneul Român din București reprezintă pentru mine un loc drag, unde am plăcerea de a merge în fiecare vineri seara la concerte de muzică clasică. Povestea Ateneului este, de asemenea, fascinantă, iar clădirea în sine își merită pe deplin locul în peisajul Micului Paris”, precizează Mohamed Ketata.
Nu doar cultura și frumusețea arhitectonică a orașului l-au cucerit pe reprezentantul AUF. La fel de mult îi place și oferta gastronomică diversă pe care are ocazia să o exploreze în București. „Cine vine în București nu poate decât să aprecieze calitatea gastronomică a restaurantelor, gustul desăvârșit al preparatelor tradiționale, dar și mireasma lor. Sunt un pasionat de gastronomie, iar în București am regăsit preparate pentru toate gusturile”, subliniază Ketata.
Recomandă Centrul Vechi, Muzeul Satului și Palatul Parlamentului
Directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei este unul dintre cei mai autentici ambasadori pe care îi poate avea Bucureștiul.
Oficialul a făcut de foarte multe ori pe ghidul pentru prietenii săi din străinătate care l-au vizitat în România. Iar primul loc în care i-a dus a fost Centrul Vechi. „Este primul loc pe care îl recomand prietenilor mei, atât din punct de vedere arhitectural, cât și pentru că este un loc atât de animat și plin de viață”, menționează Mohamed Ketata.
Dar circuitul său turistic prin Capitala României include și alte obiective importante, printre care clădirea Palatului Parlamentului și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
„Clădirea Palatului Parlamentului atrage fără doar și poate interesul și privirile tuturor turiștilor, inclusiv pe cele ale prietenilor mei. Este poate cea mai cunoscută clădire pe care toți cei care ajung măcar o dată în București doresc să o viziteze. Să nu uităm însă și de Muzeul Satului, muzeul în aer liber, care îți permite nu numai să parcurgi o distanță de mii de kilometrii prin satele din România în doar câteva ore, dar și o reîntoarcere în timp pentru a cunoaște o mică parte din istoria României”, nuanțează reprezentantul AUF.
Un oraș bogat în clădiri impresionante
De multe ori vorbim despre Capitala României ca despre Micul Paris sau „Le Petit Paris”, iar Mohamed Ketata ne transmite că Bucureștiul își merită pe deplin această titulatură „pentru că ascunde locuri magnifice de vizitat”.
Mai mult, ne face și o serie de recomandări importante. „Sunt clădiri impresionante la tot pasul, cum ar fi Palatul Telefoanelor, Cercul Militar Național, Hotelul Athenee Palace, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Casei de Economii și Consemnațiuni, etc. Sunt doar câteva din multele locuri care merită văzute”, arată reprezentantul AUF.
Istoria acestor clădiri impresionante l-a fascinant încă de când a venit prima dată la noi în țară și a profitat de șederea în București pentru a descoperi și mai multe informații care să-l ajute să-și creioneze o imagine clară despre toate oportunitățile pe care le oferă orașul care l-a adoptat din momentul în care a preluat funcția de director regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei.
Orașul care formează mii de studenți
Bucureștiul este un oraș complex, divers, în care se îmbină extraordinar de bine noul și vechiul. Este un oraș cultural și foarte important, este un oraș al tinerilor. Mohamed Ketata afirmă că este „capitala tinerilor, fiind un centru universitar de prim rang unde universități de renume internațional formează mii de studenți și îi pregătesc pentru a face față provocărilor mediului socio-economic”.
De asemenea, ne îndeamnă să nu uităm că „este și o capitală francofonă și francofilă. Nu știu cați știu, dar în București există Piața Francofoniei, la intersecția dintre Bulevardul. Libertății și Calea 13 Septembrie. Tot aici Agenția Universitară a Francofoniei își desfășoară activitatea regională pentru Europa Centrală și Orientală, instituție pe care o coordonez”.
Discuția cu Mohamed Ketata a fost un nou prilej de a descoperi o altă imagine a Bucureștiului. Și nu este imaginea orașului obositor de care se tot plâng cei care s-au născut în Capitala României. Dimpotrivă, este un oraș al oportunităților, un oraș care merită explorat, un oraș care îi încântă pe toți cei care ajung să-l viziteze. Bucureștiul este un oraș care tot așteaptă să fie apreciat la adevărata lui valoare și de bucureșteni.
Cine este Mohamed Ketata
În anul 2016, Mohamed Ketata a venit la București, unde a preluat funcția de director regional pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).
Cu un CV impresionat, Mohamen Ketata s-a remarcat datorită parcursului său profesional. Doctor al Școlii Centrale din Paris, profesor universitar la Universitatea din Rouen și CNAM (Conservatorul Național de Arte și Meserii), el are o vastă experiență în domeniul formării, cercetării, tehnologiei, administrației și cooperării științifice internaționale.
Iar instituția a cărei activitate regională o coordonează are în spate o lungă tradiție. Creată cu peste 50 de ani în urmă, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională care reunește 944 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 116 țări de pe cinci continente.
Trebuie menționat, de asemenea, că Agenția Universitară a Francofoniei este operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Principala sa menire este aceea de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.
Referindu-se la munca sa de zi cu zi, Mohamed Ketata ne amintește că Agenția Universitară a Francofoniei este instituția care promovează solidaritatea activă între oraganizațiile membre și care le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă. „Prin eforturile pe care le depunem, urmărim calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. Agenția Universitară a Francofoniei acționează în zece regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și orientală”, nuanțează directorul regional AUF.